Bárhogy csavarja a kérdést Ungár Péter, nem lehet népszavazás Paksról

MTI

2017. november 2., csütörtök 18:17, frissítve: csütörtök 18:35

Megtagadta Ungár Péter, az LMP országos elnökségének tagja által az újabb paksi reaktorblokkok építéséről benyújtott népszavazási kérdések hitelesítését csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ungár Péter első kérdése úgy szólt:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Pakson hetedik és további reaktorblokkok épüljenek?”

Patyi András, az NVB elnöke arra tett javaslatot a testületnek, tagadják meg a hitelesítést, és felidézte: Ungár egy október 8-ai sajtótájékoztatón arról beszélt, addig fog az LMP népszavazási kérdéseket benyújtani a „fideszes vezetésű NVB-nek”, amíg annak vezetője idegességében le nem mond.

Patyi visszautasította, hogy fideszes vezetésű lenne a bizottság, és megjegyezte: nem egyeztethető össze a népszavazás rendeltetésével az, hogy a kezdeményező a kérdések sorozatos benyújtását az NVB működésének akadályozására, az elnöki tisztség betöltője elleni fellépésre kívánja felhasználni. Szerinte ez a magatartás önmagában a hitelesítés akadályát képezi.

Bodolai László, az LMP és Litresits András, az MSZP delegáltja nem értett egyet a jogsértés megállapításával, az NVB többsége azonban egyetértett a javaslattal, és 7:2 arányban megtagadták a kérdés hitelesítését. A határozatban hivatkoztak arra is, hogy nem lehet népszavazást tartani a nemzetközi szerződésből eredő kötelezettség végrehajtásáról, márpedig az Orosz Föderációval a paksi bővítésről kötött egyezményben rögzítették azt is, hogy „a felek együttműködnek a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartása és fejlesztése érdekében esetleg szükségessé váló további blokkok tervezésében, megépítésében, üzembe helyezésében és üzemen kívül helyezésében”.

Mindezeken túl az NVB többsége szerint a kérdés megtévesztő is, mivel egy 2018-ban tartott népszavazás három évig, 2021-ig kötelezné az Országgyűlést, miközben a paksi ötös és hatos blokkokat csak 2026–2027-ben helyezik üzembe.

Ungár Péter második kérdése az volt:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Pakson a jelenleg üzemelő és a 2014-ben megkötött magyar–orosz nemzetközi szerződések alapján felépítendő reaktorblokkok mellett további reaktorblokkok épüljenek?”

Az NVB ugyanezen érvek alapján szintén 7:2 arányban tagadta meg a kérdés hitelesítését.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.