Bérpótlék: kiakadt a szakszervezet, az Emmi átcsoportosításról beszél

MN

2017. augusztus 24., csütörtök 15:46, frissítve: csütörtök 15:58

„A Tour de Hongrie nemzeti kerékpáros-körverseny évenkénti megrendezése és hosszú távú fejlődése biztosítása érdekében” vontak el több mint 90 millió forintot a szociális és gyermekvédelmi ágazat dolgozóinak pótlékára szánt összegből – derül ki abból a válaszból, amelyet lapunk tudott meg közérdekűadat-igényléssel az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

A közlés szerint egy 2016-os kormányhatározat rendelkezett arról, hogy 90 millió forintot – illetve ezen felül további 315 ezer forintot a kapcsolódó kincstári díj és tranzakciós illeték fedezéséhez – kell biztosítani a Tour de Hongrie részére. Vagyis az átcsoportosítással ennek a határozatnak tettek eleget.

Cikkünk megjelenése után a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete a Hír TV-vel közölte: felháborítónak tartja az átcsoportosítást, hiszen az ágazatban bőven lenne helye ennek a pénznek. Vannak intézmények, amelyek súlyos forráshiánnyal küzdenek, és vannak dolgozók, akik évek óta nem kapják meg a nekik járó pénzt – jelentette ki Migács Tibor elnök.

„A bérpótlék forrása ez a pénz. […] Számtalan olyan személy van, akinek évekre visszamenően van valami jogos igénye; ez nem feltétlen bérpótlék, de például túlmunka díjazása, munkaszünetnapi pótlék, amelyet nem fizettek ki. Hogyha hasznosan akarják az ágazatban elkölteni ezt a pénzt, akkor ezekre a ki nem fizetett díjazásokra lehetne fordítani, vagy egyéb, az ágazatban meglévő járandóságok kifizetésére, amelyeket elmulasztottak. Számtalan olyan intézményünk van, melynek akár évekre visszamenőleg is vannak kifizetési problémái, amelyek egyebek között azért húzódnak, mert a mostani költségvetésben nincs fedezetük rá” – emelte ki az SZMDSZ elnöke.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Demokratikus Koalíció szóvivője úgy fogalmazott, hogy már nemcsak a foci, hanem gyakorlatilag minden sport fontosabb a magyarok bérénél. Hozzátette: a mostani pénzelvonásnak ráadásul semmi köze a sporthoz, a támogatott rendezvény ugyanis „hemzseg” a fideszes fővédnököktől. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési, valamint Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől Révész Máriusz kormánybiztosig „sokan tartják a markukat a szociális dolgozók bérpótlékáért” – fogalmazott Gréczy Zsolt. Szerinte ez a bicikliverseny is pontosan olyan, mint a stadionok, a vizes vb és a paksi bővítés: „csak és kizárólag a lopásra kell” a kormánynak.

Korózs Lajos MSZP-s képviselő pedig azt írta, ma már szinte nincs is olyan ember, akitől a Fidesz ne lopott volna valamit, kivéve a gazdagokat, mert a Fidesz a gazdagok pártja. „De hogy Orbánék a legtöbb pénzt a nélkülözőktől veszik el, az megdöbbentő embertelenség – fogalmazott. – A gyermekétkeztetéssel például azt játsszák, hogy az év közben megítélt milliárdokkal egész évben dicsekszik a Fidesz, majd év végén suttyomban visszaveszik a pénzt, és a fideszes önkormányzatoknak adják.”

Az Emmi ugyanakkor azt állítja, nem történt elvonás a szociális terület költségvetéséből, csupán a tárca költségvetésén belül történt 90 millió forintos átcsoportosítás, és a kormány a szociális ágazatban a magasabb iskolai végzettségűeknek és a régebben pályán lévőknek 9 milliárd forintos forrásból biztosítja a béremelést. A szociális ágazati összevont pótlék emelése majdnem 15 ezer embert érint, és átlagosan bruttó 35 ezer forintos béremelést eredményez – fűzték hozzá.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.