Balázs Péter lehetne a baloldal csodafegyvere?

2017. október 24., kedd 08:30, frissítve: kedd 09:36

Bajnai Gordon egykori külügyminisztere, Balázs Péter lehetne egy baloldali összefogás közös miniszterelnök-jelöltje – lapunk információi szerint legalábbis ezt javasolja a balliberális pártok körüli értelmiségi kör. A közgazdász, diplomata neve szombaton a B1 elnevezésű blogon jelent meg először, igaz ott még úgy, mint egy MSZP és Demokratikus Koalíció közötti összefogás vezetője.

Az nem titok, hogy a baloldalon az utóbbi időszakban egyre erősebb volt az a hang, hogy nem egy pártpolitikust, hanem egy „külsős” személyt kellene találni a kormányfőjelölti posztra. Az elképzelés támogatói szerint ugyanis ez a konstrukció lenne az, ami egy zászló alá terelhetné a szocialistákat, a DK-t, az Együttet és a Párbeszédet, és többen még mindig bíznak az LMP részvételében is. Ez a forgatókönyv csak újabb lendületet kapott, amikor Botka László visszalépett az MSZP miniszterelnök-jelölti tisztségétől, ráadásul akkor már Molnár Gyula, a szocialisták elnöke is nyíltan kimondta ilyen irányú terveit.

A Magyar Nemzet úgy tudja, a háttérben mindenképpen olyan embert kerestek, akiknek a neve nem forrt össze semmilyen korrupciós üggyel, de van már politikai tapasztalata, lehetőleg európai kapcsolatrendszere is.

Így merült fel Balázs Péter neve, akivel – információink szerint – több erről szóló beszélgetés is zajlott már, ezeken nem zárkózott el egy ilyen forgatókönyvtől.

A baloldali pártok vezetői testületei hivatalosan még nem tárgyaltak Balázs Péter esetleges támogatásáról, hiszen konkrét ajánlatot még nem is kaptak. Információink szerint azonban informális egyeztetések már zajlottak az értelmiségiek és egyes pártvezetők között, amelyeket előbbiek biztatónak neveztek. Az a kiindulópontjuk, hogy vajon a kormányváltást akaró pártok miért mondanának nemet Balázs Péterre. 2004-ben, vagyis az MSZP–SZDSZ-kormányok idején – amikor a mostani DK-s politikusok még szocialista színekben politizáltak – a Magyarország által delegált uniós biztos volt. 2009-ben az MSZP támogatásával kormányzó Bajnai Gordon kabinetjében felelt a külügyekért, 2014-ben pedig az akkor még szövetségben létező és ismét együttműködésre készülő Együtt, illetve Párbeszéd európai parlamenti listáján szerepelt. Forrásaink szerint Balázs Péter támogatói abban bíznak, hogy ha létrejönne körülötte valóban egy összefogás, az elhomályosítaná a jelenleg még zajló pártpolitikai, sokszor személyes vitákat.

Balázs Pétert lapunk kereste hétvégén, de egyelőre nem érte el. Sikerült viszont megszólaltatnia az Atv.hunak. A portálnak annyit mondott, hogy az ellenzéki oldalon miniszterelnök-jelöltekből „túlkínálat van”, és – a cikk szerint – érzékeltette, hogy jó megoldásnak tartaná, ha egyetlen kormányfőjelöltje lenne a demokratikus ellenzéknek. Balázs Péter azt leszögezte, hogy az MSZP–DK szövetség miniszterelnök-jelöltje nem lenne, mert „nem ez a megoldás”, és a pártok nem is keresték meg.

A szocialisták vezetői egyelőre nem nyilatkoztak érdemben. Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke kérdésünkre csak annyit mondott, hogy amíg a partnereikkel nem tudnak komolyabban konzultálni, addig tisztességtelen lenne erről a témáról beszélnie. Ugyanezt a mondatot ismételte meg, amikor azt kérdeztük, hogy a szocialista párt egyáltalán tudná-e támogatni a volt külügyminiszter kormányfőjelöltségét. Molnár Gyula, az MSZP elnöke viszont még ennyit sem mondott, a sajtó erről szóló kérdéseire egyszerűen nem volt hajlandó válaszolni. Csak azt közölte újra és újra, hogy nem kíván nyilatkozni.

Forrásaink szerint most, hogy Balázs Péter neve nyilvánosságra került, valamelyest biztosan felgyorsulnak a folyamatok. Az ellenzéki pártokat hivatalosan is fel kell kérni, hogy tárgyaljanak az esetleges jelöltről, nyilván ez határozza majd meg, hogy a volt külügyminiszter végül lehet-e egy nagy együttműködés első embere.

Az már egy következő kérdés, hogy egy összefogás milyen konstrukcióban valósulna meg. A szocialisták még bíznak abban, hogy közös listát is tudnak állítani a többiekkel, habár a többi párt ettől – jelenleg legalábbis – mereven elzárkózik.

A Népszavának válaszolt Molnár Gyula

Nem tárgyalt Balázs Péterrel, s nem egyeztetett a személyéről sem – mondta a Népszavának az MSZP elnöke.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.24.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.