Bajban az albérletkereső egyetemisták

2015. július 24., péntek 16:45, frissítve: vasárnap 11:48

Az egyetemi ponthatárok kihirdetését követően mindig felpezsdül a lakásbérleti piac, idén viszont már azt megelőzően is nehéz volt jó áron jó lakást találni. Ebből az is következik, hogy a fiatalok eleve bajban vannak, hiszen olyan piacra zúdulnak rá tömegével, ahol túlkereslet van.

A válságot követő években sokan kivártak a vásárlással, és inkább béreltek, ha úgy hozta az élethelyzet. Ez segítette a bérlakáspiacot, hogy ne essenek az árak, sőt az utóbbi három-négy évben inkább lassú emelkedés indult meg. Az elmúlt fél-háromnegyed évben azonban meredeken ugrottak az árak. A munkahelyek miatt a kisebb településekről sokan költöztek a nagyobb városokba, és közülük a legtöbben béreltek vagy az olcsóbb panellakás vásárlását választották – derül ki a Duna House tanulmányából. Utóbbiakra a befektetők is szívesen ugrottak, ugyanis itt magasabb hozamot lehet realizálni, hiszen a bérleti díj nem sokkal kevesebb a téglalakásokénál, viszont az áruk kedvezőbb.

Albérletárak Magyarországon
A főváros belső kerületeiben és az egyetemi városokban egekbe szöktek az albérletárak
Fotó: MNO

A bérleti díjakban nagy a szórás, aki megfelelő áron kínál lakást, az szinte egy-két nap alatt garantáltan ki tudja adni. Sőt a nagy érdeklődésre tekintettel könnyen licithelyzet is kialakulhat. Az a bérlő lehet tehát szerencsés, aki rugalmas az árban, és gyorsan lecsap a lehetőségekre.

Élet az áron túl

Az ár azonban nem minden, számtalan egyéb tényezőre is érdemes odafigyelni. Például el kell kérni a közüzemi számlákat is, érdemes meggyőződni a lakás tehermentességéről, ugyanis egy korábban felhalmozott közüzemi hátralék esetleg a szolgáltatás lekapcsolásával is járhat – hívja fel a figyelmet Rutai Gábor, a Duna House vezető elemzője. A számlák összege ezen felül kellő információt ad a jövőbeni rezsikiadásokról is, amelyekkel szintén számolni kell. Tisztázandó továbbá a közös költség összetétele és mérete. Ebben gyakran olyan tételek szerepelnek, amelyek a jövőbeni fejlesztésekhez gyűlnek, így igazából a bérlő nem feltétlenül élvezi a hasznát. Az ilyen típusú tételeket gyakran átvállalják a tulajdonosok, de erről meg kell győződni.

Ha megvan a lakás, még mindig nem ért véget a folyamat, számtalan tisztázandó kérdés marad hátra, amelyet szintén a főbérlővel kell átbeszélni. Első, hogy minden esetben kössenek a felek írásos bérleti szerződést. Előfordulhatnak ugyanis olyan főbérlők, akik nem ragaszkodnak a formalitáshoz, de ebbe nem szabad belemenni. Nemcsak pénzmozgásról, de a jövőben esetlegesen felmerülő költségek kérdéséről is szó van, amely gyakran tetemes összeg is lehet, nem mindegy tehát, hogy ki fogja kifizetni – figyelmeztet Rutai. Mint mondja, a jogilag tiszta helyzet jelenti az egyetlen megoldást, ha vitára kerülne sor.

Eső előtt köpönyeg

A főbérlők általában egy-három havi bérleti díjra tartanak igényt kaució címén, amelyet a bérlőnek még beköltözés előtt, egy összegben kell kifizetnie. A kaució általában arra szolgál, hogy a tulajdonos fedezni tudja belőle az esetleges elmaradásokat, illetve biztosítsa magát arra az esetre, ha a bérlő valamelyik ponton megszegi a szerződést.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Tisztázni kell a lakás rendeltetésszerű használata mellett előforduló garanciális hibák, például az elromló műszaki berendezések, esetleges csőtörés javításának kérdését is. A bérleti szerződésbe ezeket a kérdéseket is bele kell foglalni, a bérlő ugyanis csak a nem rendeltetésszerű használatból eredő károkért felel. Továbbá arra sem kötelezhető a bérlő, hogy a garanciális hibák javítását maga intézze; a gyakorlatban sokszor előfordul, hogy ez a gyorsabb, de ilyenkor is a tulajdonos kell hogy állja a kiadásokat.

Fontos rész a lakásban található bútorok, berendezések jegyzéke, amelyre akkor is szükség van, ha a főbérlő nem ragaszkodik hozzá. Az ingóságok tételes megnevezése mellé az állapotukat is érdemes feltüntetni, esetleg a drágább eszközökről fénykép is jól jöhet az esetleges viták miatt.

Papíralapú védelem

Határozott idejű bérleti szerződés esetén a felmondás módját fontos rögzíteni, határidejét pedig érdemes hatvan napban megjelölni. Ha azonban a bérlő teljesen biztos benne, hogy a bérleti időszak végéig ott marad, az is gyakorlat, hogy a szerződésből kizárják a felmondási lehetőséget. Sőt, aki valóban hosszú távra tervez, hosszabbítási opciót is megfogalmazhat, amelyben az évfordulós áremeléssel kapcsolatos lehetőségekre is kitér, például hogy nem emelhet a tulajdonos az infláció mértékénél nagyobbat. Ezt is mindenképp írásba kell foglalni, hogy a bérlő ne kerülhessen egyik napról a másikra az utcára.

Amennyiben minden kérdésben megegyeztek a felek, lényegében egy utolsó, de nem kevésbé fontos adminisztrációs elem maradt, az óraállások jegyzőkönyvezése. A bérlő ezzel védheti magát attól, hogy neki kelljen kifizetni a bérlet kezdeténél korábbi költségeket is tartalmazó számlákat.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.