Beindult az ellenőrzés a Szigeten

TL

2012. augusztus 8., szerda 18:13, frissítve: szerda 18:19

Szerdától ellenőrzik a fogyasztóvédelmi felügyelők a Sziget Fesztiválra kitelepült vendéglátóhelyeket, miután az előző napokban tájékoztatókat tartottak a kereskedőknek – mondta Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője a fesztivál helyszínén.

Szerda reggel óta 49 vendéglátóegységet ellenőriztek a Fővárosi Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének munkatársai. Eddig összesen 16 esetben tapasztaltak kisebb hiányosságokat, jellemzően az árak, illetve a mennyiség feltüntetésével kapcsolatban – közölte Fülöp Zsuzsanna.

Mint azt az NFI szóvivője kiemelte, az ellenőrzés során eddig két esetben fordult elő, hogy a próbavásárláskor kevesebbet adtak a kért mennyiségnél. Egy esetben nem kapott nyugtát a vevő, amit a fogyasztóvédelmi hatóság jelez a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé. Ellenőrzik a mutatványos berendezések üzemeltetőit is: ezeknél kilencből egy esetben tapasztaltak kisebb hiányosságot, ennek pótlása még szerdán megtörténik.

Az ellenőrzések során a felügyelők vizsgálják az árak és a kiszolgálási mennyiség feltüntetését, a mérőeszközök hitelességét, illetve a próbavásárlásokkal a nyugtaadást és azt, hogy a megfelelő mennyiséget kapja-e meg a fogyasztó.

A jogsértéseket jegyzőkönyvben rögzítik, azonban ha kis- és középvállalkozások első esetben követnek el kisebb jogsértést, akkor a hatóság nem szab ki bírságot. Indokolt esetben azonban eljárást indítanak. A törvény szerint 15 ezertől elvileg több millió forintig terjedhet a bírság – fejtette ki a szóvivő.

A fesztivál végéig tartanak az ellenőrzések

Az ellenőrzések folyamatosak, egészen vasárnap estig tartanak, ezért körülbelül mintegy háromszáz ellenőrzés várható összesen a fesztivál végéig. A csaknem harminc felügyelő párban végzi a próbavásárlásokat. Sok vendéglátóhely csak az esti órákban nyit ki, de olyankor is lehet fogyasztóvédelmi ellenőrzésekre számítani, éjszaka és a hajnali órákban is felbukkanhatnak a fogyasztóvédelmi felügyelők.

Augusztus 6-án nyitotta meg kapuit a Sziget Fesztivál
Augusztus 6-án nyitotta meg kapuit a Sziget Fesztivál
Fotó: Europress/AF

A nyári idegenforgalmi ellenőrzésekről Fülöp Zsuzsanna elmondta továbbá, hogy júniustól július közepéig csaknem 900 kereskedelmi egység ellenőrzését végezték el a felügyelők. A legtöbb hiányosságot a tájékoztatási szabályokkal, az árak vagy az üzemeltető adatainak feltüntetésével kapcsolatban tapasztalták.

A szóvivő szerint visszatérő probléma a fiatalkorúak alkohollal vagy dohánytermékkel való kiszolgálása. Országos szinten 44 ilyen próbaellenőrzést végeztek, 13 esetben tapasztaltak jogsértést.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.