Be kellett vetni a mentőhajót

PR

2012. június 16., szombat 20:30, frissítve: vasárnap 14:25

Bár az üzemeltetési költségek fedezetéről még nem zárultak le a tárgyalások, szombaton tihanyi állomáshellyel napi 24 órás szolgálatba állította a Rupert sürgősségi mentőhajót a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ), és bevetésére máris szükség volt – tájékoztatta Bagyó Sándor, a szervezet vezetője az MTI-t.

Délután az Országos Mentőszolgálat riasztotta a sürgősségi mentőhajót; a balatonfüredi Silver Yacht Clubban szorult segítségre egy férfi. A vitorlással partra szállított, stroke-gyanús férfi ellátását közösen kezdték meg mentőszolgálat és a mentőhajó szakemberei. A férfit, miután állapotát stabilizálták, kórházba szállították.

A sürgősségi mentőhajón a Magyar Mentő és Mentőtiszti Egyesülettel kötött megállapodás értelmében a vízi mentő személyzet mellett mentőorvos vagy mentőtiszt és mentőápoló is szolgálatot teljesít. A mentőhajót egy másik együttműködési megállapodás értelmében az Országos Mentőszolgálat irányítási csoportja is riaszthatja.

Bagyó Sándor elmondta, a többfunkciós Rupertet, a Balaton egyetlen, sürgősségi betegellátásra, továbbá kutatásra és mentésre alkalmas SAR (search and rescue) hajóját felújították a télen. A működéséhez speciális műszerezettségre és szakszemélyzetre van szükség, a költségeket a korábbi évekhez hasonlóan állami támogatásból kívánják fedezni. Erről ugyan még mindig folynak a tárgyalások, a tanévzárás és a kezdődő kánikula miatt nem volt kérdés, hogy ezen a hétvégén meg kell kezdeni a szolgálatot – fogalmazott a VMSZ vezetője.

Mint korábban elmondta az MTI-nek, a VMSZ célja, hogy a tavalyi évhez hasonló színvonalon biztosítsa az idei balatoni szezont. Az ehhez szükséges költségek 15-20 százalékát szeretnék állami támogatásként megkapni, a többit önerőből (a strandi vízimentő-szolgálat és rendezvénybiztosítások révén szerzett bevételekből), illetve szponzorok támogatásából teremtik elő.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.