Vona Gábor: Bebizonyítjuk, hogy mi vagyunk a jobbik

2018. február 20., kedd 15:14, frissítve: kedd 19:26

Csaknem hetvenoldalas, a Magyar szívvel, józan ésszel, tiszta kézzel címet viselő választási programmal állt elő kedden a Jobbik. Vona Gábor, a párt elnöke ennek bemutatóján arról beszélt, hogy elképzeléseik, megoldási javaslataik a jelenlegi állapotot tükrözik, de miután folyamatosan új kihívások érkeznek, a program még módosulhat, alakulhat.

A Vona Gábor által külön is kiemelt pontok:

  • elszámoltatás;
  • határőrség visszaállítása, a kerítés megtartása;
  • bérunió;
  • stratégiai szerződés a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásokkal;
  • történelmi jelentőségű bérlakásépítési program;
  • devizahitelek forintosítása felvételkori árfolyamon;
  • negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetősége férfiak számára is;
  • az oktatáspolitikában XXI. századi viszonyok megteremtése. „Csak egy aberrált és a jövő iránt teljesen felelőtlen kormány képes így hozzáállni az ifjúsághoz” – fűzte hozzá itt a pártelnök.

A Jobbik vezetője szerint az elszámoltatást egy korrupcióellenes ügyészség fölállításával tervezik – hasonlóan a román mintához –, de a Fidesz-kormány által elutasított európai ügyészséghez is csatlakoznának. Elismerte, hogy a jelenlegi, Polt Péter által vezetett hatósággal nem fog működni az elszámoltatás. – El tudok képzelni olyan helyzetet, amikor Polt Péter maga látja be, talán jobb, ha átadja a Legfőbb Ügyészség vezetését másnak – közölte Vona Gábor, de erről konkrétabbat nem mondott.

Nyugodtan ki lehet jelenteni a pártelnök szerint, hogy a választások végkimenetele szempontjából az ellenzéki oldalon a helyzet leegyszerűsödött, „a Jobbik képes a kormányt leváltani, elszámoltatni, és az országot egy boldogabb jövő felé vezetni.” A baloldalnak szerinte sem szakmai, sem morális alapja nincs választásokat nyerni; még Botka Lászlót, az MSZP volt miniszterelnök-jelöltjét is idézte, aki néhány hónapja arról beszélt, vannak olyan politikusok, akik minden bizonnyal a Fidesz fizetési listáján szerepelnek.

A Jobbik viszont – mint mondta – pozitív kampánnyal készül. – Nem azt akarjuk bebizonyítani, hogy a másik mennyire rossz, azt akarjuk bebizonyítani, hogy mi vagyunk a jobbik – fogalmazott.

A programbemutatót kisebb közjáték zavarta meg, amikor Vona Gábor beszéde alatt a széksorok közül megszólalt egy müezzin imára szólító éneke. Mint kiderült, kis hangszórót rakott valaki az egyik szék alá, egy fiatalt, a belvárosi Fidelitas tagját – aki ezt tehette – meg is kértek, hogy inkább menjen ki. A pártelnök ironikusan jó viccnek nevezte a történteket, majd amikor munkatársai kivitték a hangszórót, folytatta programjuk ismertetését.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.