Beer Miklós: Több nyüzsgő férfira volna szüksége az egyháznak

MN

2017. szeptember 7., csütörtök 10:22, frissítve: csütörtök 14:40

Beer Miklós katolikus püspök a nős férfiak pappá szenteléséről, a lombikprogramról, a menekültekről, a nők szerepéről is beszélt a Magyar Narancsnak.

„Ne a nőtlenség, hanem a normális életvitel döntse el, hogy alkalmas-e valaki, hogy merjük-e pappá szentelni a közösség érdekében” – mondta Beer Miklós katolikus püspök, a Váci egyházmegye vezetője a Magyar Narancsnak adott interjúban.

Két alternatíváról beszélt a nős férfiak pappá szentelésével kapcsolatban: „vagy feladjuk az egyházközségeinket, mert nincs papunk, vagy az egyházközségeink életben tartásához keresünk megoldást”. A lap felidézte, Beer Miklós levelet írt a pápának a nős férfiak pappá szentelése miatt, a püspök kapott is választ az egyházfői hivataltól. Mint mondta, azt írták, hogy az állandó diakónusokat, a civil segítőket nem lehet pappá szentelni. „Ezt mi is tudjuk. Épp ezért kértem ennek megváltoztatását” – magyarázta Beer Miklós.

A Váci egyházmegye vezetője konzervatívnak nevezte magát, amikor a nők katolikus egyházban betöltött szerepéről kérdezték. Az egyházi szolgálattevőkkel kapcsolatban az álláspontja az, hogy a szerepeket nem szerencsés összekeverni. Ugyan nem akarja megbántani a nőket, az mindig zavarja, amikor megjelenik egy nyüzsgő nő a közösségben, és átveszi a vezetést. Mint mondta, több nyüzsgő férfinak jobban örülne, a női hivatásnak megvannak a sajátos területei, a család, az anyaság és a gyereknevelés. Azt sokkal inkább el tudja képzelni, hogy egy nő karitatív szolgálatot végez, mint lelki vezetőit.

Beer Miklós egyetért Veres András győri megyéspüspök lombikprogrammal kapcsolatos gondolataival. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke az egyház tanítása szerint beszélt, hozzátéve: „katolikus püspökként nem is mondhatunk mást”. Beer hangsúlyozta, „az egyház mélyen átérzi a gyermektelenség fájdalmát, különösen ma, amikor egyre nő a meddő, gyerekre vágyó párok száma”, de mint mondta, hívő emberként világos irányokat kell megfogalmazni számukra, ez esetben az irány az, hogy „az élet a teremtő Isten ajándéka”. Azzal nem ért egyet, hogy a kormány elhatárolódott Veres András gondolataitól, de elfogadja az álláspontot.

A legtöbb támadást Beer Miklós a menekültválságról való gondolkodása miatt kapta.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

„Mérgezett a levegő. Az emberek végig sem gondolják, miről van szó. Ha meghallják, hogy menekültek befogadása, akkor már hazaárulóznak, és hasonló” – közölte, hozzátéve, egyetért a kerítés megépítésével, de akiről kimondják, hogy oltalmazotti státusú, függetlenül, hogy muszlim vagy keresztény, nem kérdés, hogy segíteni kell. Úgy véli, menekültügyben most normalizálódni látszik a helyzet: „Hála Istennek, úgy látom, a plakátoktól és a hivatalos kormánypropagandától függetlenül egy normál, járható út már kialakult.” A Váci egyházmegyénél két menekültet is befogadtak, akik jól beilleszkedtek.

A KDNP-vel kapcsolatban Beer Miklós az interjúban azt mondta, szokott találkozni Semjén Zsolttal és Harrach Péterrel, de nem nagyon érintik a kényes témákat, mert őket sem akarja kellemetlen helyzetbe hozni, „de azért kellene, hogy legyen a KDNP-nek egy saját arculata”. 

Annak kapcsán, hogy Lázár János korábban azt mondta, az oktatás feladata jó keresztényeket nevelni, közölte: „jobb lenne, ha a politikusok az egyházi vezetőkre hagynák a vallási fogalmak használatát”. Szerinte ugyanis nem lehet bárkit kereszténnyé nevelni; aki ezt állítja, az az isteni kegyelem kizárólagosságát vonja kétségbe.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.