Béruniót sürget az új országos plakátkampány

Gy. Zs.

2017. augusztus 7., hétfő 12:21, frissítve: szerda 17:36

Eltűnnek „A nép nem betiltható, de a kormány leváltható” feliratú hirdetések, helyükön a béruniót népszerűsítő kampány indult. A felirat szó szerint: „Bérunió – európai polgári kezdeményezés”. Tőle balra plakáttól függően kétféle szöveg szerepel: „Európával az európai bérekért”, illetve „Mindenki a szülőföldjén boldogulhasson”. 

A szlogenek rímelnek a Jobbik béruniós kezdeményezésére, a pártnak azonban hivatalosan nincs köze a kampányhoz. A múltkorihoz hasonlóan társadalmi célú üzenetekről van szó – Puskár Anettnek, a Mahir tanácsadójának tájékoztatása szerint –, amelyek a megrendelő megbízásából kerültek ki a felületekre. Márpedig a hirdetési cégek, így a Mahir alapelvei szerint magánszemélyekről nem adnak ki információt. 

A plakáttörvény csupán azt mondja ki, hogy a kormány és a pártok csak listaáron tehetnek közzé óriásplakátokat – ám a jogszabály a civil, illetve a magánkezdeményezésekre nem vonatkozik. Vagyis egy magánszemély akkor is törvényesen rendelhet meg hirdetéseket, ha azok éppen egybecsengenek egy párt fontos témáival, jelen esetben azzal, hogy a Jobbik augusztus 20-i kezdéssel meghirdette az európai béruniót szorgalmazó aláírásgyűjtési kampányát.

Úgy tudjuk, a mostani plakátokból több készül és kerül ki az utak mellé, mint az előző, „A nép nem betiltható” változatból. 

Orbán Viktor az ATV.hu forrásai szerint elégedetlen, mert kijátszható a politikai botrányok közepette elfogadott plakáttörvény, azt azonban kormánykörökből tagadták, miszerint már vizsgálják az esetleges módosítást, hogy a maradék kiskapukat is bezárják. 

Emlékezetes, a Fidesz a parlamenti kétharmadot kijátszva, nagy vita és botrány közepette fogadta el június 23-án a hírhedt törvényt, megtörve ezzel a Jobbik éppen futó, „Ti dolgoztok. Ők lopnak” szlogenű plakáthadjáratát.  

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.