Egy tüntető EU-zászlót tűzött ki a Magyar Rádió épületére

, , ,

2017. április 11., kedd 02:28, frissítve: kedd 14:03

  • Áder János köztársasági elnök hétfőn aláírta a lex Ceu-ként elhíresült törvényt.
  • Spontán tüntetés kezdődött a Sándor-palota előtt.
  • A tiltakozók a Lánchíd, majd az Oktogon érintésével vonultak, végül a Magyar Rádió székházához mentek.
  • Egy fiatal lány EU-zászlót tűzött ki a székház épületére.
  • „Ez még csak a kezdet!” – skandálta a tömeg. Kijelentették, hogy szerdán folytatják.

A Budai Várban kezdődött spontán tüntetés résztvevői éjfél körül átértek a pesti oldalra, és a Lánchíd, majd az Oktogon érintésével a körúton vonultak. A tömeg a Blaha Lujza térről a Magyar Rádió székházához ment. Be akartak jutni az épületbe, de a székház bejárata előtt készenlétisek várták a tiltakozókat. „Bűnözőket védtek”, „Magyar rendőr velünk van”, „Be kell mennem pisilni” – kiabálták. Ezután a tüntetők nagy része leült a székház előtt.

„Itt áll néhány rendőr, 30-50, középiskolában képezték ki őket, semmit sem értenek” – mondta egy tüntető, és közölte, hogy be akarnak menni a székházba. A tiltakozók megdobtak egy rendőrt, és a készenlétisek elvették valakitől az EU-s zászlót, mert ki akarta tenni az épületre. Egy tiltakozó elnézést kért a dobálásért a rendőröktől – „békés tüntetés”, skandálják.

Egy fiatal lány később felmászott a Magyar Rádió épületére, és a tüntetők feldobtak neki egy EU-s zászlót, amit kitűzött a székházra. Ujjongott a tömeg. „Büszkék vagyunk!” – kiabálták. A lányt végül a rendőrök húzták be az ablakon át az épületbe, később kiengedték.

Az Index azt írja, a rendőrök paprikaspray-t fújtak a tüntetőkre.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

„Mindenkinek jó éjszakát kívánok, szerdán tali”, „Ez még csak a kezdet!” – skandálták a tiltakozók a megmozdulás végén, a szervezők megköszönték mindenkinek a jelenlétet, majd éjjel kettő után a többség elindult haza.

Nem ma kezdték. Tegnap. 

A nagy jövés-menés hasonlított az előző napi CEU-párti megmozdulásra, ám a tüntetők most kitartóbbak és a rendőrség is jóval nagyobb erőkkel volt jelen. A tüntetőktől többször is higgadtságot kértek, ennek ellenére előfordultak kisebb incidensek. Gulyás Márton balliberális civil aktivista például festékkel öntötte le a rendőröket, akik leteperték, de aztán szabadon engedték. A tüntetők közül néhányan provokálták az egyenruhásokat, akik ezt türelemmel viselték.

A spontán, Facebookon szervezett tüntetés este kilenc körül kezdődött a budai Várban, a Sándor-palotánál. „Ha aláírta, akkor azért” jelszóval indult spontán tüntetés közvetlen előzménye, hogy Áder János köztársasági elnök aláírta a lex CEU-t, mely hozzájárulhat az amerikai–magyar identitású egyetem budapesti működésének ellehetetlenítéséhez.

A Facebook-os eseményt meghirdető Barna Miklós az alábbi szöveget fűzte a tüntetéshez: „Gyorsan mondom, mert indulok a várba: ez egy dologról tud most szólni. Hányan vagyunk, akik azonnal kimegyünk, ha ki kell. Mekkora tömeget tudunk spontán összehozni. Jó tudni a jövőre nézvést...

Ha valahol nagyobb tüntető csoport van, mint a miénk, akkor csatlakozunk. Ha valahonnan elzavar a rendőrség, nem keressük a konfliktust – megyünk máshová. Természetesen békésen, azzal a céllal, hogy minél többen csatlakozzanak, ne csak ma, hanem holnap is – egészen 2018-ig!”

 
Tüntetők a Sándor-palota előtt
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet
 

„Áder János nettó Fidesz-káder, aki a nép akaratával ellentétesen döntött, amikor aláírta a CEU elüldözését biztosító törvényt” – mondta Juhász Péter, akit hétfő este a Hír TV Egyenesen című műsorába telefonon kapcsoltak.

A Sándor-palota előtt tartózkodó tudósítónk este tíz körül közölte, a tüntetők rázendítettek a „János bácsi keljen fel!” rigmusra, valamint néhányan hozzátették, hogy „elvesztette elnök jellegét”. A palotát később körbevették a rendőrök.

Miközben nagy ováció közepette felgyújtottak egy nemzeti konzultációs papírt, szólt a kissé anarchista rigmus: „Aláírtad János, égjen a város”. A rendőrsorfalig nyomultak az emberek.

Meglepő módon az M1 Híradója is élőben kapcsolta a tüntetést, az emberek ezt észrevéve elkezdték skandálni, hogy „hazugsággyár” és „Orbán TV”.

 
Élőben az M1 Híradója
 Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet
 

Ezután két tucatnyi rendőrségi jármű érkezett a helyszínre. Körülbelül negyven sisakos készenléti rendőr várakozott a Széchényi Könyvtár felől.

Tudósítónk a helyszínről közölte, hogy a létszám nem csökken, folyamatosan érkeztek a fiatalok. „Add vissza a diplomád!”, „Miért vagy hülye?”, „Hazaáruló”, „Szégyellünk” „Orbán Viktor, hol a csicska? Hejj, hejj” – kiabálta a tömeg.

Körülbelül ezer-ezerötszáz ember lehetett ekkor a helyszínen, 99 százalékban fiatalok, főleg egyetemisták, sokan jogászok. Utóbbi csoport azt kiabálta, hogy „nem ezt tanultad”, üzenve az államfőnek. Népszerű rigmus volt a „Konzultálni jöttünk”, valamint a „Repülővel jöttem”.

A helyzet azután kezdett fokozódni, miután Gulyás Mártont letepertek és kiemeltek a rendőrök. A tüntetők ekkor a Sándor-palota kapuja elé nyomultak, miközben azt skandálták, hogy „Engedjétek ki!”, ez hamarosan meg is történt.

 
Gulyás Mártont elvezették, azonban később visszaengedték a tömegbe
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet
 

23 óra után pár perccel az addig a Széchényi Könyvtár közelében várakozó sisakkal, gázálarccal felszerelt készenlétisek bevonultak a Sándor-palota elé, miközben két lány betört a kordon mögé, de visszaszorították őket. A tüntetők farkasszemet néztek a körülbelül 200 rendőrrel. „Szégyelljétek magatokat”, „Nem félünk!”, „Aki ugrál, szabad magyar, hej!” – kiabálták. A vasárnap késő esti tüntetéshez képest sokkal erősebb volt a rendőri jelenlét.

A tömeg ezt követően indult el a belvárosba, eredeti terv szerint a Lánchidat akarták elfoglalni. A vár alatti lépcsőkön mentek le a tiltakozók, „Gyertek velünk!” ezt skandálták a legtöbben. A József Attila úton valószínűleg egy vödör vízzel öntötték le a tiltakozókat az egyik erkélyről.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.