Az uniós ellenőrök nem akarnak részesévé válni a választási harcnak

MN

2017. szeptember 20., szerda 13:55, frissítve: szerda 15:41

A 4-es metró kivételével nem talált hibát az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrző bizottsága a vizsgált projektekben. A metróberuházásnál azonban kritikus a helyzet, és még az is lehet, hogy a teljes összegét vissza kell fizetnie Magyarországnak.

„Ki fogom ábrándítani önöket” – kezdte tájékoztatóját a Hvg.hu tudósítása szerint Ingeborg Grässle, az EP költségvetési ellenőrző bizottságának delegációvezetője.

Mint mondta, magyarországi látogatásukban semmi rendkívüli nincs, régóta tervezték az utat, már másodszor jöttek a csatlakozás óta, és még sűrűbben járnak majd erre, hogy a szenzációs élét elvegyék ezeknek az ellenőrzéseknek.

A portál beszámolója szerint Grässle hangsúlyozta: ez nem politikai látogatás, semmilyen formában nem akarnak részesévé válni a választási harcnak. Az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottsága 50 órás budapesti látogatása véget ért. Összesen 9 EP-képviselő, köztük három magyar (Deutsch Tamás, Jávor Benedek és Niedermüller Péter) járta végig Magyarországot.

A Budapest szíve belvárosi program kapcsán Grässle elmondta: még szeretnék látni a dokumentációját. A felcsúti kisvasútnál meggyőzték, hogy a fejlesztések sorába kapcsolódik, arról lehet vita, kell-e erre ennyi pénzt adni uniós keretekből.

Felhívta a figyelmet a nagyszámú OLAF-vizsgálatra. Az ellenőrzések fontosságában egyetértettek a magyar kormánnyal. Mint mondta, követni fogják a mezőgazdasági költések sorsát is.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kérdésre válaszolva a delegáció vezetője közölte: szóba került Polt Péter összeférhetetlensége a találkozón, de Grässle szerint ez alapvetően magyar kérdés.

Az EP költségvetési ellenőrző bizottsága hétfőn délben érkezett meg Budapestre. A háromnapos tényfeltáró út célja volt, hogy ellenőrizzék, az uniós források elköltése szabályszerű-e. Hétfőn a 4-es metrót tekintették meg, kedden a kisvasutat, de ismerkednek a Budapest szíve projekttel, és elutaznak Szekszárdra, valamint Bajára is.

Felcsútra lapunk is elkísérte a delegációt, riportunkat itt olvashatja.

A bizottság útját nagy levelezgetés előzte meg, Lázár János kancelláriaminiszter és Deutsch Tamás néppárti EP-képviselő is közbelépett, hogy valahogy eltérítse céljától a vizsgálódást, vagy legalábbis ne most, hanem a választások után jöjjenek a brüsszeli bürokraták nézelődni. Lázár János azt írta, felháborítónak tartja, hogy több ezer társfinanszírozásból épp azt a projektet vizsgálják, amely a miniszterelnök falujában valósul meg. A levelezésből a szokottnál nagyobb médiafelhajtás is adódott, pedig egy ilyen út normális és szokásos az EP uniós forrásainak felhasználását nyomon követő bizottsága részéről.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.