Beduinok randalíroznak a tábor körül, ahol magyarok katonák is vannak

PR

2012. március 14., szerda 15:00

Beduinok zavarják a Sínai-félszigeten, El Gorában lévő ENSZ békefenntartó tábor működését; a beduinok az egyiptomi kormány által bebörtönzött társaik szabadon bocsátását akarják elérni, ezért vették körbe az ENSZ-tábort, ahol magyar katonák is vannak – mondta videóüzenetében Domján László, az Összhaderőnemi Parancsnokság vezetője szerdán a Honvédelmi Minisztérium (HM) nyílt napján.

A parancsnok a minisztérium újságírók számára szervezett nyílt napján élő videóüzenetében azt mondta: a beduinok zavarják a táborba való ki- és bejutást, mivel körbevették azt; gumikat gyújtogatnak és randalíroznak, de a magyar katonákat nem fenyegeti veszély. Hasonló akcióra egyébként már három éve nem volt példa – tette hozzá.

Kerezsy Norbert, az Afganisztánban lévő magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) parancsnok-helyettese szintén élő videókapcsolat segítségével közölte: jelenleg nyugodtak a kedélyek Baglánban, abban tartományban, ahol a táboruk is van. A helyiek nem a magyar katonákat teszik felelőssé a múlt vasárnapi – vélhetően egy amerikai katona által elkövetett – ámokfutásért, amelynek több gyermek és nő is áldozatul esett – tette hozzá. Az MTI kérdésére válaszolva közölte azt is, hogy nem volt újabb tüntetés a Puli Humri városban található magyar tábornál.

A tábort egyébként február végén, a bagrami amerikai támaszponton történt Korán-égetés ellen tiltakozva támadta meg helyiek egy csoportja; a támadásban egy helybeli férfi meghalt, többen megsérültek, magyar katonának nem esett baja. A parancsnok-helyettes szólt arról is, hogy jelenleg természeti katasztrófák nehezítik a tartomány életét: hatalmas lavina volt a Szalang-hágón. A műszaki mentésben magyar katonák is részt vesznek, így munkával is telik március tizenötödike – tette hozzá.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.