Balog Zoltán: A térségben Magyarország költi a legtöbb pénzt oktatásra

MN

2017. augusztus 29., kedd 08:08, frissítve: kedd 13:07

Az EMMI miniszter szerint a GDP 5,2 százalékát. Palkovics László eközben OECD-átlag feletti pedagógusbérekről beszélt a köztévében.

Több mint nyolcvanegy milliárd forintból, közel 400 településen 527 oktatási intézményt újítana fel a kormány – erről Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztérium minisztere beszélt kedd reggel a köztévén. A felújítások először azokban a megyékben – Borsod, Bács-Kiskun – kezdődnek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk, de fontos szempont a népsűrűség is.

– Magyarország költi a legtöbb pénzt oktatásra Közép-Európában – hangsúlyozta a miniszter, elmondása szerint a GDP 5,2 százalékát szánja erre a területre a kormányzat. Hozzátette, három éven belül minden ötödik gyerek, vagyis húsz százalékuk olyan iskolában tanul majd, amelyben valamilyen fontos beruházás, felújítás történt. A programra uniós forrást nem vehetnek igénybe, vagyis ez teljes mértékben az állami büdzsé terhére történik majd.

Balog Zoltánt megelőzően oktatásügyi államtitkára, Palkovics László is a kormány elszántságáról beszélt a köztévén. Az EMMI államtitkára elmondta, szeptembertől a pedagógusok bére átlagosan 3,4 százalékkal emelkedik majd. – Ez az alapbér emelkedését jelenti, ezenkívül nőnek a tanárok pótlékai is összesen 10 milliárd forint értékben – mondta Palkovics. Az államtitkár szerint a béremelésre 21 milliárd forintot költenek a költségvetésből.

Palkovics hozzátette, a 2013-ban kezdődő bérrendezés óta átlagosan 50 százalékkal bővült a pedagógusok illetménye, erre a célra 350 milliárd forintot költött az állam.

Míg ugyanis 2013-ban egy 19 éve dolgozó, a pedagógus I. kategóriában lévő, főiskolai diplomás tanárnak bruttó 149 ezer forint volt a bére, az Emmi államtitkára szerint mára bruttó 274 ezer forintra nőtt.

Kitért arra is, hogy az OECD statisztikái szerint Magyarország az elsők között szerepel azon országok között, ahol a leginkább nőtt a pedagógusok bére, ugyanakkor a diplomások átlagbéréhez képest is kiemelkedő, annak 82 százalékán áll a járandóságuk. 

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.