Bélyeggyűjtőkre is rábízhatja a szavazatát

A Nemzeti Választási Iroda szerint rendben van, ha pártaktivistákon keresztül érkeznek a voksok Magyarországra

MN

2018. április 6., péntek 11:13, frissítve: péntek 13:41

Nem törvény- vagy szabályellenes, hogy a külhoni szavazópolgárok jelentős része politikai pártokon, társadalmi szervezeteken keresztül juttatja el levélszavazatát a külképviseletekhez – válaszolta megkeresésünkre a Nemzeti Választási Iroda (NVI) illetékese. Lapunk annak apropóján fordult az intézményhez, hogy egyesek aggályosnak tartják, miszerint például Erdélyben mindhárom magyar párt, továbbá számos civil szervezet gyűjti a levélszavazatokat a szavazásra jogosult kettős állampolgároktól. A ZiarHarghita.ro című kétnyelvű székelyföldi portál egyenesen csalást kiált, felhíva a román hatóságok figyelmét, hogy a levélszavazatokat Romániában sem csak a konzulátusokon adják le, hanem egyebek között az úgynevezett demokráciaközpontokban, amelyek a honlap szerint semmilyen jogi garanciát nem tudnak vállalni arra, hogy a szavazat úgy jut el Magyarországra, ahogy a szavazó leadta.

Ennek kapcsán Listár Dániel, a választási iroda sajtókapcsolatért felelős munkatársa elmondta, a levélszavazás bizalmi kérdés, éppen ezért a szavazópolgár maga dönti el, miként juttatja el a szavazólapot tartalmazó választási levélcsomagot Magyarországra. Miután kitöltötte a csomagban szereplő iratokat, el kell juttatnia valahogy Budapestre a szavazatot. – Alapesetben rábízhatja a postára, de ha valaki nem bízik meg az intézményben, megkérheti a levélszavazat eljuttatására a feleségét, gyerekét, szomszédját, ismerősét, bárki mást. Ebbe pedig beletartoznak politikusok, politikai szervezetek, egyházak, akár egy bélyeggyűjtő kör is – jelentette ki kérdésünkre Listár.

Az erdélyi magyar pártok és szervezetek egyébként a közelmúltban arra buzdították az ottani választókat, hogy levélszavazatukat ne postai úton juttassák el Magyarországra, mivel így már nem érkeznek meg idejében. (Nagypéntek az ortodox húsvétra való tekintettel munkaszüneti nap Romániában, ilyenkor a posta sem dolgozik.) A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) egyaránt arra kér mindenkit, aki még nem postázta a levélcsomagját, hogy juttassa el a paksamétát az alakulatok helyi irodáihoz vagy munkatársaihoz; az EMNP többnyire a honosítást végrehajtó demokráciaközpontokba várja a szavazókat. Az elmúlt napokban számos panasz érkezett, hogy a román posta nem kézbesített ki minden levélcsomagot, sőt előfordult, hogy akár egy háztartáson belül sem érkezett meg minden családtag választási küldeménye. A pártok amúgy az azonosító nyilatkozat kitöltésében és a választási levélcsomag összeállításában is segítenek, Erdélyből ugyanakkor nem érkezett olyan leleplező információ, hogy bárkinek hozzányúltak volna a szavazatához vagy befolyásolni próbálták volna. Mindazonáltal mindegyik párt vezető politikusa a „folytatás”, a Fidesz támogatása mellett kampányol.

Közben több ezer erdélyi magyar választó nem vette még át a választási levélcsomagot, amit Magyarország csíkszeredai vagy kolozsvári konzulátusára kért. Nagy Zoltán Levente, az RMDSZ által működtetett Eurotrans Alapítvány elnöke csütörtökön közölte, miközben nagyon sokan panaszkodnak, hogy nem kapták meg a levélcsomagjukat, a szervezet információja szerint többezres nagyságrendben állnak az át nem vett szavazólapok a kolozsvári és csíkszeredai külképviseleten. Tóth László csíkszeredai főkonzul ennek kapcsán az MTI-nek úgy nyilatkozott, a székelyföldi választók közül majdnem 15 ezren adták meg a főkonzulátus címét, amikor felvetették magukat a választói névjegyzékbe, jelenleg pedig több ezer olyan választót várnak még, aki még nem jelentkezett a szavazólapja átvételére. Ezt csakis személyesen lehet megtenni, szombat este helyi idő szerint 22 óráig.

Trükközés a borítékokkal

A napokban többen is arról számoltak be, hogy a Vajdaságban visszaélésgyanús események történtek a levélszavazás során. A Fidesz szövetségesének, a Vajdasági Magyar Szövetségnek az aktivistái például – a Délhír című vajdasági hírportál szerint – egy délvidéki kettős állampolgáron számon kérték, hogy a lezárt borítékban leadott szavazólapján nincs érvényes voks. Ezt pedig csak a lezárt boríték feltörése révén tudhatták meg.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.04.06.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.