Az OTP-vezér a lánya szerint „nem tud leállni”

MN

2017. december 28., csütörtök 17:40, frissítve: péntek 08:08

Interjút adott Csányi Sándor OTP-vezér és MLSZ-elnök három felnőtt gyermeke a Forbes magazinnak – családi életükről, hétköznapjaikról és terveikről is meséltek a lapnak. Fiai, akik az OTP-nél és – saját családi cégüknél – a Bonafarmnál dolgoznak, arról is beszéltek, hogy azért nem külföldön építenek karriert, mert itthon például nagyobb hatékonyságnövekedést tudnak elérni.

 

„A jómód nekem bizonyos szempontból veszélyt is jelent, mert több lehetőségünk volt utazni, világot látni, és az ilyen emberek hajlamosak magukat okosabbnak tekinteni a többieknél. Engem semmi sem riaszt jobban, mintha valaki csak a jó körülmények miatt átlagon felüli képességűnek gondolja magát. Éppen ezért én magamnak szeretem hangsúlyozni, hogy nincs semmilyen különlegesség vagy extra képesség, csak hétköznapiság és szorgalom” – fogalmazott Csányi Attila. 

Hozzátette: ha az a kérdés, hogy a munkával megkeresett vagyont és életmódot élvezik-e, nem akarnak köntörfalazni, élvezik, és jól élnek benne. „De nem ez az elsődleges. A tőke működtetésének elsődleges feladata nem a személyes vagyon növelése, hanem egyfajta társadalmi visszaadás is” – jelentette ki. Arra a kérdésre, hogy a családi asztalnál előkerül-e a politika, azt mondta, többet beszélgetnek arról, merre járnak a szarvasok, vagy ki hol volt kint a természetben, milyen úton ment vadászni, vagy éppen mi van az unokákkal.

Arra a kérdésre, mit szólna Csányi Sándor ahhoz, ha azt mondaná, többé nem dolgozik, úgy vélekedett, apja „kitérne a hitéből”.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Csányi Gabriella arról beszélt: amikor az ember kicsi, minden normálisnak tűnik, és folyamatában ébredt rá arra, hogy „különleges körülmények között” élnek.

„Nem azt mondom, hogy szerényen élünk, mert amikor elutazunk, szép helyekre megyünk, de úgy neveltek, hogy ezt értékeljem és tekintsem különleges alkalomnak” – magyarázta. Előfordult, hogy kisebb korában kirakott egy képet, majd édesanyja leültette, és elmagyarázta, hogy ez felvágás és ne mutogassa. „Utána már belém nevelődött, hogy maradjunk szerények és segítőkészek” – fűzte hozzá. Kitért arra is, hogy az egyetemen megismert néhány külföldi diákot, akikkel belevágott egy közös start-upba, de próbálják ezt haza is hozni.

Csányi Gabriella egyébként – két társával együtt – a Like Locals nevű céget alapította. Az applikáció lényege, hogy az épp egy városban lévő turistákat és helyieket köti össze érdeklődési kör alapján. Az alkalmazás még nem működik élesben, most Budapesten és Londonban tesztelik.

Arra a kérdésre, hogy vajon édesapja meddig akarja még ilyen formában folytatni a munkát, azt mondtam szerinte apja „nem tud leállni”, és amíg képes lesz felkelni az ágyból, valamilyen formában dolgozni fog.

„Régen és most is sokat járunk vidéken, látjuk, hogy nem a II. és a XII. kerületből áll Magyarország” – ezt már Csányi Péter mondta a Forbesnak. Arra a kérdésre, gondolkozott-e azon, hogy inkább külföldön kezd karriert építeni, azt mondta: egy fejlett piacon, nyugaton, egységnyi hozzáadott erővel kevesebbet lehet elérni. „Kevesebbet lehet változtatni, mint Kelet-Európában vagy Magyarországon” – vélekedett.

„Nyilván szívesebben építkezik ott tovább az ember, ahol az apja dolgozik, amibe már sok év munkáját belefektette. De nem olyan könnyű ezt tovább vinni. Én például nap mint nap azon gondolkozom, hogy az én hozzáadott értékem mennyi, ezt mindenféle mutatókkal próbálom is mérni azóta, hogy az OTP-ben dolgozom” – mondta.

Kitért arra is, hogy amikor az OTP-ben kezdett dolgozni, apja elmondta: ugyanolyan teljesítményértékelése lesz, ugyanolyan objektív szempontok alapján, mint mindenki másnak.

Csányi Sándor a Forbes magazin leggazdagabb magyarokról készült listájának az élén áll, 294,3 milliárd forintra becsült vagyonnal. Az OTP-vezérnek összesen öt gyereke van.

A miniszterelnök kedvenc sportágának irányítását végző Csányi cégeivel egyébként igen bőkezű a kormány.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.