Az ügyészséget küldi az ÁSZ a Jobbikra

2017. október 3., kedd 11:03, frissítve: kedd 15:32

Az ügyészséghez fordult az Állami Számvevőszék (ÁSZ), mivel állítása szerint hiába kérte többször is, nem kapta meg a Jobbik gazdálkodási adatait.

Az ÁSZ közleményben számol be a történtekről, eszerint augusztus 10-én kezdték volna meg a párt ellenőrzését, de a Jobbik – „a sajtóban közöltekkel ellentétben” – nem működik együtt a számvevőszékkel, és nem biztosít elszámoltathatóságot. Az ellenőrző testület állítólag levélben és a helyszínen is együttműködésre kérte a Jobbikot, eredménytelenül.

A levelében meglepően indulatosan fogalmazó ÁSZ ezért szerdán értesítette az ügyészséget, hogy tisztázza az elmaradás okait. A számvevőszék arra is emlékeztet, hogy neki nincs nyomozati és szankcionálási jogköre, ezért csak kérni tudja a hatósági ellenőrzést.

A Magyar Nemzet megkereste a Jobbikot, ahol nyomatékosan cáfolták az ÁSZ állításait.

A Jobbik később közleményben azt írta: a párt jelenleg is együttműködne az Állami Számvevőszékkel, ha azt politikai megrendelésre nem akadályoznák. Kiemelték, hogy a Jobbik – mint az eddig ellenőrzések során mindig – most is teljes mértékben együttműködött az Állami Számvevőszékkel az ellenőrzés lefolytatása terén. „Az Állami Számvevőszéktől kapott első adatbekérést teljesítettük, ezzel kapcsolatban 2017. szeptember 21-én személyes egyeztetésre is sor került az Állami Számvevőszék és a Jobbik között a Képviselői Irodaházban. Ezen megbeszélésen az Állami Számvevőszék szóban tájékoztatta a pártot, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően nem várható helyszíni ellenőrzés, csak az elektronikusan beküldött dokumentumokat ellenőrzik. A megbeszélésen felmerült kérésekről jegyzőkönyv is felvételre került az Állami Számvevőszék által” – közölték. Tájékoztatásuk szerint a párt menet közben több kérdést is feltett az adatszolgáltatás során, ugyanis az Állami Számvevőszék által rendelkezésre bocsátott dokumentumokhoz kitöltési útmutatót nem biztosított, illetve a kitöltendő dokumentumok egy részét nem szerkeszthető formában bocsátotta rendelkezésre. Ezen kérdéseket az Állami Számvevőszék általában néhány napon belül meg is válaszolta, a kapcsolattartás tehát folyamatos volt – szögezték le.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Közölték, hogy egy 2017. szeptember 29-én olvasott, szeptember 28-a délutáni dátumozású, elküldött e-mailből értesültek arról: az Állami Számvevőszék 29-én reggel 9-re tervezett kimenni helyszíni ellenőrzést tartani a Villányi úti irodájukban. Ennek során a helyszínen meg kívánták tekinteni a 2015-2016-os év dokumentumait papír alapon valamint jelezték, hogy ellenőrizni kívánják a 2017. január 1-e és június 30-a közötti időszakot is. „Az ügy azért is érthetetlen, mert Schön Péter gazdasági igazgató előző nap telefonon beszélt az Ellenőrzésvezetővel és jelezte is neki előzetesen, hogy 2017. szeptember 29-én nem dolgozik, de a következő munkanapon október 2-án, esetleg 3-án természetesen alkalmas lenne neki az időpont egy találkozóra. Ezen beszélgetés során is csak a 2015-2016-os anyagokról volt szó, nem említette az Ellenőrzésvezető, hogy a 2017-es évet is ellenőrizni kívánják és nem is beszéltek meg konkrét időpontot” – közölték.

Azt írják, hogy a Gazdasági Igazgató a levél elolvasását követően azonnal válasz e-mailt is írt erről az Állami Számvevőszéknek, amelyben megerősítette az előző nap telefonon is elmondottakat, amely szerint a 2017. október 2-i hétre javasol időpontot a személyes találkozóra, illetve kérdéseket tett fel a 2017-es évre vonatkozó ellenőrzésről. Ezen ellenőrzés tényéről eddig nem tájékoztatták a pártot, és az Állami Számvevőszék honlapján Az Állami Számvevőszék 2017. második félévi ellenőrzési terve című dokumentumban sem szerepelt.

A Gazdasági Igazgató levelében érdeklődött arról is, hogy pontosan milyen, mikor és ki által elfogadott, mikor és ki által jóváhagyott ellenőrzési terv alapján zajlik ez az ellenőrzés, mikor és kinek küldtek erről értesítést, valamint milyen jogszabályi helyre alapozzák az ezen ellenőrzést, tekintve, hogy egy még beszámolóval le nem zárt, a folyó évről van szó. Abban is kérte az Állami Számvevőszék belátását, hogy – amennyiben sikerül tisztázni az ellenőrzés jogi hátterét – a kért adatok teljesítésére nem elegendő az általuk kitűzött határidő, és kérte, hogy az Állami Számvevőszékről szóló törvényben előírt 5 munkanapos határidőt tűzzenek ki – fűzték hozzá.

A Jobbik szerint a 2017. szeptember 29-i e-mail megérkezését az Állami Számvevőszék iktatta, válasz azonban nem érkezett rá, csak lezárták az adatszolgáltatásra szolgáló internetes felületet, és ma nkiadtak egy közleményt, amely szerint az ügyészséghez fordulnak az ügyben.

„Fentiek miatt felmerülhet bennünk, hogy az eddigi kiegyensúlyozott szakmai kapcsolat után az Állami Számvevőszéket is beszippantotta a Fidesz kormány politikai elvárása és egy választási időszak kezdetén az Állami Számvevőszék szándékosan teremt egy olyan helyzetet, amelynek során a kormánypárt kinyújtott kezeként megpróbálhatja ellehetetleníteni a Fidesz egyetlen esélyes ellenzéki kihívóját” – fogalmazott a párt. Kiemelték, hogy a Jobbik – ahogy eddig – ezentúl is próbál együttműködni az Állami Számvevőszékkel, azonban kérik, hogy „ebben ők is legyenek újra partnerek”. Jelenleg is át szeretnénk adni nekik a kért pénzügyi adatokat és dokumentumokat, de az Állami Számvevőszék válaszra sem méltat minket, pedig a Jobbik bármelyik percben kész ezt megtenni – szögezték le.

Hozzátették: habár még nem sikerült tisztázni, hogy a 2017-es évről szóló ellenőrzést milyen ellenőrzési terv alapján kívánják lefolytatni, természetesen ezen ellenőrzés során is együtt fognak működni az Állami Számvevőszékkel és a rendelkezésükre bocsátják a kért dokumentumokat, amelyeket jelenleg is bármikor át tudnak adni részükre. „A Jobbik ezen tényekről, információkról jegyzőkönyvvel és e-mailes levelezéssel rendelkezik, amelyet szükség esetén a nyilvánosság elé is tár” – írták.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.