Lázár: Nem bántó szándékkal készítettem a bécsi videót

MN

2018. március 8., csütörtök 13:55, frissítve: csütörtök 20:58

Nagy visszhangot keltő bécsi videójáról, a hódmezővásárhelyi „migránsszámlálóról” és az Európai Bizottság Magyarországra vonatkozó jelentéséről is beszélt szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A 111. alkalommal sorra kerülő kormányinfón az is kiderült, hogy Lázár János szerint az EB beavatkozik a választási kampányba. A miniszter úgy véli: az osztrák–magyar kapcsolatok olyan jók, hogy el se lehet rontani.

Gazdaság. A miniszterelnök gazdasági évadnyitót tartott – kezdte meg a sajtótájékoztatót Lázár János. Mint mondta, a következő években 4 százalékos gazdasági növekedés elérése a cél, és a kormányfő jelezte, hogy a költségvetést nem befolyásolhatja a választás ténye. A miniszter szerint a 4 százalékos gazdasági bővülés a folyamatos nyugdíjemelés és nyugdíjprémium lehetőségét is megalapozza majd. Azt mondta, hogy modernfalu-program is indulni fog.

Lázár azzal folytatta, hogy két fontos gazdasági kérdésről tárgyalt szerdán a kormány. Felidézte, hogy foglalkoztak az Idősek Tanácsa javaslatával, és döntöttek arról, hogy idén húsvétkor tízezer forintos Erzsébet-utalványt kapnak a nyugdíjasok. Ez harmincmilliárd forint értéket képvisel – fűzte hozzá.

Beszélt arról is, hogy az elmúlt hetekben a megszokottnál hidegebb volt Magyarországon, ezért a kabinet úgy döntött: mérlegelik, miként lehet könnyíteni a családok fűtésszámláján. Úgy döntöttek, téli rezsicsökkentés lesz, minden magyar háztartás tizenkétezer forint jóváírásra számíthat a gázszámlájáról a második negyedévben. Azok, akik távfűtést vesznek igénybe, ugyanezt a mértékű jóváírást kapják, ennek részleteit Kósa Lajos fogja megtárgyalni.

„Nagyon nagy hibát követnek el azok az ellenzéki pártok, amelyek ezt a lépést támadják” – mondta a miniszter, hozzátéve: reméli hogy minden ellenzéki párt támogatni fogja a javaslatokat.

Migrációs csomag. Lázár – csakúgy, mint az utóbbi néhány kormányinfón – ezúttal is beszélt az ENSZ tárgyalás alatt lévő menekültügyi egyezményéről. Azt mondta, a magyar kormány által tett tizenkét pontos javaslat egyértelmű, és úgy véli, a világszervezet tulajdonképpen meg akarja fosztani Magyarországot attól a jogától és lehetőségétől, hogy meghatározza, ki él a területén, és megvédje magát a bevándorlóktól. Szavai szerint a menekülteket érintő kérdésekben a kormány egyetért az ENSZ-szel, de a gazdasági bevándorlókra vonatkozókban nem. Hangsúlyozta, hogy nincs lehetőség egységes uniós álláspontra az ENSZ globális bevándorlási javaslatcsomagjáról.

Mezőgazdasági földterületek. „Csatát vesztettünk”, az Európai Bíróság megnyitná a kaput a spekulánsok előtt – jelentette ki Lázár János. Szerinte az Európai Unió azon van, hogy külföldiek is vehessenek földet Magyarországon. A miniszter kiemelte: a kormány elkötelezett abban, hogy a magyar termőföld magyar kézben maradjon. A bíróság döntését betartják, ugyanakkor a kormányfő arra utasította a földművelési minisztert, hogy minden jogalkotási eszközzel akadályozza meg, hogy külföldi magánszemélyek vagy külföldi vállalatok haszonélvezeti jog, illetve zsebszerződés révén magyar termőföldhöz jussanak. Egyébként úgy véli, a magyar rendelkezéseket vitató külföldi érintettek döntően kártalanítást kérnek, nem fenyeget a korábbi tulajdoni viszonyok visszaállása.

Teniszcsarnok. A kancelláriaminiszter leszögezte: elviekben támogatják egy teniszvilágverseny megrendezését, de ennek a helyszíne nem lehet a Margitszigeten. Szerinte meg kell nézni, hogy milyen teniszpályákat lehet létesíteni, és ezek alkalmasak-e világszínvonalú verseny lebonyolítására.

EB-jelentés. Az Európai Bizottság „rosszul teszi, hogy a magyar választási kampányba beavatkozik” – mondta Lázár, és hozzátette, hogy az EB jelentésében kampányszövegek vannak, valós alapjuk nincs. A kormány egyébként komolyan veszi a jelentést – folytatta, megjegyezve: a szövegben el is ismerik a magyar kormány közbeszerzések területén tett lépéseit. „Teljesen világosan látszik, hogy akik a jelentést írják, nem szeretik a mai Magyarországot” – fogalmazott Lázár János.

A sajtótájékoztató közben egyébként az Európai Bizottság a Facebookon reagált az ügyre. Leszögezték, hogy országjelentéseik minden évben ebben az időszakban jelennek meg. „Vannak, akik elfogultsággal vádolják a Magyarországra vonatkozó jelentést. Mi pártatlan és kiegyensúlyozott elemzésnek tartjuk, amely kiemeli az elért eredményeket, és támogató szándékkal elemzi a strukturális kihívásokat” – fogalmaztak.

Az EB éves országjelentése egyebek mellett az európai átlagot meghaladó mértékű korrupció és az átlag alatt teljesítő szociális rendszer miatt kritizálja a magyar kormányt. A dokumentum szerint a korrupció annyira általános, hogy már az ország gazdaságát is negatívan befolyásolja.

Bécsi videó. Lázár János szerint olyan jó állapotban vannak az osztrák–magyar kapcsolatok, hogy nem lehet elrontani, és a két ország kapcsolatában „tabuk sincsenek”. Hozzátette: amikor Bécsben járt, elment egy városrészbe, és bemutatta magánemberként az ott tapasztalt valóságot, valamint rá akart világítani, milyen hatásai lehetnek egy városra a bevándorlásnak. Kiemelte, hogy a felhívás Magyarországnak szólt, és azt mondta: szeretünk tanulni Bécstől, de homokba sem szeretnénk dugni a fejünket. „Nem bántó szándékkal mondtam, amit mondtam, mutattam, amit mutattam” – szögezte le, és kiemelte, tárgyalt az ügyben Gernot Blümel osztrák kancelláriaminiszterrel. Szavai szerint jó hangulatú beszélgetésen tisztázták, hogy az osztrák fővárosban tett magánlátogatása nem érinti az osztrák–magyar kapcsolatokat.

Kérdésre válaszolva közölte: írt egy rövid üzenetet a Facebooknak arról, hogy kéri a tartalom megvizsgálását és visszahelyezését. A közösségi portál szolgáltatója ennek eleget tett, és ismét visszarakta a videót. Azzal kapcsolatban, hogy mit mondott Orbán Viktor a felvételre, Lázár közölte: a miniszterelnök szerint az a kérdés, bevándorlóváros lesz-e Budapest.

Mint megírtuk, a videón, amely óriási felháborodást váltott ki Ausztriában, a miniszter egyebek mellett arról beszélt, hogy Bécs Favoriten városrészében, ahol húsz évvel ezelőtt még nem voltak bevándorlók, az eredeti osztrák lakosságból már csak nyugdíjasok maradtak. Mint mondta, meg akarta kérdezni néhány bevándorlótól, hogyan érzik magukat Bécsben, de nem tudtak válaszolni, mert nem beszéltek németül. Egyébként ott, Favoritenben lakik a legnagyobb bécsi magyar közösség is. Lázár szólt a kerületben uralkodó állapotokról, a piszokról, a rendetlenségről és arról is, hogy sok bécsi iskolában már nincsenek fehér gyermekek, csak muzulmánok és közel-keletiek.

Hódmezővásárhely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, hogy a polgármester-választás véget ért, az eredményt tudomásul veszik. Lázár mindenkit arra kért, hogy próbáljanak együttműködni, és azt mondta: tudomásul kell venni, hogy az új polgármester, Márki-Zay Péter változtatni szeretne. Szerinte Korsós Ágnes címzetes főjegyző kiváló munkát végzett, és nem tartja méltányosnak, hogy egy táppénzen lévő köztisztviselőt felmentenek, de tudomásul kell venni.

Arról, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester szerdán kitette a „migránsszámlálót”, Lázár azt mondta, csak meg kell nézni a táblát, hogy lássuk, ki Soros embere.

Márki-Zay arról is beszélt, hogy a templomok felújításának ügyében egyeztetéseket kezdeményez a miniszterelnökkel – Lázár azt mondta, felvették a polgármestert az „időpontkérők közé”.

Fagyhalál. Azzal kapcsolatban, hogy Lázár János későbbre ígért információt arról, a kormány adatai szerint hányan haltak meg kihűlés miatt, a miniszter most azt mondta: az Emberi Erőforrások Minisztériumának nincs erre vonatkozó statisztikája. Hozzátette, hogy a mentőszolgálat mikor valakit az utcán halva talál, a halál vélelmezett okát határozza meg, utána orvosszakértői vélemény következik. Szerinte az Emminek nincs ilyen típusú központi nyilvántartása, személyiségi jogi okokból nem is lehet.

A fóti gyermekotthon ügyében a Miniszterelnökség vezetője azt mondta, addig élnek ott a lakók, ameddig meg nem épül az új intézmény, de erre ebben a ciklusban már nem kerül sor.

Kitért arra is, hogy lesz egy olyan szint, hogy nyolcvan-százezren nem tudják elhagyni a közmunkát, ekkor majd az államnak kell felvennie ezeket az embereket.

„Problémák vannak, amelyekről beszélnünk kell”

Az MTI összefoglalója szerint Sebastian Kurz kancellár több más osztrák politikustól eltérően nem háborodott fel Lázár János videofilmjén. Az Österreich című osztrák lap internetes oldalán közölte: fontos a kölcsönös tiszteleten alapuló egymás mellett élés, de világos, hogy „imitt-amott problémák vannak, amelyekről beszélnünk kell”.

Később az osztrák kormányfő az APA hírügynökség szerint jó és fontos jelzésként értékelte Lázár János Bécsben forgatott videójával kapcsolatos csütörtöki „bocsánatkérését és magyarázatát”. „Szomszédok között udvarias hangnemet kell ápolni, és a lehető legszorosabban együtt kell működni” – idézte a kancellárt az osztrák hírügynökség. Felidézték: Lázár János sajtótájékoztatóján – miután beszélt osztrák kollégájával, Gernot Blümel kancelláriaminiszterrel – azt mondta, nem akarta megbántani a bécsieket, és úgy fogalmazott, a bevándorlás következményeire és hatásaira akart rávilágítani videójával. Az APA-hoz eljuttatott közleményében Kurz hangsúlyozta, hogy kapcsolataik Magyarországgal kitűnőek, és az illegális migráció elleni küzdelemben egyezik a két ország álláspontja. Az APA jelentése szerint Gernot Blümel világossá tette, hogy „függetlenül a Magyarország és Ausztria közötti jó kétoldalú kapcsolatoktól nem fogadhatók el az ilyen kijelentések”.

Korábban mások mellett Bécs nemzetközi ügyekért felelős városi tanácsnoka, a város integrációért felelős osztályvezetője, valamint osztrák és német lapok is komoly kritikákat fogalmaztak meg.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.