Az ország történetének legnagyobb sztrájkja jöhet

PR

2012. április 18., szerda 11:32, frissítve: szerda 11:59

A bejelentett gazdasági megszorító intézkedések elleni tiltakozásul egynapos sztrájkot kezdtek szerda reggel a szlovén közalkalmazottak.

Elképzelhető, hogy az ország történetének legjelentősebb munkabeszüntetése kerekedik ki a sztrájkból: szerdán zárva maradt sok iskola, óvoda, bölcsőde, az egészségügyi intézményekben csak a sürgős eseteket látják el, és fennakadás lehet a rendfenntartásban, a határforgalomban és a vámügyintézésben.

A sztrájkra a mintegy 160 ezer közalkalmazott felét képviselő 23 szakszervezet szólította fel tagjait, miután a jobbközép kormány bejelentette, hogy csökkenti a közalkalmazottak illetményét és az utánuk fizetendő egészségügyi járulékot. A megszorító intézkedések főleg az oktatást érintik, a kormány 1500 pedagógusi állás leépítését tervezi, felét nyugdíjazással.

A rendőrszakszervezetek közölték: tagjaik addig folytatják a munkabeszüntetést, amíg biztosítékot nem kapnak arra, hogy az ő fizetésüket nem csökkentik. Amellett, hogy sztrájkolnak, a közalkalmazottak tüntetést rendeznek délben Ljubljana belvárosában és 11 vidéki városban.

„Úgy tűnik, egyesek a Holdon élnek”

A miniszterelnök kedd este a közszolgálati tévé egyik műsorában kijelentette: „a megszorító intézkedéseket abban az esetben is bevezetik, ha a sztrájk egy hónapig tart. A szakszervezetek javaslatai teljesen irracionálisak. Úgy tűnik, egyesek a Holdon élnek” – mondta, és hozzátette, hogy a sztrájkolók nem kapnak fizetést azokra a napokra, amelyeken nem dolgoznak.

A keddi tárgyalásokon a kormány azt ajánlotta a szakszervezeteknek, hogy a korábban tervezett 15 helyett csak hét százalékkal csökkenti a fizetéseket, de fenntartotta azt a szándékát, hogy a fizetett szabadságra járó illetményt az idén megvonja, és kevesebb egészségbiztosítási járulékot fizet az alkalmazottak után. A szakszervezetek egyebek között azzal vádolják a kormányt, hogy nagyon rövid időt hagy nekik az ajánlatok elemzésére és hogy az intézkedések főleg a kis keresetűeket sújtják.

A kormány az idén a bruttó hazai termék 3,5 százalékára akarja csökkenteni az állami költségvetés hiányát, jövőre pedig 3,0 százalékra. Tavaly 6,4 százalékos volt a hiány. A szerdai sztrájk Szlovénia történetének második általános munkabeszüntetése. A 2010-es elsőn körülbelül 80 ezer ember vett részt.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.