Betyárostrom, negyedmillós tömeg, Dopeman lett az elnök + Videó + Képgaléria

PR, WL

, frissítve: péntek 16:44

Lengyelekkel vonult a Békemenet a Kossuth térre, ahol meghallgatták Orbán Viktor ünnepi beszédét. Közben az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért csoport rendezvényén alternatív köztársasági elnököt avattak, díjakat osztottak, és szóba került a Klubrádió is. Gyurcsány Ferenc a belvárosban, Mesterházy Attila Esztergomban adott hangot elégedetlenségének. A Jobbik pedig a Deák téren ostorozta a kormányt és az Európai Uniót. A március 15-i rendezvények több százezer embert mozgattak meg a fővárosban. Némely rendezvényre százezrek, míg másokra százak, ezrek voltak kíváncsiak.
Percről percre készült beszámolónkat itt olvashatja.

Délután fél kettőkor indultak el a budai Várból a lengyel szimpatizánsok, akik azért érkeztek Budapestre, hogy tisztelegjenek március 15-e előtt, és hogy szolidaritást vállaljanak a magyar néppel és a magyar kormánnyal. A lengyelek transzparensein a menetben többek között a következő feliratok voltak olvashatók: „Isten, óvd meg Magyarországot és Lengyelországot!”, „Magyar barátaink, veletek vagyunk”, „Mindannyian magyarok vagyunk”. Az MTA előtt csatlakoztak a Békemenethez és együtt vonultak a Parlament elé.


Délután fél háromra a Kossuth tér teljesen megtelt. Három órakor itt kezdődött el a díszünnepség, ahol Szájer József után Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédét hallgathatta meg a negyedmilliós tömeg. A kormányfő többek között azt hangsúlyozta: a bátrak igazságot kérnek Magyarországnak. Ez a nap a szabadságharcosok napja, ez a tér pedig a szabadságharcosok tere – jelentette ki. Mi, magyarok a szabadságharcok népe vagyunk, ezért jöttünk ide, hogy emlékezzünk a márciusi ifjak bátorságára – mondta el, majd hozzátette azt is: mi, ma élő magyarok '48 örökösei vagyunk. Politikai és szellemi örökségünk, hogy nem leszünk gyarmat. Tisztában vagyunk a kihívás és a feladatok súlyával, egyszerre van szükségünk Petőfi radikalizmusára, Kossuth tettrekészségére és Széchenyi bölcsességére – fogalmazott Orbán Viktor. Hangsúlyozta: a legnagyobb kérdés, hogy elfogadjuk-e a kiszolgáltatottságot, vagy az erényeinkre támaszkodunk.

Aláírásgyűjtés és „gyász”

A Lehet Más a Politika aktivistáival karöltve délután fél kettőkor kezdett gyülekezni a budapesti Pilvax közben. Az eseményen mintegy 80 érdeklődő volt. Vágó Gábor kampányfőnök ismertette, hogy népszavazási kezdeményezésükhöz eddig ötvenezer aláírást gyűjtöttek össze. Később az LMP aláírásokat gyűjtött a Szabad sajtó útja mellett.


A Demokratikus Koalíció rendezvényét az Egyetem téren tartották délután két órától, komoly rendőri készültség mellett. Gyurcsány Ferenc beszédében Orbán Viktor politikáját kritizálta, fekete ruhában „gyászolva” a demokráciát. A DK ünnepségére körülbelül néhány ezer érdeklődő volt kíváncsi. Az esemény résztvevői ezt követően átvonultak az Egymillióan a magyar sajtószabadságért csoport rendezvényére.


Beiktatták Dopemant, akciózott a Betyársereg

15 órakor elkezdődött a Milla rendezvénye a Szabad sajtó úton. Az eseményen megtörtént Pityinger „Dopeman” László alternatív köztársasági elnöki beiktatása. Nyitóbeszédében Kulka János a nemzeti pöffeszkedés rendszerének nevezte a jelenlegi kormány tevékenységét. Aztán átadták a Rák Bende díjakat: a pozitívat Parti Nagy Lajos, a negatívat pedig többek között Szijjártó Péter, Szájer József, Lázár János és Balsai István kapta. Utóbbit azoknak adják, akik a Milla szerint a legtöbbet tették az alkotmány lebontása érdekében.

Elhangzottak a Hallgatói Hálózat és az Oktatói Hálózat képviselőinek beszédei, szóba került a Klubrádió is, Dániel Péter szélsőjobboldali ellentüntetőket fotózott, ugyanis a Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője és Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője fémjelezte szélsőjobboldali ellentüntetők – mintegy 2-300-an – próbálták megzavarni az eseményt, akik közül legalább két embert elvittek a rendőrök. Millás részről megszólalt még Nagy Navarro Balázs is, aki 18.30-ra a Kunigunda utcai MTV-székház elé hívta a tömeget.


Fél 5 körül véget ért a Milla rendezvénye, melyen az MTI becslése alapján több tízezer résztvevő jelent meg, azonban a szélsőjobb ezt követően is aktív maradt: először a Bank Centerhez vonultak, ahova bevonulva egy petíciót próbáltak átadni, ugyanis itt van az IMF magyarországi képviselete. Ezután Toroczkaiék a régi MTV-székházhoz mennek, ahol az erőteljes rendőri jelenlétek köszönhetően fél hét körül befejezték akciójukat.

Tizenhárom embert állított elő a Budapesti Rendőr-főkapitányság a fővárosi rendezvények helyszíneiről – közölte csütörtökön késő este a honlapján a rendőrség. A közlemény szerint tíz embert állítottak elő garázdaság, egyet rendzavarás szabálysértése, egyet közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés, további egy embert pedig hivatalos személy elleni erőszak bűntettének elkövetése miatt. Egy emberrel szemben pedig gyülekezési joggal való visszaélés miatt kezdeményeznek szabálysértési eljárást.

Mesterházy a gyávaságról

Az MSZP Esztergomban tartott megemlékezést. Mesterházy Attila pártelnök beszédében gyávának nevezte a kormányt. A szocialisták programján néhány ezer fős közönség jelent meg.

Békemenet helyett harci menetet ígért Vona

Pár perccel fél négy után elkezdődött a Jobbik rendezvénye a Deák Ferenc téren, ahol Balczó Zoltán Magyarországot Brüsszel birodalmának gyarmataként jellemezte. Vona Gábor pedig úgy fogalmazott: ha a Fidesz magát '89-es ifjaknak nevezi, akkor a Jobbik a 2006-os ifjak, akik most kérik a jussukat. Kiemelte: ha 2014-ben akárcsak egy talpalatnyi földet is elvesznek Magyarországtól, ők nem Békemenetet, hanem harci menetet szerveznek majd. „Készüljenek és szerezzék be a szükséges vízágyúkat” – zárta szavait. A Jobbik rendezvényére 5-10 000 ember volt kíváncsi.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője az MTI-nek azt mondta: az állami rendezvényeket egy előre elkészített mentési terv alapján biztosították. Mint kifejtette, a fővárosban reggeltől a kora estig 45 embernek nyújtottak segítséget. Hat embert kellett kórházba szállítani, de azok egyike sem volt súlyos állapotban, könnyebb sérülések, enyhe rosszullét miatt szorultak ellátásra – tette hozzá a szóvivő.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.