Bajnaiék a szakadék szélére sodorták az önkormányzatokat

2013. január 28., hétfő 14:22

A Bajnai-kormány az utolsó költségvetés készítésekor több mint 150 milliárd forintot vont ki az önkormányzati szektorból, a szakadék szélére sodorva ezzel az önkormányzatok jelentős részét – reagált a szocialista Varga Zoltán hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottakra a Fidesz-frakció, hangsúlyozva: mind a képviselőcsoport, mind pedig a kormány elkötelezett az önkormányzatok gazdasági helyzetének stabilizálásában, amire jó példa az adósságkonszolidáció.

Láng Zsolt, az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságának fideszes elnöke azt követően juttatott el közleményt az MTI-hez, hogy az MSZP önkormányzati kabinetvezetője, aki önkormányzati miniszter volt a Bajnai-kormányban, hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány becsapta az önkormányzatokat, amelyektől nagyjából 150 milliárd forinttal több pénzt vontak el idén, mint amit az eddig általuk ellátott feladatok központosítása indokolna.

Mind a Fidesz-frakció, mind az Orbán-kormány régóta elkötelezett az önkormányzatok gazdasági helyzetének stabilizálásában, a hitelek újratermelődésének megállításában – rögzítette Láng Zsolt.

Utalt arra, hogy 2011-ben új önkormányzati törvény született, amely megújítja az önkormányzati rendszert és 2012-ben hatályba lépett a gazdasági stabilitásról szóló törvény, amely a korábbiaknál szigorúbban szabályozza az önkormányzatok adósságot előidéző kötelezettségvállalásának szabályait.

„Az önkormányzatok gazdasági helyzetének biztosítása érdekében a kormány soha nem látott mértékű segítséget nyújt a településeknek adósságkonszolidáció formájában. Ennek során az állam az 5000 fő alatti települések esetében 1710 település 3848 szerződése vonatkozásában 74 milliárd forint összegű adósság visszafizetéséhez nyújt támogatást, az 5000 fő feletti települések konszolidációjának mértékéről a tárgyalások jelenleg is folyamatban vannak” – hívta fel a figyelmet Láng Zsolt.

Mi lesz a megyékkel?

A megyék jövőbeni szerepéről tárgyalt Orbán Viktor kormányfő a megyei közgyűlési elnökökkel január 14-én az Országházban. A 2014 és 2020 közötti európai uniós fejlesztési ciklusban a fejlesztési források legalább tíz százalékát a megyei önkormányzatok fogják elosztani. A kormány és a megyei önkormányzati vezetők tárgyalásán megállapították azt is, hogy az állam összesen 196 milliárd forint adósságot vett át a megyéktől, így a nehéz helyzetben lévő térségek sorsát rendezték. Az intézményeket az állam átvette, a megyék a jövőben területfejlesztési feladatokat látnak el.

Hol és mennyi? – Adósságátvállalás számokban:

Pintér Sándor belügyminiszter és Tarlós István főpolgármester találkozóján fény derült rá, a kormány a fővárosi önkormányzat felgyülemlett adósságából is részt vállal , a pontos részletek ugyan még nem nyilvánosak – február 15-éig kell megállapodni –, de 40 százalékot, vagyis 74,4 milliárd forintot mindenképpen átvállalnak.

A miskolci önkormányzat nettó 35,2 milliárd forintos adósságából 17 milliárdot , míg Cegléd adósságának várhatóan az 50 százalékát vállalja át az állam.


Zala megyében mintegy száz kistelepüléstől vállalja át az állam a jelenlegi adósságait, ezek az összegek néhány milliótól 200 millió forintig terjednek.

Pécs mintegy 44 milliárd forint adósságának legalább a felét átvállalja az állam.

Nagykanizsa mintegy hétmilliárd forintos adósságállománya nagyjából 40 százalékkal csökken a kormány adósságkonszolidációjának köszönhetően.

Kaposvár 21 milliárd forintnyi adósságának legkevesebb a felét átvállalja az állam.

Debrecen 27,34 milliárd forintnyi adósságának a felét vállalja át az állam az önkormányzati adósságrendezés keretében.

Az alacsony iparűzési adóbevétel, valamint a korábban felvett hitelek közcélra történő, megfontolt felhasználása miatt a lehető legnagyobb mértékű, 70 százalékos állami adósságátvállalásra számíthat Érd.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.