Orgován Béla, a nagy művész

Tompos Ádám

Tompos Ádám

2016. január 13., szerda 17:21

Orgován Bélát szinte mindenki ismeri Tápióságban. Azt is tudják róla a Pest megyei faluban, hogy tavaly a Quaestor első embere volt, de érdekes módon azt senki sem tudja, hogy pillanatnyilag miből él. Orgován papíron négy cég feje, de ezen csak keserűen nevetnek a helybeliek.

Hét öleb ugat torkaszakadtából egy kopott, pozdorjalemezekkel foltozott családi ház udvarán a Pest megyei Tápióság szélén. Az ingatlan tökéletesen beillik az utcaképbe, mégis, nem mindennapi épület ez. A falán két tábla áll: az egyik a Konimonika irányítástechnikai cégé, a másik az Onszid-Ma építőipari vállalaté. Mindkét cég feje az az Orgován Béla, aki tavaly márciusban tíz napra papíron átvette a Quaestor Pénzügyi Zrt. vezérigazgatói tisztségét Tarsoly Csabától. Múlt év szeptemberében aztán a szobafestő szakmával bíró és közmunkásként dolgozó férfi beszállt volna az informatikabizniszbe is: egy 17 milliós alaptőkéjű vállalat felét vette volna meg, a fennmaradó 50 százalék állítólag egy galgagyörki targoncásé lett volna. Legutóbb pedig Orgován egy újabb építőipari vállalat, a hárommilliós alaptőkéjű Enilontal Kft. fejeként és egyedüli tagjaként került be a hírekbe.

Utóbbi két vállalkozás cégére nem szerepel az egykori „Quaestor-vezér” portáján, de nem tudunk személyesen érdeklődni felőle erről: ottjártunkkor nem volt otthon. A feldúlt kutyák között lépkedő veje barátságosan, de határozottan közelít felénk. Egyedül akkor vigyorodik el, amikor azt kérdezi: tévétől, mi? De hiába törik meg a jég, minden próbálkozásunkra eltökélt fejcsóválás a válasz, hamar világossá válik, hogy nem szeretne semmilyen információt kiadni apósáról.

Nincs más hátra, a tápióságiakat kérdezzük Orgován Béla „céghálójáról”.

– Nagy művész a Béla, nagy életművész – jellemzi egy középkorú nő. A cégeiről nem hallott, csak a Quaestorról, és azt sem tudja, miből él a férfi, csak azt, hogy hogyan: tudomása szerint csendben, nyugodtan. A Vadvirág sörözőben is hasonló a helyzet.

– Ilyen pitiáner dolgokba is belefog a Béla? Komoly visszalépés ez neki! – kommentálja viccelődve az informatikai és építőipari cégekről szóló híreket a Laci bácsiként bemutatkozó férfi. Szerinte „ezek már nem tételek a Bélának, a Quaestorból biztos annyit szedett ki, amennyit akart”. Persze sietve hozzáteszi, hogy tippel csak, pontosan ő sem tudja, honnan van Orgovánnak pénze cégalapításra. Így van ezzel egy idősebb nő is, csak nevet, amikor soroljuk neki a cégneveket és az alaptőke millióit. Sommásan fogalmazza meg véleményét az ügyről: „Maradjunk annyiban, hogy a rendszer engedi ezt neki. Ha akarnák, elkapnák.”

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Épp távoznánk, amikor egy ezüst Audi A6-os húz keresztül Tápióság közepén: feltűnő jelenség az omladozó vályogházak, lelakatolt vegyesboltok és bezárt kocsmák között. Orgován Béla érkezik, minden kétséget kizáróan. Újra bekopogunk hozzá, de most a lánya tagadja le a cégvezetőt. Biztos, ami a biztos, a hét öleb azért kiszalad az udvarra ugatni és vicsorítani.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.01.13.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.