Beer Miklós szégyelli, hogy az egyházközségek sem segítenek a menekülteken

2017. október 2., hétfő 07:23, frissítve: hétfő 13:36

„Ez egy szonda a mai magyar társadalmunk állapotáról, a közhangulatról. Nagyon szomorú vagyok” – jelentette ki Beer Miklós váci megyés püspök a 444.hu-nak annak kapcsán, hogy a Tolna megyei Őcsényben Fenyvesi Zoltán panziótulajdonos látott volna vendégül menekültcsaládokat, emiatt életveszélyesen megfenyegették, és megrongálták az autóját. A menekültek fogadásából a településen akkora botrány lett, hogy lemondott Fülöp János polgármester. 

A falu vezetőjének távozásáról a püspök azt mondta: szívből sajnálja a polgármestert, ugyanakkor nagy tisztelettel is gondol rá éppen azért, „mert talán még sincs akkora baj, ha valaki inkább félreáll, mint statisztálna ehhez az őrülethez”.

A portál arról is kérdezte Beer Miklóst, hogy tapasztal-e hasonló indulatokat, és hogy mit lehetne tenni azért, hogy az emberek kevésbé féljenek, és kevésbé gyűlöljenek másokat. Mint mondta, ő maga is tapasztalja, hogy az emberek jelentős része vakon elutasító. Hozzátette: „pedig ezek menekültek az állami hivataltól oltalmazotti státust kaptak. Ez már nyilván nem jutott el a helybeli lakosok tudatáig”.

A megoldás a püspök szerint az, hogy a lehetőségekhez mérten befogadjuk a menekülteket. Felhívta a figyelmet arra, hogy a menekültügyi hivataltól meg lehet kapni azok névsorát, akik már részesültek oltalmazotti státusban. 

„Ajánlgatom én is, de még senki nem jelentkezett. Gondolom, azért, mert mit szól majd a szomszéd. És ez sajnos az egyházközségeinkre is vonatkozik. Szégyellem magam” – tette hozzá a váci püspök, kiemelve, hogy más megoldást nem lát, mint példát adni.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

„Bebizonyítani, hogy lehet velük is békében, szépen együtt élni. És csendesen újra és újra elmondani” – hangsúlyozta a püspök.

Beer Miklós júniusban, a menekültek világnapján videoüzenetben állt ki Fabiny Tamás evangélikus püspökkel közösen a befogadás mellett. Akkor sokan lehazaárulózták ezért. A váci egyházmegye vezetője nemcsak beszélt a segítségről, de két menekültet be is fogadott a püspökségre.

Beer Miklóssal ellentétben Erdő Péter esztergom–budapesti érsek nem volt ilyen bőbeszédű, amikor az őcsényi esetről kérdezték. Az érsek ugyanis faképnél hagyta a Hír TV-t, amikor arról faggatta, nem tartja-e szükségesnek az egyházi figyelemfelhívást a menekültek ügyében is. Az egyházi vezető nem válaszolt, csak annyit mondott: „Ezt nem tudom.”

Korábban Orbán Viktor is állást foglalt az őcsényi tiltakozás kapcsán. A miniszterelnök azt mondta, „semmi kivetnivaló nincs abban, hogy a településen tiltakoznak a migráns gyerekek táboroztatása ellen, mert annyit hazudtak már a magyaroknak migránsügyben, hogy ha azt mondják, gyerekek fognak jönni, arra azt mondja a magyar: először gyerekek, aztán a szülők, aztán családegyesítés, és ott vagyunk a bajban”.

Lapunknak interjút adott a távozó őcsényi polgármester, aki egyebek mellett arról is beszámolt, hogy nem indul az időközi választáson, inkább a földeken dolgozik.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.