Balog: A legjobb az lenne, ha a fiatalok szabadon dönthetnének

2012. augusztus 22., szerda 23:24, frissítve: csütörtök 08:49

A kormányzat azért dolgozik, hogy a fiatalok számára ne legyen nyomasztó egzisztenciális kérdés annak eldöntése, hol éljék le az életüket: külföldre menjenek dolgozni, vagy inkább itthon maradjanak – hangsúlyozta szerdán Kőszegen Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, megnyitva a Tranzit – Fesztivál a határon elnevezésű közéleti rendezvénysorozatot.

A legjobb az lenne, ha a menni és a hazatérni nem lennének egymást kizáró fogalmak, ha a fiatalok szabadon dönthetnének és minél többüknek lehetősége lenne egy időt külföldön tölteni, majd a tapasztalatokkal gazdagodva hazatérni – mondta. Ehhez megfelelő életpályaprogramokra, ösztöndíjrendszerre, magas színvonalú felsőoktatásra, a fiatal vállalkozók támogatására és új munkahelyekre van szükség – fűzte hozzá. A fiatalok külföldi tanulását olyan programokkal lehet segíteni, mint például az Erasmus – jegyezte meg. Ugyanakkor a magyarországi felsőoktatásban tanuló külföldi diákok létszámának növelését is komoly értéknek nevezte, hozzátéve, hogy ezért 2020-ig a jelenleg nálunk tanuló 20 ezer diák létszámát meg kívánják háromszorozni.

A Tranzit – Fesztivál a határon közéleti találkozót tizenkét év szünet után rendezi meg ismét Kőszegen a Kommentár alapítvány. A következő három napban a közélet, a gazdaság, a nemzeti és kisebbségi kérdések iránt érdeklődő, zömmel egyetemista fiatalok ismert politikusokkal, gazdasági szakemberekkel, oktatókkal, közéleti emberekkel találkozhatnak. A legnagyobb érdeklődés Orbán Viktor miniszterelnök látogatását előzi meg, aki szombaton délután találkozik a fiatalokkal; a Jurisics-vár udvarán tart előadást, és válaszol kérdéseikre.

Az előadók között lesz például Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója, Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára, Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár, Geszti Péter reklámszakember, Hiller István szocialista országgyűlési képviselő, Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója, valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaházat vezető kormánybiztos.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.