Békésen tiltakoztak

WA

2012. május 9., szerda 23:22, frissítve: csütörtök 08:02

Mintegy 80-100 ember tiltakozott szerdán a gyömrői Szabadság téren az ellen, hogy a település képviselő-testülete a lakosság megkérdezése nélkül döntött Gyömrő főterének Horthy Miklósról történő elnevezéséről.

A békés megmozduláson a demonstrálók Radnóti Miklós Töredék című versének sorait tartalmazó zászlókkal fejezték ki tiltakozásukat.

A csendes demonstrációt követően a résztvevők meghallgatták az önkormányzat által felkért Romsics Ignác akadémikus Horthy Miklós életútját és a nevével fémjelzett korszakot bemutató előadását a kulturális központban. A történész előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy ki kell alakítani azoknak a körét, akiknek konszenzuálisan helyük van a nemzet virtuális panteonjában, a megosztó történelmi személyiségekről pedig diskurzust kell folytatni.

A tiltakozáson, majd az előadáson jelen volt Karsai László és Eörsi László történész, valamint Bauer Tamás, a Demokratikus Koalíció tagja is.

A tüntetést a gyömrői Környezet, Ifjúság és Gyermekvédő Egyesület szervezte, kezdeményezője Tóth Mátyás volt, aki az MTI-nek elmondta: ha nem sikerül változtatásra bírni a városvezetést, népszavazást kezdeményez.

A demonstráció helyszínének közelében egyébként a rendőrség nagy számban képviseltette magát.

A 11 fős képviselő-testület – melyben 9 független képviselő foglal helyet – április 23-i ülésén fogadta el a Szabadság tér Horthy Miklós térré történő átnevezését, a szavazás 10 igen mellett 1 tartózkodással történt.

„A döntés motivációja a hagyománytisztelet és a történelmünkkel való politikamentes megbékélés mellett az elődeink, az egykori elöljárók által elsőként elkeresztelt tér nevének visszaállítása”, valamint a település fejlődését előmozdító Horthy családnak történő emlékállítás – írta az önkormányzat a város honlapján. A testület arról is határozott, hogy történészek bevonásával, előadás-sorozat keretében kívánja objektíven bemutatni a város lakosságának a Horthy-korszakot.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.