Bajnainak visszautasíthatatlan ajánlata van a Fidesznek

LM

2013. szeptember 12., csütörtök 22:16, frissítve: csütörtök 22:16

Bajnai Gordon és Szabó Tímea Óbudán tartott lakossági fórumot, ahol a hangzatos szlogenek mellett Gyurcsány is előkerült.

A szocialisták volt miniszterelnöke a szokásos kampányszövegekkel kezdett: „az ország jobbat érdemel, és többre is képes”, „gyere haza, maradj itthon!” stb., majd ugyanebben a hangnemben rátért a választásra. „Az első x-szel küldd el Orbánt, a másodikkal válaszd ki, ki vezesse az országot” – fogalmazott. Az „Orbán utáni világról”, esetleges kormányra kerülésükről szólva azt mondta, nem a „bosszúállással" indítanának, hanem azt szeretnék, „legyen végre új kiegyezés” Magyarországon, szűnjön meg az örökös háború, legyen építkezés.

Visszautasíthatatlan?

Arra a kérdésre, hogy ha kormányra kerülnek, mit tudnak tenni a kétharmados törvényekkel, úgy fogalmazott: „ha nem lesz kétharmad, akkor (…) olyan ajánlatot fogunk tenni a friss ellenzéknek, amit az nem tud visszautasítani”. Hozzátette: az ezt érintő taktikáról nem kíván többet mondani. Bajnai Gordon szerint ha „világos és egyértelmű” többségük lesz, akkor az új kormánynak a változtatást valamilyen politikai alkuban el kell majd tudnia érni.

Gyurcsány fontos

A Gyurcsány-pártról azt mondta, ők is fontos részét képezik a kormányváltók táborának, ezért szeretnék, ha benne lennének az ellenzéki összefogásban. Hozzátette: ezért kötöttek Mesterházy Attila MSZP-elnökkel olyan megállapodást, amibe „bekalkulálták” a DK bevonásának lehetőségét. Azt hangoztatta, veszélyesnek és károsnak tartja, ha ellenzékiek egymás mellett indulnának a választáson.

Vagy mégsem?

Úgy tűnik, hogy nem teljes az egyetértés Bajnai pártjában, ugyanis Szigetvári Viktor nekiment főnöke volt főnökének és kijelentette: Gyurcsány Ferenc saját érdekeit a Demokratikus Koalíció érdekei fölé helyezte, ezért nem tudott megállapodni a szocialistákkal.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.