Baloldali szakítások választás után?

2014. október 6., hétfő 05:33

Egy héttel az önkormányzati választás előtt újabb törésvonalak keletkeztek és nyílt konfrontációkra került sor a baloldalon.

– A PM-mel én akkor tudom folytatni a közös utat, ha valaki kihúzza azt a kést a hátamból, amit most hétfőn kaptam. A politikai betyárbecsület ezt kívánja – jelentette ki Szigetvári Viktor az Együtt–PM szövetség hét végi országos önkormányzati kampánytalálkozóján. Az Együtt vezetője arra utalt, hogy a PM végül nem támogatta Bokros Lajos főpolgármester-jelöltségét, de elmondta, szerinte közös a két párt sorsa, céljuk pedig Orbán Viktor 2018-as leváltása mellett, hogy az ellenzéki megújulás motorja legyenek.

Karácsony Gergely Bokros jelölése kapcsán úgy fogalmazott: a Szigetvári által említett kést „ha úgy tetszik, szeretném kihúzni”.

A PM társelnöke, zuglói polgármesterjelölt szintén az ellenzék megújításának a szükségességéről beszélt. Szerinte október 13-án véget ér az ellenzéki térfélen a „politikai Káma-szútra időszaka”, amikor a politika arról szól, hogy „ki kivel, milyen pozícióban és hogyan tud boldogabb lenni”. A kampánytalálkozó másnapján viszont a PM közleményben tudatta, hogy elkezdi működését a párt saját alapítványa, a Megújuló Magyarországért Alapítvány, amelynek küldetése alapvetően a zöld-baloldali értékvilág bemutatása és népszerűsítése. Szigetvári Viktor megkeresésünkre nem tartotta a PM függetlenedése újabb jelének a saját alapítvány beindítását.

Eközben Budai Bernadett, az MSZP szóvivője a Hír TV-nek megerősítette: a pártkasszából egy fillért sem szánnak Bokros Lajos kampányára, akit csak a párt budapesti elnöksége támogat, az országos vezetés viszont nem. Eredetileg a korábbi közös főpolgármester-jelölt, Falus Ferenc népszerűsítésébe az Együtt–PM, a DK és az MSZP 10-10 millió forinttal szállt volna be, ám Falus visszalépése miatt a szocialisták ezt az összeget a Modern Magyarország Mozgalom elnökének már nem adják oda.

Továbbra sem ért egyet Falus Ferenc váratlan visszalépésével, többek szerint visszaléptetésével az MSZP elnöke. Tóbiás József az ATV-ben azt mondta, hogy hiba volt Bokros Lajos javára visszaléptetni Falust. – Egy normális helyzetben két héttel a választások előtt ilyen típusú döntést – hát finoman fogalmazok – nem illik meghozni. Inkább azon kellett volna a szervezeteknek gondolkodniuk, akik támogatják a jelöltet, hogy mit tudnak még változtatni a következő két hétben – jelentette ki Tóbiás József.

Bodnár Zoltán, a Liberálisok főpolgármester-jelöltje a Hír TV-ben fenntartotta, hogy Gyurcsány Ferenc léptette vissza Falus Ferencet. Bodnár szerint a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke múlt vasárnap este Fodor Gáborral, a Liberálisok elnökével telefonon közölte, hogy „visszaléptettem Falus Ferit”, és nyomatékosan hozzátette, most már nekik is vissza kell lépni. Gyurcsány tagadja Bodnár állítását.

– A posztkádári hatalomgyakorlás agóniája az, amit a baloldalon látni lehet – mondta a Hír TV P8 című műsorában Kósa Lajos. A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint gyakorlatilag a gyurcsányi forgatókönyv érvényesül, hiszen a baloldal saját magát veri szét. Ugyanakkor ez szerinte nem tudatos stratégia, hanem sokkal inkább a hozzáértés hiányát mutatja. Kósa azt mondta, hogy nemcsak a fővárosban, országszerte is hasonló szétesettséget mutat a baloldal, amely minden létező morális tőkéjét felélte, az MSZP pedig már a végjátéknál tart.

Baloldali jelöltek kétes múlttal

A DK támogatásával indul a polgármesteri posztért Polgáron az egykor MSZP-s Tóth József, akit első fokon, nem jogerősen bűnpártolásért ítélt el a bíróság – értesült a Hír TV. A politikust a csatorna Célpont című műsora buktatta le, amikor egy 2005-ben készült hangfelvételen a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés volt alelnökeként azt magyarázta az M3-as Kht. vezetőinek, hogyan készítsék el az elszámolást a 300 millió forintos állami támogatás felhasználásáról. 30 millió forinttal nem tudtak elszámolni, a politikus pedig a fiktív papírozásban igyekezett segíteni. Csalással gyanúsítják, mégis polgármester maradhat Istenmezeje vezetője. Kotroczó István és tizennégy társa a Leader-pénzekkel ügyeskedve 200 millió forintot meghaladó kárt okozhatott a nyomozók szerint. Dögén pedig a vesztegetés miatt 3 év 10 hónap letöltendőre ítélt, a közügyektől eltiltott volt polgármester, Vincze Ferenc Tibor fia, Vincze Ferenc indul a posztért.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.