Bajnaiék tovább hárítanak

Magyar Nemzet

2013. október 15., kedd 05:09, frissítve: kedd 10:12

Elítéli és rendkívül veszélyesnek tartja Bajnai Gordonék rasszista internetes játékát Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke. A Fidelitas az Amnesty International fellépését kéri az ügyben. A vasárnap Fidesz–KDNP-győzelemmel záruló bajai megismételt választás „utórezgései” egyéb tekintetben is érzékelhetők.

A Fidelitas hétfőn arra szólította fel az Amnesty Internationalt (AI), hogy azonnal lépjen fel az Együtt–PM-szövetséget vezető „Bajnai Gordon gyűlöletkeltő internetes játéka” ellen. A Fidesz ifjúsági szervezete rámutatott: a játék, amelyben autók gázolnak el cigányokat, kollektív módon megvesztegethetőnek bélyegzi a magyarországi cigányságot. A Fidelitas értetlenül áll azelőtt, hogy „a szabadságjogokra máskor hiperérzékeny” AI budapesti szervezete miért „lapult” eddig. „Csak remélni tudjuk, hogy sokat hangoztatott elveiket nem írják felül a napi pártpolitikai szempontok.” „A Bajnai-játék ügyében való további hallgatásuk ennek bizonyítéka lenne” – zárult a közlemény.

Az Együtt–PM az egyik közösségi oldalra tette ki a múlt héten azt a játékot, amelyben barna színű figurákat kell átkísérni egy forgalmas úton fideszes aktivistákkal. Bár Bajnai Gordon pártja már a múlt héten is tagadni próbálta, hogy a játék rasszista, sőt szerintük nincs is benne szó romákról, ám az átkísérendők színét időközben barnáról sárgára változtatták – ezzel közvetve beismerve a rasszizmust.

Lapít a hiperérzékeny AI
A Fidesz ifjúsági társszervezete arra kéri az Amnesty International jogvédő szervezetet, hogy azonnal lépjen fel az Együtt–PM Szövetséget vezető Bajnai Gordon „gyűlöletkeltő internetes játéka” ellen, melyet a bajai időközi választás kapcsán vetettek be. A voksolás kapcsán a Fidesz is megszólalt, Zsigó Róbert pártszóvivő szerint a baloldal továbbra sem képes tudomásul venni vereségét, ami „rendkívül szánalmas”.

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta: elítéli és rendkívül veszélyesnek tartja az ilyen gyűlöletkeltő akciókat. Jelezte: nagyon kíváncsi lenne, mit szól az esethez az MSZP-s Steiner Pál, aki szereti magát a kisebbségek védelmezőjeként beállítani.

Ráduly József, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz–KDNP-s tagja szombaton arra szólította fel Bajnait, kérjen bocsánatot, és haladéktalanul távolítsa el a „visszataszító, agresszív és gyűlöletkeltő” játékot a honlapról. Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője, Baja polgármestere pedig „nyíltan rasszista, cigánygyűlölő játékként” jellemezte Bajnaiék művét.

A lap megkérdezte Karácsony Gergelyt, az Együtt–PM társelnökét, miért barna színű embereket kellett átkísérni eredetileg a játékban, és ha mindez nem rasszista indíttatásból történt, akkor később miért változtatták meg a figurák színét. Karácsony erre azt felelte: látásszakértő bevonására lenne szükség, mivel a szürke az nem barna.

Kiszelly Zoltán politológus szerint Bajnaiék játéka újfent igazolja, hogy a balliberális oldalon is jelen van a latens rasszizmus. – A romákat tették felelőssé a vereségükért, és ezért szimbolikusan bosszút álltak rajtuk, így élték ki a bosszúvágyukat – fogalmazott a szakértő. Zárug Péter Farkas politológus pedig azt mondta: a magát polgárjogi aktivistának beállító balliberális oldal egy nyíltan rasszista indíttatású játékot rendelt meg, ami világossá teszi, hogy számukra a cél most már a szó legszorosabb értelmében is szentesíti az eszközt.

Tájkép Baja után
„Roppant erőfeszítése elnyerte jutalmát: az egyesült baloldali, balliberális ellenzék a múlt vasárnapi megismételt időközi önkormányzatiképviselő-választáson begyűjtötte a második nagy pofont is Baján.” – Olvassa el a Magyar Nemzet vezércikkét!

Eközben az MSZP és az Együtt– PM büntetőfeljelentést tesz és a helyi választási bizottsághoz kifogást nyújt be a vasárnapi megismételt bajai időközi önkormányzatiképviselő-választás miatt. Harangozó Tamás (MSZP) közölte, lakossági bejelentésekre és általuk tényként kezelt sajtóhírekre alapozzák beadványaikat. Zsigó Róbert erre hétfői közleményében úgy reagált: a baloldal továbbra sem képes tudomásul venni vereségét, ami „rendkívül szánalmas”. Kiemelte: a Gyurcsány–Bajnai–Mesterházy trió hetek óta magyarázkodik, és olyan dolgokkal vádaskodik, amelyeket ők maguk követtek el. Zsigó megjegyezte: az egész ország szeme láttára folyt az „erőszakos, rasszista és hazug kampányuk”, s mindenki láthatta, bármilyen aljas technika bevetésére képesek.

Ismert, vasárnap a bajai 3-as egyéni választókerület 32-es szavazókörében a korábbi kampánycsendsértés miatt megismételt választáson ismét a Fidesz–KDNP jelöltje, Kovács Csaba nyert.

Összesítésben az 1071 érvényes szavazatból 508-at kapott (47,4 százalék), míg a balliberális pártok közös jelöltje, Teket Melinda csupán 446-ot (41,6 százalék). Ráadásul a szeptember 22-i, érvénytelenített szavazóköri eredményhez képest tovább tudta növelni a támogatottságát, miközben a részvételi arány is nőtt. Kiszelly Zoltán szerint ez azt mutatja, hogy a Fidesz a bizonytalanok táborából is tud szavazókat szerezni, a baloldal pedig hibázott, amikor felértékelte az időközi választás fontosságát, mert ezzel a vereség is felértékelődött. Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet elemzője szerint az újabb bajai kudarc elbizonytalaníthatja a baloldali szövetséget, így az sem elképzelhetetlen, hogy az MSZP–Együtt–PM-megállapodás végül meginog a következő hónapokban.

Pilhál Tamás

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.