Béruniót sürget az új országos plakátkampány

2017. augusztus 7., hétfő 12:21, frissítve: szerda 17:36

Eltűnnek „A nép nem betiltható, de a kormány leváltható” feliratú hirdetések, helyükön a béruniót népszerűsítő kampány indult. A felirat szó szerint: „Bérunió – európai polgári kezdeményezés”. Tőle balra plakáttól függően kétféle szöveg szerepel: „Európával az európai bérekért”, illetve „Mindenki a szülőföldjén boldogulhasson”. 

A szlogenek rímelnek a Jobbik béruniós kezdeményezésére, a pártnak azonban hivatalosan nincs köze a kampányhoz. A múltkorihoz hasonlóan társadalmi célú üzenetekről van szó – Puskár Anettnek, a Mahir tanácsadójának tájékoztatása szerint –, amelyek a megrendelő megbízásából kerültek ki a felületekre. Márpedig a hirdetési cégek, így a Mahir alapelvei szerint magánszemélyekről nem adnak ki információt. 

A plakáttörvény csupán azt mondja ki, hogy a kormány és a pártok csak listaáron tehetnek közzé óriásplakátokat – ám a jogszabály a civil, illetve a magánkezdeményezésekre nem vonatkozik. Vagyis egy magánszemély akkor is törvényesen rendelhet meg hirdetéseket, ha azok éppen egybecsengenek egy párt fontos témáival, jelen esetben azzal, hogy a Jobbik augusztus 20-i kezdéssel meghirdette az európai béruniót szorgalmazó aláírásgyűjtési kampányát.

Úgy tudjuk, a mostani plakátokból több készül és kerül ki az utak mellé, mint az előző, „A nép nem betiltható” változatból. 

Orbán Viktor az ATV.hu forrásai szerint elégedetlen, mert kijátszható a politikai botrányok közepette elfogadott plakáttörvény, azt azonban kormánykörökből tagadták, miszerint már vizsgálják az esetleges módosítást, hogy a maradék kiskapukat is bezárják. 

Emlékezetes, a Fidesz a parlamenti kétharmadot kijátszva, nagy vita és botrány közepette fogadta el június 23-án a hírhedt törvényt, megtörve ezzel a Jobbik éppen futó, „Ti dolgoztok. Ők lopnak” szlogenű plakáthadjáratát.  

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.