Bándy Kata feltételezett gyilkosának hátországa

WL

2012. augusztus 1., szerda 03:13, frissítve: szerda 08:16

Az épületben mocsok, az udvaron szemetet fúj a szél – a pécsi Magtár utcai ház önkormányzati lakásában harmincan–negyvenen élhetnek, nyomorogva, többen közülük önkényes lakásfoglalók. Itt lakott egy rövid ideig P. László is, aki a gyanú szerint megölte Bándy Katát. Bár a hatóság szerint már csak részletkérdéseket kell tisztázni a gyilkossági ügyben, a pécsiekben még vannak kételyek.

Várhatóan két hét múlva készül el a P. László elmeállapotáról szóló szakvélemény – értesült az MTI Hírcentrum. Ekkor derülhet ki, hogy befolyásolta-e a férfi tettét kábítószer vagy alkohol.

A gyilkosság részleteiről itt tájékozódhat.

Néhány hónappal ezelőtt a Basamalom környékén – a Zsolnay kulturális negyed déli szomszédságában – a családi házas övezetben élők sorozatos betörésekre panaszkodtak. Arra gyanakodtak, hogy a közelben lévő bokros–fás részen felhúzott viskókból érkezhetnek a tolvajok hozzájuk, innen járnak át portyázni, viszik el a kertekből, garázsokból mindazt, ami mozdítható. A családi házas övezetből nem nagyon merészkedtek be az általuk ismeretlen, veszélyesnek vélt részre. Ám a basamalmi lakók szerint hetvenen költözhettek be a Magtár utca környéki „dzsumbujba”, ahol a maguk által felhúzott tákolmányokban élnek az emberek. Az üggyel kapcsolatban akkor a Magyar Nemzet megkereste a pécsi rendőrkapitányságot. A hatóság pedig azon túl, hogy egy általános ismertetőt küldött elektronikus levélben a megelőzés fontosságáról, azt is közölte: megvizsgálják a lap levelében írt információkat is.

Néhány hét múlva jelent meg P. László Pécsen: unokatestvéréhez jött, aki az egyik Magtár utcai épületben él, amely alig néhány száz méterre van Basamalomtól és a Zsolnay negyedtől. P. László volt az, aki július 8-án a pécsi sörözőből a belvároson keresztül hazainduló 25 éves lányt a gyanú szerint megölte. Bándy Kata holttestét csak néhány nappal később találták meg, majd meglett a gyanúsított is, akit menekülés közben fogtak el.

Nem lehet tudni, a Magtár utcai önkormányzati bérlakásokban élők közül ki lakik ott illegálisan, s ki jogosult az amúgy minimális komfortfokozatú szükséglakásra. Mindenesetre a nyomortanyát P. László elfogása után nagyon sokan pánikszerűen elhagyták, bár nem sokáig voltak távol, néhány nap múlva mindenki hazatért.

A ház előtt kidobált gyermekülések, traktorgumi, szemét mindenhol. A lépcsőházban portól fekete pókhálók, koszos falak, egy szétvert, hatalmas ablakon át tűz be a nap a folyosóra. Jöttünkre sorra csapódnak be az ajtók; a szülők rászólnak a gyerekekre, hogy azonnal menjenek be a lakásba. Az egyik fiatalasszony is csak félig nyitott ajtónál beszél velünk. „Volt, aki vigyázzon ránk, a fiúk mind kint voltak éjszaka – válaszolta arra kérdésre, hogy félnek-e, tartanak-e valamitől. – A rendőrök is jönnek, éjszaka és nappal többször is itt vannak, nem volt semmi gond. De félünk.”

A név nélkül nyilatkozó, húsz év körüli nő azt is elárulja, hogy kint voltak az önkormányzattól náluk, a házból ugyanis menniük kell. Ő már tudja is, hogy hová fog elköltözni.

A teljes riportot a Magyar Nemzet szerdai számában olvashatja.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.