Bárki szervezhet iskolai tábort

MNO

2017. január 21., szombat 12:11, frissítve: szombat 17:28

Utazásszervezői forrásokból úgy tudjuk, hogy az iskolai kirándulások, sítáborok bonyolítását a mai napig nem szabályozza semmi. A szakma próbálta elérni, hogy ilyesmit csak erre szakosodott cégek szervezhessenek, de kezdeményezésük nem volt eredményes. Néhány éve még egy országgyűlési bizottság ülésén is feszegették a kérdést, de arra sem reagált érdemben senki.

 
Mécsesgyújtás a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
 

Forrásunk kiemelte, hogy balesetek persze bárkivel történhetnek, az ilyesmit sehol nem tudják kizárni, ugyanakkor a kifejezetten utaztatásra specializálódott irodákra szigorú szabályok vonatkoznak. Azonban mindenre még ez sem jelenthet garanciát: egy jó állapotú autóbuszt vezető, felkészült sofőr is okozhat bajt, például ha nem volt meg a pihenőideje. Utazásszakmai forrásainktól úgy tudjuk, jelen esetben az iskola által megbízott cég kifejezetten jónak számít, biztonságos buszparkkal rendelkezik, eddig a legkisebb probléma sem merült fel velük, mentést nem kértek soha. Vagyis jelen esetben az iskola kellő körültekintéssel választotta ki az céget.

 
A buszbaleset túlélői a veronai rendőrségre érkeznek 2017. január 21-én
Fotó: Claudio Martinelli / MTI
 

Az MNO a balesetről szóló első hírek után érdeklődött az iskolánál is, az igazgatótól tudtuk meg, hogy az általuk szervezett sítáborban mintegy 60-an vettek részt. Szijjártó Péter külügyminiszter délelőtti sajtótájékoztatóján 52 utasról és 2 sofőrről beszélt, de hozzátette, hogy a túlélők beszámolói szerint ennél többen lehettek a buszon. A tárcavezető szintén beszélt a gimnázium igazgatójával, a balesettel kapcsolatban pedig elmondta, hogy a pontos okát még nem tudják. Bejelentésekor csak annyit lehetett tudni, hogy a sofőr éjfél előtt néhány perccel vesztette el az uralmát a gépjármű felett, a jármű a szalagkorlátnak ütközött, majd egy felüljáró pillérének csapódott. A busz elején tűz ütött ki, amely gyorsan terjedt, hamar fullasztó füst telítette be az utasteret.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.