Bécsben járt? Akkor egy ideig nem adhat vért

MN

2017. szeptember 12., kedd 11:13, frissítve: kedd 11:21

Egyes egzotikus betegségek kockázata miatt átmenetileg nem adhatnak vért azok, akik akár csak egy napot is eltöltöttek bizonyos francia, osztrák vagy román városokban, többek közt Bécsben – értesült a Magyar Idők. A lapinformációt az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) is megerősítette.

Az OVSZ három országból kapott jelzést fertőzésveszélyről: Franciaországból a chikungunya-, míg Romániából és Ausztriából a nyugat-nílusi láz miatt. Azokat, akik az adott országokban jártak, átmenetileg, 30 napra kizárják a véradásból. Mindkét vírust szúnyogok terjesztik, így október után megszűnik a terjedés kockázata.

Ahhoz, hogy valaki megfertőződjön nyugat-nílusi lázzal, el sem kell hagynia az országot, hiszen már Magyarországon is megjelent a vírust terjesztő ázsiai tigrisszúnyog, vele együtt pedig a betegség is. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint Magyarország is érintett, négy esetet jelentettek a magyar hatóságok.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.