Bezárhat az ország egyetlen hospice-háza

MN

2017. november 2., csütörtök 08:30, frissítve: csütörtök 10:50

Heteken belül bezárhatják az ország egyetlen felnőtt-hospice-házát – derül ki az RTL Klub Híradójából. A Magyar Hospice Alapítvány igazgatója azt mondta: elfogyott a pénzük, és hiába kértek az egészségügyi államtitkárságtól támogatást, eddig még nem kaptak.

A hospice-házban összesen tíz ágy van, ezek folyamatosan foglaltak, és körülbelül száz embert saját otthonában ápolnak az alapítvány dolgozói. A társadalombiztosítótól kapnak pénzt az ellátásért, de ez költségeik felét sem fedezi. A hiányzó összeget eddig magánadományokból, egyszázalékos felajánlásokból gyűjtötték össze. Idén azonban ebből nem jött össze ötvenmillió forint, és azt mondják: ha nem kapnak segítséget, nem tudják tovább működtetni a házat.

„Eljutottunk arra a pontra, hogy évi ötvenmillió forint állami támogatás hiányzik a működésünkhöz, ha ezt nem kapjuk meg nagyon rövid időn belül, akkor a Budapest Hospice Házat be kell zárni, a fekvőbeteg-ellátást nem tudjuk tovább fenntartani” – mondta Kovács Anita, a Magyar Hospice Alapítvány programigazgatója. Ráadásul mivel rájuk nem vonatozik az egészségügyi bértábla, a szakdolgozók fizetésének emelését nekik kell fizetni, ez havonta plusz egymillió forintot jelent. Kértek segítséget a minisztériumtól, de eddig nem kaptak választ – fűzte hozzá Kovács Anita.

A szerkesztő ajánlja

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.