Bajnaiékat cáfolja az LMP-s „nagyágyú”?

Kovács András

2011. december 26., hétfő 06:00

Lapunk kérdésére Karácsony Gergely elismerte, hogy az egyfordulós rendszer mindenképpen kikényszeríti a politikai oldalakon belüli együttműködést, így vélhetőleg 2002-ben és 2006-ban is együtt indult volna az MSZP és az SZDSZ, ami szembemegy a Szigetvári Viktorék által készített választási modellel.

Az MNO azon kérdésére, hogy a Fidesz–KDNP miért alkotott olyan választási törvényt, amellyel 1998-ban biztosan veszített volna, Karácsony Gergely elmondta, hogy a Fidesz és az FKGP vélhetőleg együtt indult volna akkor, és így nyerte volna meg a voksolást. Az LMP-s politikus ezzel elismerte, hogy az egyfordulós rendszer minden bizonnyal kikényszerít előzetes megállapodásokat a pártok között, amelyeket egy választási modell létrehozásakor is figyelembe kell venni.

Korábbi cikkeinkben bíráltuk a Bajnai Gordon volt miniszterelnök által gründolt Haza és Haladás Alapítvány által készített választási modellt, mely szerint 2002-ben és 2006-ban is a Fidesz nyert volna. Felhívtuk a figyelmet arra, hogy az akkori politikai helyzetet figyelembe véve, és az egyfordulós kényszerek miatt az MSZP és az SZDSZ mindenképpen együtt indult volna. Másrészt a Szigetvári Viktor által készített tanulmány teljes mértékben figyelmen kívül hagyta az egyéni jelöltek által okozott támogatottsági különbségeket.

2002-ben és 2006-ban még nagyobbat bukott volna a Fidesz

Az MNO a Haza és Haladás Alapítvány által készített számításokat figyelembe véve három esetet modellezett. A 2002-es és 2006-os eredmények esetében az MSZP és az SZDSZ szavazatait összeadtuk, és megnéztük a 106 körzetben lévő eredményeket. 2006-os választásnál, emellett az esetleges Fidesz–MDF összefogás hatását is megnéztük. Természetesen itt is csak a listás eredményekre támaszkodhattunk, ráadásul a Fidesz és a demokrata fórum öt évvel ezelőtti összefogása meglehetősen távol volt a valóságtól, szemben a balliberális erőkkel, ahol erről nem beszélhetünk.

2002-ben a 106 egyéni körzetből a Fidesz–MDF abban az esetben, ha az MSZP és az SZDSZ együtt indul a területi listás szavazatokat figyelembe véve, 46 helyen győzött volna, míg a balliberális erők 60 körzetben. Fontos kiemelni, hogy itt csak a pártokra leadott voksokról van szó, amiben nem szerepel az egyéni jelöltek szereplése. Ebben a szisztémában tehát az akkori kormányerők sima vereséget szenvedtek volna, ráadásul Budapesten egyetlen mandátumot sem szereztek volna az egyéni körzetekben.

Az öt évvel ezelőtti országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP szövetség az MSZP–SZDSZ-szel szemben 68-38-as vereséget szenvedett volna az egyéni körzetek szintjén, így az akkori kormányerők simán nyerték volna a voksolást. Abban az esetben, ha a Fidesz–MDF együtt indult volna, akkor 56-50-re verték volna a balliberális erőket az egyéni körzetek szintjén, azonban a két ellenzéki párt akkori összefogása még a két forduló között sem valósult meg, és kétséges, hogy a demokrata fórum szavazói hajlandóak lettek volna-e a Fideszre voksolni.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.