Bejelentést tesznek a tanárok március 15-én

Hutter Marianna

Hutter Marianna

2016. március 12., szombat 06:48, frissítve: szombat 12:13

Legalább tízezer résztvevőre számítanak a szervezők a március 15-i nemzeti ünnepen tartandó pedagógustüntetésen, az eseményhez eddig közel hetven szervezet csatlakozott. A közoktatás helyzete miatt tiltakozók újabb akciójukat is bejelentik a demonstráción.

Nem kapott érdemi választ az oktatás megújításáról szóló követeléseire a Civil Közoktatási Platform (CKP). Bár az Emberi Erőforrások Minisztériuma küldött válaszlevelet, ebben csak újabb meghívás érkezett a szervezet részére a köznevelési kerekasztal üléseire, amellyel kapcsolatban korábban jelezték: nem tartják legitimnek, ezért nem vesznek részt rajta. Hogy mi lesz a közoktatás helyzete miatt tiltakozó pedagógusok következő lépése, azt március 15-i tüntetésükön fogják bejelenteni. Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára, a Tanítanék Mozgalom képviselője és egyben a CKP azonnali követeléseket kidolgozó munkacsoportjának tagja a Magyar Nemzet megkeresésére azt nyilatkozta: legalább tízezer emberre számít a demonstráción, de az időjárástól függően ennél többen is jöhetnek.

Pontosítás
Cikkünk korábbi (és nyomtatott) változatában az szerepelt, hogy az oktatási kerekasztal résztvevői azt nyilatkozták, hogy a Klikre továbbra is szükség van. Ez azonban csak részben igaz, hiszen noha a kormányzati kommunikációban valóban ez jelent meg, azóta többen is nyilatkozták, hogy nem értenek ezzel egyet. A hibát javítottuk, a félreértésért olvasóink és az érintettek elnézését kérjük.

Hozzátette, továbbra is szeretnének tárgyalni a kormánnyal, de nem a kerekasztal keretében, ami iránt az utóbbi idők eseményei sem ébresztettek bizalmat. Példaként említette, hogy annak legutóbbi ülése után a kormányzati kommunikációban az jelent meg, egyetértés született a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) szükségességéről, ám később több résztvevő is cáfolta, hogy döntöttek volna róla.

A pedagógus szerint ha továbbra is ilyen irányban haladnak a dolgok, egyre valószínűbb a sztrájk – bár ennek szervezése a szakszervezetek feladata. Pukli István, a Tanítanék Mozgalom másik képviselője – egyben a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója – is megerősítette lapunknak: nem jött érdemi válasz a CKP követeléseire. „Március 15-én ennek meg is lesz a következménye” – tette hozzá, de további részleteket ő sem árult el. A tüntetéstől a szervezők azt várják, hogy „magasabb energiaszintre hozzák a résztvevőket”, és még több csatlakozót nyerjenek az ügyükhöz. „Hihetetlen nagy tömeg van mögöttünk, a kormányzati lejárató kampány kifulladt, a köznevelési kerekasztal bohócot csinál magából, nekünk áll a játék” – mondta Pukli István.

A Tanítanék Mozgalom március 15-én 15 órától tart demonstrációt. A rendezvény a Hősök terén kezdődik, ahonnan a Kossuth térre vonulnak a tüntetők. A Parlament előtt beszédet mond Pukli István, Pilz Olivér és Törley Katalin – valamennyien a Tanítanék Mozgalom képviseletében –, valamint Békés Gáspár diákolimpikon, L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója, Neubauer István a szülők képviseletében, illetve „a fekete ruhás nővér” néven ismertté vált Sándor Mária. A tiltakozáshoz eddig közel hetven szervezet csatlakozott.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.03.12.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.