Balog Zoltán: A térségben Magyarország költi a legtöbb pénzt oktatásra

MN

2017. augusztus 29., kedd 08:08, frissítve: kedd 13:07

Az EMMI miniszter szerint a GDP 5,2 százalékát. Palkovics László eközben OECD-átlag feletti pedagógusbérekről beszélt a köztévében.

Több mint nyolcvanegy milliárd forintból, közel 400 településen 527 oktatási intézményt újítana fel a kormány – erről Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztérium minisztere beszélt kedd reggel a köztévén. A felújítások először azokban a megyékben – Borsod, Bács-Kiskun – kezdődnek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk, de fontos szempont a népsűrűség is.

– Magyarország költi a legtöbb pénzt oktatásra Közép-Európában – hangsúlyozta a miniszter, elmondása szerint a GDP 5,2 százalékát szánja erre a területre a kormányzat. Hozzátette, három éven belül minden ötödik gyerek, vagyis húsz százalékuk olyan iskolában tanul majd, amelyben valamilyen fontos beruházás, felújítás történt. A programra uniós forrást nem vehetnek igénybe, vagyis ez teljes mértékben az állami büdzsé terhére történik majd.

Balog Zoltánt megelőzően oktatásügyi államtitkára, Palkovics László is a kormány elszántságáról beszélt a köztévén. Az EMMI államtitkára elmondta, szeptembertől a pedagógusok bére átlagosan 3,4 százalékkal emelkedik majd. – Ez az alapbér emelkedését jelenti, ezenkívül nőnek a tanárok pótlékai is összesen 10 milliárd forint értékben – mondta Palkovics. Az államtitkár szerint a béremelésre 21 milliárd forintot költenek a költségvetésből.

Palkovics hozzátette, a 2013-ban kezdődő bérrendezés óta átlagosan 50 százalékkal bővült a pedagógusok illetménye, erre a célra 350 milliárd forintot költött az állam.

Míg ugyanis 2013-ban egy 19 éve dolgozó, a pedagógus I. kategóriában lévő, főiskolai diplomás tanárnak bruttó 149 ezer forint volt a bére, az Emmi államtitkára szerint mára bruttó 274 ezer forintra nőtt.

Kitért arra is, hogy az OECD statisztikái szerint Magyarország az elsők között szerepel azon országok között, ahol a leginkább nőtt a pedagógusok bére, ugyanakkor a diplomások átlagbéréhez képest is kiemelkedő, annak 82 százalékán áll a járandóságuk. 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.