Az egri városi könyvtár lett az Év Könyvtára

MNO

2008. november 12., szerda 18:11

Az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár nyerte el idén az Év Könyvtára címet és az azzal járó egymillió forintos jutalmat; az elismerést Tőzsér Istvánné Géczi Andrea igazgató szerdán, Budapesten vette át Schneider Mártától, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkárától.
Az Év Könyvtára címre - amelyet 1996 óta adnak ki – a korszerű működési formákat alkalmazó, minőségfejlesztési programok eredményeit használó, magas szintű könyvtári szolgáltatásokat nyújtó könyvtárak pályázhatnak.

Tőzsér Istvánné Géczi Andrea igazgató az MTI-nek a díj kapcsán hangsúlyozta: munkatársaik a szakmai hozzáértésük mellé odateszik a lelkesedésüket is, és jó stratégia mentén dolgoznak. Segítik például a települési kiskönyvtárak munkáját is. Folyóirat- és könyvállományukat például úgy bővítik, hogy a sajátjukból adnak, ezenfelül sok olyan könyvtári programot szerveznek számukra, amelyek a számítástechnika, az internet terjesztésével kapcsolatosak.

Az igazgatónő hangsúlyozta, hogy a kitüntető cím elnyeréséhez a megyei és városi könyvtár szolgáltatásainak magas színvonala is hozzájárult: gazdag dokumentumállománnyal, hangoskönyvekkel, DVD-kkel, internet-hozzáféréssel állnak a látogatók rendelkezésére. Hozzáférhető a könyvtárban számos adatbázis, köztük a NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum ) és az EBSCO, a világ folyóiratainak adatbázisa. Tőzsérné kiemelte olvasásfejlesztési programjaikat is. Példaként említette, hogy a gyermekek számára minden hónap harmadik hétfőjén mese alapú játékos foglalkozást szerveznek, amelyen a szülők is ott vannak.

A „Csodavároda” program az értelmi fogyatékos gyermekeknek szól és azt igazolja, hogy a megfelelő programokkal milyen erősen köthetők ezek a fiatalok a könyvtárhoz – mutatott rá az igazgató. Különleges programjaik között említette, hogy két alkalommal, az Internet fieszta-szieszta és a Könyvmolyok éjszakája keretében a gyermekek bent alhattak a barokk könyvtárban. Óriási volt a sikere - tette hozzá az igazgatónő.

Az idősebbeknek internettanfolyamokat szerveznek, hogy ne legyenek zavarban, ha az unoka erről kérdez. Emellett folyamatosan ápolják a kapcsolatot partnereikkel: a helyi intézményekkel, óvodákkal, iskolákkal, a főiskolával, az egyházzal és a kistelepülésekkel – jegyezte meg a kitüntetett egri könyvtárat vezető igazgató.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.