„Az MSZP a mai napig nem tudta feldolgozni a történteket”

MNO-KA

2011. október 3., hétfő 14:17

Ma azok féltik a demokráciát, akik kormányzásuk idején a fizikai erőszakot is megengedhetőnek tartották ellenlábasaikkal szemben – mondta el Gulyás Gergely fideszes képviselő a napirend előtti felszólalások sorában, az Országgyűlés hétfői ülésén. Pálffy István (KDNP) szerint az embereknek azonnali segítségre van szükségük.

A fideszes Gulyás Gergely – visszaemlékezve a 2006 őszén zajló eseményekre – kijelentette: ma azok féltik a demokráciát, akik kormányzásuk idején a fizikai erőszakot is megengedhetőnek tartották ellenlábasaikkal szemben. A politikus bírálta a szocialista pártot, amelynek tagjai máig nem csatlakoznak az akkori eseményeket elítélő politikai konszenzushoz.

A képviselő fontosnak tartotta a felelősségre vonást azok esetében, akik parancsot adtak a rendőröknek az erőszakoskodásra, vagy akik eltűrték, eltussolták azt. Mint mondta, a jogállamba vetett hit helyreállítása érdekében mindent meg kell tenni azért, hogy valamennyi szükséges dokumentum a nyomozó hatóság rendelkezésére álljon.

Válaszában Rétvári Bence államtitkár is azt hangsúlyozta, hogy a szocialisták nem voltak partnerek az ügy rendezésében, és bírálta azt is, hogy a pártból még senki nem kért elnézést a történtekért. Szerinte az MSZP a mai napig nem tudta feldolgozni az akkor történteket, ezt bizonyítja politikusaik hozzáállása.

MSZP: a kormány adópolitikája növekedésellenes

A szocialista Burány Sándor szerint az Orbán-kormány a világ legbonyolultabb adórendszerét valósítja meg, amely nem egykulcsos, nem segíti a gazdasági növekedést és a foglalkoztatás bővítését, ezért recessziót fog előidézni. Azt mondta: már jobboldali közgazdászok is bírálják a terveket, Mellár Tamás például perverznek nevezte a gazdagabbakat támogató és a szegényektől jövedelmet elvonó adórendszert.

Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszában a szocialista kormányok adórendszerét nevezte perverznek, mivel az az adójóváírás vagy a félszuperbruttó intézménye miatt nem ösztönözte többletteljesítményre az embereket. Hozzátette: ennek köszönhető, hogy még mindig mintegy egymillió ember kapja részben vagy egészben zsebbe a fizetését.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Görögország példáját hozta fel

Volner János (Jobbik) azt mondta, hogy a kabinet már többször módosított a saját maga által készített 2011-es költségvetésen, mint elődje 2010-es büdzséjén, ami arra utal, hogy a kormány szakszerűtlenül készítette el a törvényt. Kifogásolta azt is, hogy a kabinet politikájában egymást követik a megszorítások, amely szerinte az elhibázott gazdaságpolitika következménye.

Cséfalvay válaszában úgy vélte: nem lehet a megszorítás vádjával illetni azokat az intézkedéseket, amelyek az állami újraelosztás csökkentését és egy hatékonyabban működő állam létrehozását célozzák. Felhívta a figyelmet a világgazdaságban zajló folyamatokra, és Görögország példáján mutatta be: mit jelent, ha egy ország elveszíti gazdasági önállóságát.

KDNP: ki kell szakadni az európai gazdasági bajok tűzfészkéből

A kereszténydemokrata Pálffy István az Európai Bizottság elnöke által múlt héten elmondottakra hívta fel a figyelmet, amelyek szerint fontos feladat a nemzeti eladósodás csökkentése. Mint mondta, Magyarország másfél éve jár ezen az úton. A politikus – kitérve arra, hogy a bizottság a pénzügyi tranzakciók megadóztatására tett javaslatot – azt hangsúlyozta: itt az idő, hogy a pénzintézetek visszafizessenek valamennyit abból, amit az emberektől nyertek. A képviselő a gyorsított törvényhozás mellett érvelve azt mondta: az embereknek azonnali segítségre van szükségük. „Rajtunk múlik, el tudunk-e szakadni véglegesen az európai gazdasági bajok tűzfészkétől” – mondta Pálffy.

Cséfalvay Zoltán válaszában arról beszélt, hogy bár 2010 nyarán még nem ez volt az általános irány Európában, a magyar kormány már akkor próbált mindent megtenni a költségvetés stabilizálása, az államháztartási hiány és az államadósság csökkentése érdekében. Mint mondta, ha az ország ezen a téren sikerrel jár, az európai folyamatok motorjává válhat.

Egy zöld tartománynak lenne ideális

Schiffer András (LMP) szerint a kormány a gazdaságpolitikájával elődeit követi és a Bokros Lajos-féle neoliberális utat járja, amellyel lebontja az emberek biztonságérzetét és elzárja a társadalmi felemelkedés csatornáit. A politikus alternatívaként mutatta be pártja költségvetés-tervezetét, amely – mint mondta – úgy szakít a megszorítások politikájával, hogy közben nem növeli a hiányt. Az LMP igazságos, háromkulcsos adórendszert javasol, és visszaadná az iskoláknak és a kórházaknak azt a 200 milliárd forintot, amelyet még az előző kormány vett el tőlük. A munkahelyteremtést 2 százalékos járulékcsökkentéssel szorgalmazná, és valódi megoldást nyújtana a bajba került devizahiteleseknek.

Cséfalvay azt mondta, hogy az LMP által készített 95 oldalas dokumentum egy növekvő gazdaságú, zöldkormánnyal rendelkező német tartomány számára lenne alkalmazható, de nem a jelenlegi Magyarországon. Az államtitkár számos ponton bírálta az ellenzéki párt honlapján elérhető dokumentumot, a többi közt azért, mert növelni a turizmus áfáját és hibásan 50 milliárd forintos bevétellel kalkulál a szén-dioxid-kvóta értékesítéséből.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.