Bebukta: Gyurcsány Ferenc plagizált + Videó

2012. április 29., vasárnap 19:57, frissítve: hétfő 17:37

Gyurcsány Ferenc szakdolgozati bírálatának és volt sógora diplomamunkájának összevetéséből egyértelműen kiderült, a szocialista exkormányfő plagizált. A Demokratikus Koalíció elnöke eközben hazugságok sorozatába bonyolódott. Az MSZP egyelőre hallgat az ügyről, míg a Fidesz, a KDNP és a Jobbik arra szólította fel Gyurcsány Ferencet, hogy távozzon a politikai életből.

A Hír Televízió Kontraszt című műsorában kérdezték a téma szakértőit Gyurcsány Ferenc újabb botrányt kavart esetéről.

Gyurcsány Ferenc 1984-ben leadott tanárszakos diplomamunkája szinte minden ponton egyezik a volt sógorának, Rozs Szabolcsnak négy évvel korábbi dolgozatával – derült ki a Hír TV Célpont című műsorának extra, vasárnapi kiadásából, miután összevetették az exsógor diplomamunkáját és a volt MSZP-s kormányfő eltűnt szakdolgozatának bírálatát. A két dokumentum között csak annyi lehet a különbség, hogy Gyurcsány dolgozata rövidebb, mindössze 35 oldal, és leginkább csak a szőlészetről szól. Rozs Szabolcs pedig a 60 oldalas munkájában éppen a 35. oldaltól foglalkozik tételesen a borászattal.


A bíráló annak idején fel is rótta Gyurcsánynak, hogy a címválasztás ellenére a borászat kimaradt a dolgozatból: „…egységekbe foglalt résztémák sok szempontú elemzésen keresztül alkotják a tartalmában egésszé összeállt dolgozatot, amelyből azonban a címre vonatkozóan csak a szőlészetre nézve értékes, a borászatra kevés helyen és csak másodlagos utalásokat találunk”. Ami a hasonlóságokat illeti, a bírálat szerint Gyurcsány lírai bevezetéssel indít, ahogy a volt sógor is.

GYURCSÁNY SCHMITT PÁL DOKTORIJÁRÓL:

2012. január 12. (Facebook): Nincs az a palotaőrség, ami meg tudná védeni a Sándor-palota jelenlegi lakóját attól az istentelen szégyentől, ami most rázuhan. […] Az elnök minden bizonnyal plágiumot követett el. Sajnálom, hogy azt kell mondjam, de ha igaz a gyanú, akkor lopott.

2012. március 27. (Facebook): Az elnök erkölcsi
bukása az eddiginél is nyilvánvalóbb lesz (ha
persze ez egyáltalán lehetséges), hivatala végletesen és véglegesen eljelentéktelenedik. A jobboldal híveire nehezen lemosható szégyen fog hullani, másképp mondom: mostantól ciki lesz jobboldalinak lenni.

2012. március 30. (HVG.hu): Göncz Árpád
1990-es megválasztása óta a parlamenti többség minden esetben az ellenzékkel való egyeztetés nélkül választott államfőt, de amíg minden korábbi elnök képes volt arra, hogy az alkotmányos követelményeknek és a nemzet képviseletének eleget tegyen, az Orbán Viktor által jelölt Schmitt Pál ebbe belebukott. A 2006-os őszödi beszédem a tovább élő kádári hagyományokkal és a mutyikkal, féligazságokkal terhelt rendszerváltozással
való szembenézés kísérlete volt. Schmitt Pál
ügye ezzel szemben antiőszöd, a kádári hagyományok és a rendszerváltozás rossz hagyományainak folytatása.

2012. március 30. (ATV.hu): A doktori cím
megszerzésének alapvető feltétele az önálló tudományos munka. Ebben a dolgozatban az önálló tudományos munkának se híre, se hamva. Becsapta önmagát, úgy látom, becsapja a világot.
[…] Elementárisan zavarja, bántja a magyarok
sokaságának a jóérzését. Azt mondják, hogy kérem szépen, nem lehet egy csaló az országnak az elnöke, nem lehet egy hazug ember az ország elnöke, nem lehet egy morálisan elfogadhatatlan ember az ország elnöke. […] Nem egy sokunk közül, hanem úgy tűnik, hogy silányabb, mint a legtöbb magyar. Ez baj. Nem lehet silányabb ember az ország elnöke, mint a legtöbb magyar. Mi fel akarunk nézni erre az emberre, nem lehet innentől
kezdve.

Lehull a lepel

A bírálatot megfogalmazó adjunktus azt is kifogásolta, hogy az 1984-es gyurcsányi dolgozat csak 1978-ig tartalmazza a különféle termelési korszakok adatait. Nem csoda, miután Rozs Szabolcs 1980-ban diplomázott, és az ő munkájában épp 1978-ig szerepelnek konkrét adatok. Gyurcsány bírálata pontos oldalszám-hivatkozásokat is tartalmaz, amely szerint „a 11. és 12. oldalon ellentmondásosan ír a Balaton vizének mikroklímát befolyásoló hatásáról.” Érdekes, hogy Rozs Szabolcs dolgozatának a 11. és 12. oldalán is pontosan erről van szó, az ellentmondások pedig onnan származnak, hogy a volt sógor több szakértőtől is idéz a dolgozatban. A 13. oldalon a bíráló azt hiányolta, hogy Gyurcsány nem adott teljes képet a nyári csapadékmennyiségről. Az sem lehet véletlen, hogy Rozs Szabolcs a diplomamunkájában, pontosan a 13. oldalon ugyanazt a hibát követte el: csak a téli, tavaszi és őszi csapadék mennyiségét írta le, a nyári kimaradt. A bíráló felrótta azt is, hogy Gyurcsány nem ír arról, hogy az erősen lejtős területeken miként oldják meg vagy tervezik megoldani a talajvédelmet az erózió pusztító erejétől. Erre is megvan a magyarázat, hiszen Rozs Szabolcs sem fejtette ki ennek részleteit saját munkájában. Végül a volt sógor diplomamunkájának 29. oldalán a rezisztens fajták telepítésének tervéről van szó, és ám hiányoznak nála az adatok. Ez volt a gond a Demokratikus Koalíció elnökének dolgozatával is, a bírálat szerint ugyanis Gyurcsány a „Rezisztens fajták telepítésének tervét említi, csak arra nem utal / 29.old./, hogy mire lesznek rezisztensek ezek a fajták. /lisztharmat, peronoszpóra, filoxéra, stb./.” Nem csak Gyurcsány Ferenc bírálat által rekonstruált szakdolgozata és Rozs Szabolcs diplomamunkájának egyezése erősíti a plágiumgyanút a volt szocialista miniszterelnökkel szemben, meghazudtolta őt közben a volt sógor is.

Hazugságba bonyolódva

Gyurcsány ugyanis a vasárnap megjelent Vasárnapi Hírekben úgy emlékezett a szakdolgozat készítésének körülményeire, hogy akkori felesége családjának balatonfüredi házában készült a szakdolgozatra, és ott a nyaralóban sok könyvet, prospektust és mindenféle anyagot talált a szőlészet-borászat témakörében. – Ezért választottam ezt a témát – tette hozzá. A Célpontnak Rozs Szabolcs azonban hangsúlyozta, a család sohasem foglalkozott sem szőlészettel, sem borászattal, ezért soha nem volt a házban semmilyen – Gyurcsány Ferenc által említett – prospektus vagy beszámoló. – Hazugság az egész, mert nem voltak szakkönyvek, nem volt se szőlőnk, semmink. Az, hogy én ebből írtam, az egy dolog. De hogy ott egy darab szakanyagot nem talált hozzá, az biztos. Sem szőlészettel, sem borászattal kapcsolatban – szögezte le Rozs Szabolcs a Hír TV-nek, hozzátéve, hogy a dolgozatot sem otthon írta, nem is lakott már ott. Csak a diplomamunka egy példányát adta az anyjának, az volt a polcon, ahol Gyurcsány Ferenc is elérhette a saját dolgozata elkészítése előtt.

A Fidesz szerint újabb, olyan bizonyítékok kerültek napvilágra, melyek arra utalnak, hogy Gyurcsány Ferenc nagyon csúnya plágiumügybe keveredett – írta közleményében a Fidesz szóvivője. Bővebben>>>

Továbbra sem áll nyilvánosság elé Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke ezúttal is Facebook-oldalán reagált diplomamunkája ügyének újabb fejleményeire. Bővebben>>>

Egykori párttársai közül többen még kitartanak Gyurcsány Ferenc mellett. Az MSZP országos alelnöke szerint csak akkor kell foglalkozni a kérdéssel, ha egyértelműen bebizonyítható, hogy a volt miniszterelnök plagizált. Gúr Nándor többször is kitért az elől a kérdés elől, hogy Gyurcsány Ferencnek távoznia kell-e a közéletből.

A Jobbik Gyurcsány Ferenc diplomájának visszavonását követeli. Balczó Zoltán, a radikális párt alelnöke szerint a Hír Televízió által bemutatott dokumentumok bizonyítják, hogy a volt miniszterelnök csalással jutott a diplomájához.


A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke még a vasárnap esti Célpont Extra előtt, ahol a plágiumgyanú további bizonyítékairól számoltak be, politikai támadás áldozatának érezte magát. – A karaktergyilkossági kísérletekhez hozzászoktatott már a Fidesz az elmúlt tíz évben, voltam én már gyilkos, csalfa férj, de tolvajozták már a fiamat is. Az kívánják, védjem magam. Én bizonyítsam ártatlanságomat? Na, ezt a szívességet nem teszem meg vádlóimnak. Aki vádol, bizonyítson. Ha meg nem tud, akkor hulljon rá vissza a vád – nyilatkozta a Vasárnapi Híreknek a volt miniszterelnök, amikor még nem tudta, hogy dolgozatának bírálata és volt sógorának diplomamunkája a Hír TV birtokába került. Szerinte azért támadják, mert „Orbán bajban van, jönnek a brutális megszorítások és az új adók, azt hiszik, rátakarhatnak erre a már megszokott gyurcsányozással”. – Ez van, mindenesetre ez a lopáson kapott volt államfő megítélésén jottányit sem változtat. Miként az Orbán-rendszer elleni küzdelmemben sem fog vissza – fogalmazott Gyurcsány.

Pénteken indult a lavina

Emlékezetes, a Hír TV Célpont című adása pénteken számolt be arról, hogy négy évvel korábban, mint Gyurcsány Ferenc valaki már leadott a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen A Balaton-felvidék szőlészete és borászata címmel egy szakdolgozatot. Ez a valaki pedig nem más, mint a volt miniszterelnök akkori sógora, Rozs Szabolcs. Az exkormányfő diplomamunkája körüli kérdőjeleket csak szaporítja, hogy abból az évfolyamból, az 1984-esből egyedül az övé tűnt el. Arra, hogy ez miképpen történhetett meg, senki nem tud érdemi magyarázatot adni. Sem Gyurcsány Ferenc, sem pedig az egyetem.

Rozs Szabolcs, aki a Balaton-felvidéken lakik és földrajz szakon végzett Pécsett, nem tudott arról, hogy Gyurcsány Ferenc is szőlészeti tárgyú szakdolgozatot adott be. A Célpont kérdésére azonban egyértelművé tette, tőle nem kérte el dolgozatát a politikus, akivel nem is beszélgettek erről a témáról, mert Gyurcsánynak ez nem tartozott az érdeklődési körébe. Nyomatékosította, hogy saját kutatás alapján dolgozott, és mindennek maga járt utána. Kitért arra is, hogy szereti a bort. Azt, hogy a pápai születésű és technika szakon diplomát szerző Gyurcsány Ferencnek miképpen esett a választása a szőlészeti témakörre, nem tudni. Az viszont tény, a volt kormányfő a televízió kérdéseire elismerte, hogy látta és fel is használta volt sógora munkáját a szakdolgozatához.

Korábbi nyilatkozatok

Azt, hogy Gyurcsány Ferenc hazug ember, már mindenki régóta tudja. Most azonban már a csalás és a lopás gyanújának árnyékában is él – tartalmazza Selmeczi Gabriellának, a Fidesz szóvivőjének korábbi közleménye. A politikus hozzátette, a Fidesz reméli, a volt miniszterelnök „korábban fennen hangoztatott erkölcsi mércéjét – amennyiben tényleg van neki ilyen – önmagára nézve is kötelezőnek tartja”.

A Fidelitas egyébként szombaton Gyurcsány Ferenc II. kerületi háza előtt tüntetett a DK elnöke ellen. Mihalovics Péter, a szervezet országos választmányi elnöke a megmozduláson arra szólította fel Gyurcsány Ferencet, hogy távozzon végleg a magyar politikából, ha nem tud elszámolni a szakdolgozatával, mert ebben az esetben méltatlanná válik a közszereplésre.

Az MSZP nem kívánt reagálni a plágiumbotrányba keveredett volt szocialista kormányfő ügyére.

Schiffer András, az LMP képviselője szerint Gyurcsány Ferenc már kiállította a maga bizonyítványát kormányzásával és a 2006-os őszi eseményekkel, a választók pedig ítéletet mondtak felette. Úgy véli, a volt miniszterelnökkel kapcsolatban túl sok meglepetés már nem érheti az embereket. Az ellenzéki képviselő szerint ugyanakkor ez a történet is jól mutatja a Magyarországon tapasztalható kettős mércét. – A kormány ugyanis úgy gondolja, hogy a Schmitt-ügy körüli szégyent azzal lehet eltüntetni, ha a másik oldalon is egy hasonló, hangos botrány alakul ki – fogalmazott.

A volt szocialista kormányfő védelmére sietett viszont Szűcs Erika (DK). Jelezte, kellőképpen tisztázottnak tartják Gyurcsány Ferenc diplomamunkáinak ügyét, a párt úgy gondolja, a másolás tényének tisztázása nélkül nem lehet plágiummal vádolni a volt miniszterelnököt. Kiemelte: „semmiféle plágiumgyanút nem alapoz meg”, hogy Gyurcsány Ferenc volt sógora korábban ugyanilyen címen írt diplomamunkát.

A szakdolgozatával kapcsolatos hírek miatt a KDNP szerint Gyurcsánynak el kell hagynia a politika színterét. A kereszténydemokraták szombati közleményükben azt írták: most, hogy sajtóértesülések szerint kiderült, Gyurcsány Ferenc bizonyosan használta saját diplomamunkájához volt sógora szóról szóra megegyező című szakdolgozatát, és komolyan vetül rá az esetleges plágium gyanúja, újra aktuális a kérdés, hogy „meddig prédikál még vízről Gyurcsány Ferenc, miközben bort iszik”.

A DK elnökének a Jobbik szerint is végérvényesen távoznia kell a politikából, mert „újabb hazugságára derült fény”. Dúró Dóra szóvivő a párt majálisán azt mondta: működnie kellene Magyarországon az elszámoltatásnak, mert ez már önmagában elegendő lenne ahhoz, hogy Gyurcsány Ferenc ne lehessen parlamenti képviselő. – Úgy gondoljuk, hogy ha Schmitt Pálnak távoznia kellett a köztársasági elnöki székből, akkor az a minimum, hogy egy ilyen – végül is Gyurcsány Ferenc által sem tagadott – botrány után a teljes közéletből vissza kellene vonulnia – mondta a szóvivő.

 

Schiffer András, az LMP képviselője szerint Gyurcsány Ferenc már kiállította a maga bizonyítványát kormányzásával és a 2006-os őszi eseményekkel, a választók pedig ítéletet mondtak felette. Úgy véli, a volt miniszterelnökkel kapcsolatban túl sok meglepetés már nem érheti az embereket. Az ellenzéki képviselő szerint ugyanakkor ez a történet is jól mutatja a Magyarországon tapasztalható kettős mércét. – A kormány ugyanis úgy gondolja, hogy a Schmitt-ügy körüli szégyent azzal lehet eltüntetni, ha a másik oldalon is egy hasonló, hangos botrány alakul ki – fogalmazott.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.