Farkas Flórián szakdolgozata: megszólalt az ELTE

2016. január 17., vasárnap 18:01, frissítve: vasárnap 20:23

Eddig még senki sem akart belekukkantani a politikus diplomamunkájába – állítja az egyetem. Csakhogy, ez így nem teljesen igaz.

Megtekinthető az ELTE Társadalomtudományi Kar könyvtárában Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos diplomamunkája – közölte az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) vasárnap a távirati irodával.

Az ELTE közleményében azt is hangsúlyozta, hogy a vonatkozó eljárásrendnek megfelelően eddig senki nem kérvényezte a betekintést az említett szakdolgozatba, ezért teljességgel megalapozatlan a Lehet Más a Politika (LMP) azon állítása, miszerint az intézmény megakadályozta a megtekintését.

Különös ugyanakkor, hogy az egyetem arról már nem tesz említést közleményében, hogy Farkas Flórián – félrevezetve a parlamentet – azt állította hivatalos önéletrajzában, hogy az egyetem Állam- és Jogtudományi Karán diplomázott. Éppen ezért az LMP és Magyar Nemzet is a jogi karról kérte a diplomamunkát, ahol egyébként szintén leadtak egy szakdolgozatot Farkas Flórián név alatt.

„Trükközik” az ELTE

Ennek megtekintését viszont már megtagadta az ELTE. Először lapunk próbálkozott vele, ám az intézmény illetékese közölte, a szabályok alapján újságírók nem tekinthetnek bele a diplomamunkába, azt viszont elismerte, hogy megvan a szakdolgozat. Ehhez képest, amikor az LMP jogász szimpatizánsa kérte a szakdolgozatot, már azt közölték, hogy az nincs meg.

Hozzátartozik az igazsághoz az is, hogy azóta kiderült, hogy utóbbi szakdolgozatot egy karcagi ügyvéd írta, akit szintén Farkas Flóriánnak hívnak. Azonban mindez nem változtat azon a tényen, hogy erről a szakdolgozatról először azt állították az egyetemen, hogy megvan, majd néhány hónap alatt nyoma veszett.

Farkas Flórián új önéletrajza

Miután egyébként a Magyar Nemzet foglalkozni kezdett Farkas Flórián valótlan adatokat tartalmazó önéletrajzával, Orbán Viktor bizalmasa új adatokkal jelentkezett az Országgyűlés Hivatalánál. Ekkor már azt állította, hogy Társadalomtudományi karon végzett. De azt továbbra is fenntartotta, hogy óraadó tanár is volt, ezt azonban Klinghammer István, az ELTE akkori rektora, és Farkas tanszékvezetője, Vida István is cáfolta lapunk megkeresésére.

Figyelemre méltó továbbá az is, hogy – mint azt megtudtuk – érdekes módon senki nem ellenőrzi a képviselők önéletrajzának valóságtartalmát az Országgyűlésnél, vagyis Farkas Flórián akár azt is beírhatta volna, hogy a Harvard Egyetemen végzett.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.