Bátorság, helytállás: a példát meg kell őrizni

2015. május 31., vasárnap 11:51, frissítve: hétfő 16:07

Hatszázezerre tehető az első világháború hősi halottainak száma – mondta Kovács Vilmos, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka vasárnap a magyar hősök emlékünnepén az M1-nek. Az emléknap alkalmából az Új köztemetőben a kormány, a Magyar Honvédség, állami és civil szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el a magyar katonahősök emlékművénél.

Nagyságrendileg hatszázezerre tehető az első világháború hősi halottainak száma, a pontos szám azonban nem ismert – mondta a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka vasárnap a magyar hősök emlékünnepén az M1 aktuális csatornán.

Kovács Vilmos ezredes hozzátette: a honvédelmi tárca és a hadtörténeti múzeum más intézetekkel együtt évek óta dolgozik azon, hogy meghatározza az első világháború hőseinek számát. Az ezredes ugyanakkor kijelentette: ez sokkal nagyobb, mint a második világháború hősi halottaié.

Ismertette azt is: a Hősök terén lévő hősök emlékköve azt a hatalmas áldozatot szimbolizálja, amelyet Magyarország az első világháborúban hozott. Hozzátette: itt senki sincs eltemetve, vagyis az ismeretlen katona sírja nem helytálló kifejezés az emlékművel kapcsolatban.

A budapesti millenniumi emlékmű előtti téren 1929. május 26-án avatta fel Bethlen István miniszterelnök, Horthy Miklós kormányzó jelenlétében, a nemzeti hősök országos emlékkövét, amelyet Kertész K. Róbert tervezett. A teret három évvel később nevezték el Hősök terének.

A hősök a csaták kimenetelétől függetlenül győztesek

A hősök azok, akik bátorságukkal és helytállásukkal példát mutattak, és ezt a példát meg kell őrizni, tanítani kell – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora vasárnap Budapesten, a rákoskeresztúri Új köztemetőben rendezett hősök napi megemlékezésen.

Patyi András szavai szerint a hősök a csaták kimenetelétől függetlenül győztesek. „Győztesek az utókor és a nemzet megmaradásának tekintetében is, mert legyőzték önmagukat. Hősökké azáltal váltak, hogy a minden ember számára legfontosabb érték, a saját életük elé más értékeket helyeztek” – emelte ki a rektor.

Kifejtette: a haza, az ezred, a bajtársak, a nemzet, a család, az ország területe, vagy egy eszme fontosabb volt nekik hősi helytállásuk pillanatában, mint önmaguk egészsége, testi épsége. A magyar hősök emlékünnepén az Új köztemetőben a kormány, a Magyar Honvédség, állami és civil szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el a magyar katonahősök emlékművénél. A központi megemlékezések a Hősök terén folytatódnak.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.