Az ombudsman szerint is veszélyes a kötelező kéményseprés elhagyása

MN

2017. szeptember 27., szerda 09:18, frissítve: szerda 09:24

Aggályosnak tartja a rendszeres, kötelező kéményellenőrzés választhatóvá tételét a jövő nemzedékek szószólója. Bándi Gyula, az alapvető jogok biztosának helyettese szerdán kiadott közleménye arra reagált, hogy a Belügyminisztérium az Országgyűléshez benyújtott javaslata értelmében, a lakosság „adminisztrációs és időbeli terheinek” csökkentésére hivatkozva megszüntetnék a családi házak esetében az ingyenes, rendszeres kéményellenőrzés kötelező jellegét, és a tulajdonosok belátására bízná annak igénybevételét.

Erősen kérdéses, hogy e fokozott egyéni felelősségvállalás elvárása életszerű-e – teszi fel a kérdést Bándi, aki szerint a kémények elhanyagolása – a szén-monoxid miatt – közvetlen életveszélyt is jelenthet, de a közelben lakók számára is állandó egészségi kockázatot idéz elő. A mindennapi tapasztalat és az ombudsmani hivatal saját vizsgálatai ugyanakkor arra utalnak, hogy igen súlyos hiányosságok vannak a szakszerű és felelősségteljes fűtés terén. Ennek következtében a helytelen lakossági fűtés mára a levegőszennyezés legfontosabb előidéző tényezőjévé vált.

Az ombudsman-helyettes hivatkozik a Levegő Munkacsoport által végeztetett mérésekre, amelyek szerint a fűtési időszakban egyes falvak levegőminősége rosszabb, mint ami a nagyvárosok legforgalmasabb útjain mérhető. Számos önkormányzat visszajelzése alapján a téli időszakban megjelenő szmog legfontosabb kiváltó oka a szakszerűtlen lakossági fűtés, illetve az illegális hulladékégetés. Márpedig a szószóló szerint a rendszeres kéményellenőrzés mindkettő visszaszorításához hozzájárulna.

A kötelezően és rendszeresen végzett kéményellenőrzés megszüntetése közvetlenül veszélyezteti az emberek élethez és egészséges környezethez való jogának érvényesülését – jelentette ki Bándi Gyula, aki szerint az állam nem léphet vissza élet- és környezetvédelmi kötelezettségeitől a jogkövető állampolgár eszményére való hivatkozva. Ezért kéri a jogalkotót, hogy ne tegye ki veszélynek a lakosság egészségi állapotát, illetve ne hanyagolja el a környezet védelmét.

A szerkesztő ajánlja