LMP: Megállítottuk a Monsanto földvásárlását

MN

2017. augusztus 15., kedd 16:37, frissítve: kedd 21:48

Az LMP országgyűlési képviselője szerint pártja akadályozta meg, hogy a kormány egy multinacionális óriásvállalatnak, a génkezelt élelmiszerek előállításában élenjáró Monsantónak játsszon át egy földterületet.

Sallai R. Benedek keddi, budapesti sajtótájékoztatóján ismertette az ügyletet, amely miatt hivatali visszaélés bűncselekményének gyanújával nyomoz a rendőrség.

Elmondása szerint az érintett 10 hektáros területet még januárban osztott fel az állam kisebb egységekre, hogy elkerülhető legyen a három hektár feletti termőföldekre vonatkozó kötelező árvereztetés. A föld egyetlen magánszemély kezébe került, aki a többi között a földtörvény szabályaival ellentétesen minősíttette át a területet telephellyé, majd tízszeres áron kívánta értékesíteni azt a Monsanto Hungária Kft.-nek.

Az LMP ekkor tett feljelentést hivatali visszaélés, hűtlen kezelés és hanyag kezelés gyanújával, támadva a jogellenes átminősítést – folytatta a politikus.

Sallai R. Benedek azt is hozzátette: bár jelenleg a Monsanto földszerzésének ügylete semmis, azt is el szeretné érni, hogy a terület feldarabolását és a tízszeres árú továbbértékesítést is vizsgálja meg a rendőrség. Megjegyezte: arra is választ vár, hogy a földművelésügyi tárca mely vezető tisztségviselőjének hatására zajlanak az ilyen ügyek, mert azok szerinte nyilvánvalóan felsőbb utasításra történnek – idézi szavait az MTI.

Az ügy kirobbanásakor a jobbikos Magyar Zoltán is kérdőre vonta a kormányzatot a parlament április 3-i ülésén: felszólalásában arról beszélt, hogy állami földekből teljesen indokolatlanul hasítottak ki három darab, háromhektáros földterületet, és azért csak egyetlen ember adott be ajánlatot a földekre, mert egyedül ő tudott róla, hogy az állam felosztja azokat. 

Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a parlamentben azt mondta, nem termőföldről van szó, így nem érinti a földforgalmi törvény, nincs rá hatásköre. Hozzátette ugyanakkor, hogy ő maga sem örül annak, hogy a génmódosított termékeiről ismert Monsanto kezébe került a terület. – Mindent megteszünk, hogy ne lehessen GMO-fertőzött termékekkel takarmányozni, állította az államtitkár.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.