Bezárhat az ország egyetlen hospice-háza

MN

2017. november 2., csütörtök 08:30, frissítve: csütörtök 10:50

Heteken belül bezárhatják az ország egyetlen felnőtt-hospice-házát – derül ki az RTL Klub Híradójából. A Magyar Hospice Alapítvány igazgatója azt mondta: elfogyott a pénzük, és hiába kértek az egészségügyi államtitkárságtól támogatást, eddig még nem kaptak.

A hospice-házban összesen tíz ágy van, ezek folyamatosan foglaltak, és körülbelül száz embert saját otthonában ápolnak az alapítvány dolgozói. A társadalombiztosítótól kapnak pénzt az ellátásért, de ez költségeik felét sem fedezi. A hiányzó összeget eddig magánadományokból, egyszázalékos felajánlásokból gyűjtötték össze. Idén azonban ebből nem jött össze ötvenmillió forint, és azt mondják: ha nem kapnak segítséget, nem tudják tovább működtetni a házat.

„Eljutottunk arra a pontra, hogy évi ötvenmillió forint állami támogatás hiányzik a működésünkhöz, ha ezt nem kapjuk meg nagyon rövid időn belül, akkor a Budapest Hospice Házat be kell zárni, a fekvőbeteg-ellátást nem tudjuk tovább fenntartani” – mondta Kovács Anita, a Magyar Hospice Alapítvány programigazgatója. Ráadásul mivel rájuk nem vonatozik az egészségügyi bértábla, a szakdolgozók fizetésének emelését nekik kell fizetni, ez havonta plusz egymillió forintot jelent. Kértek segítséget a minisztériumtól, de eddig nem kaptak választ – fűzte hozzá Kovács Anita.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.