Az országos átlag fölé küzdötte magát Hódmezővásárhely

NT

2012. augusztus 22., szerda 15:41, frissítve: szerda 16:02

Több száz munkahely létrehozását és megőrzését támogatta az elmúlt években a hódmezővásárhelyi önkormányzat, részben ezen intézkedéseknek köszönhetően a városban a foglalkoztatási helyzet kedvezőbb az országos átlagnál.

A hódmezővásárhelyi közgyűlés 2007-ben döntött arról, hogy saját forrásaiból anyagilag is támogatja az új munkahelyet létrehozó kis- és közepes vállalkozásokat – mondta sajtótájékoztatóján Fekete Ferenc (Fidesz) önkormányzati képviselő. Azok a hódmezővásárhelyi telephelyű cégek pályázhattak foglalkoztatottanként 500 ezer forintos támogatásra, amelyek vállalták, hogy nyolcórás munkaidőben alkalmaznak három éven keresztül új alkalmazottat, és öt évig a városban maradnak – tudatta a képviselő.

A jelenleg is futó pályázatban a cégek javarészt egy-két fővel növelték alkalmazotti létszámukat. Az önkormányzat az elmúlt években 172 vállalkozással kötött szerződést, összesen 681 új munkahelyet sikerült létrehozni – közölte Fekete Ferenc. Az önkormányzat célja a jelenlegi munkahelyek megőrzése is, ennek érdekében hét cég kapott 116 millió forint támogatást 561 álláshely megtartása érdekében. A vállalkozások helyi adójukat csökkenthették a támogatás mértékével – tette hozzá.

Kivételt jelent a közfoglalkoztatás

Hegedűs Zoltán, a Fidesz városi alelnöke hangsúlyozta, az önkormányzatnak nem feladata, hogy munkahelyeket teremtsen, ez alól azonban kivétel a közfoglalkoztatás. Hódmezővásárhelyen 2007-ben hirdették meg a segélyért munka programot, amely 2009-től országos kezdeményezéssé vált. A városban 2009-ben 394, 2010-ben 420, tavaly 874, az idén 1100 ember vett vagy vesz részt közmunkaprogramban, ez évben az önkormányzat 600 millió forintot nyert e programok támogatására – közölte a képviselő.

Megőrzés és teremtés

2012-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium tízmilliárd forintot fordít munkahelyteremtő és -megőrző beruházások támogatására. Ennek köszönhetően 4100 új munkahely létesülhet az országban, csaknem 6000 régi pedig megmarad. Fontos megemlíteni a meglévő foglalkoztatási kapacitás megtartására, a csoportos létszámleépítés elkerülésére központi munkahelymegőrző programot is, ennek keretein belül február 14-étől június 30-áig vissza nem térítendő támogatásra lehetett pályázni.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal adatai szerint Hódmezővásárhelyen 6-7 százalék a munkakeresők aránya, ami jelentősen kedvezőbb az országos átlagnál, és jobb a megyei aránynál is – mondta Hegedűs Zoltán. Az alelnök közölte, a Fidesz képviselőcsoportja és polgármesterjelöltjük, Almási István a munkahelyteremtés során ezt az utat kívánja az elkövetkező két évben is követni.

A kormány törekvései

Orbán Viktor július 2-i napirend előtti felszólalásában jelentette be a tízpontos munkahelyvédelmi akciótervet , amelynek egy részét a tranzakciós illetékből fedezi a kormány. Ennek részeként többek között a 25 év alattiak, az 55 év felettiek és a 25–54 éves kor közötti, képzettséget nem igénylő munkát végzők esetében a munkáltatói járulékot a felére csökkentik. Csökkentik továbbá a kisadózók adminisztrációs terheit, és felszámolják az „áfacsapdát” is.

Akár 150 milliárdos tehercsökkenést is jelenthet

A 300 milliárdos munkahelyvédelmi csomagot az Országgyűlés szeptemberben fogadhatja el. Ennek első részeként a vállalkozásoknak 100-150 milliárd forintos tehercsökkentést jelent a kedvezményezett körben meghirdetett, munkát terhelő járulékok csökkentése – ezt Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára közölte.

Forrás: MTI,MNO

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.