Bíróság: Politikai kiállása miatt rúgták ki Szert Boglárkát

2018. április 6., péntek 09:09, frissítve: péntek 14:19

Bár többször figyelmeztették a tisztességtelen pervitel következményeire, az alperes Antall József Tudásközpont (AJTK) jogi képviselője a pénteki tárgyalási napon hajnali fél ötkor küldte meg legfrissebb beadványát a felperes, Szert Boglárka ügyvédjének. 

Szert Boglárka azért adott be keresetet volt munkáltatója ellen még tavaly, mert úgy véli, elbocsátása jogsértő volt. Szerinte azért mondtak fel neki, mert kiállt egy fiatal munkatársnője mellett, akit a szervezet vezetője, Antall Péter megalázott, miután a lány a Facebook-oldalán támogatta a magyarországi olimpiarendezés elleni aláírásgyűjtést. „Gyere, Editke, megpofozgatlak” – mondta állítólag Antall a pellengérre állított lánynak. Ezután a dolgozók zárt Facebook-csoportjában Antall kirúgással fenyegette azokat, akik akár magánemberként hasonlóan nyilvánítanak véleményt, és emlékeztetett, hogy a szervezet finanszírozása a miniszterelnökségtől jön.

A későn megküldött utolsó beadvány már úgy tűnik, nem osztott, nem szorzott a perben, Halász Krisztián tanácsvezető bíró rögtön a kezdés után ítélethozatalra rekesztette be a tárgyalást. Pedig az AJTK a korábbi tárgyalási napokon mindent elkövetett, hogy a választás előtt már ne legyen befejezés. Halász rövid szünet után kihirdette:

jogsértő volt Szert Boglárka kirúgása.

Az Antall József tudásközpontnak emiatt 5 670 000 forintot és kamatait elmaradt munkabér, másfél millió forintot pedig sérelemdíj jogcímén kell megfizetnie. Az ítélet nem jogerős. 

Az AJTK többek között azzal védekezett a jogvitában, hogy csak átszervezés miatt váltak meg Szerttől. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság rögzítette, hogy ez az átszervezés valóban megtörtént. Ezek után – magyarázta Halász Krisztián – azt kellett bizonyítani perben, hogy a politikai természetű kiállása miatt bocsátották-e el az átszervezésben éppen Szert Boglárkát. Az ítélet szóbeli indoklásában elhangzott:

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Tulajdonképpen maga az alperes bizonyította, hogy a kirúgás és Szert véleménynyilvánítása között volt ok-okozati összefüggés.

A tanácsvezető bíró kiemelte, a tudásközpont vezetője, Antall Péter az ügyről, az elbocsátás okairól folyamatosan ellentmondásosan nyilatkozott mind a médiában, mind a bíróságon. Egy korábbi tárgyaláson Halász figyelmeztette is, hogy egy fontos kérdésben mást állít, mint előtte.

– Miért ne mondhatnék most más, mint akkor? – kérdezte Antall Péter.
– Mondhat, csak akkor én értékelni fogom a különböző előadásokat – válaszolta Halász, mire Antall lazán hátravetett fejjel annyit mondott a bírónak: „Hajrá!”

Az ítéletből kiderült, a bíróság szerint a kirúgás jogellenes módon megtorló volt, megsértette az egyenlő bánásmód követelményét,

Antall Péter fenyegetése a dolgozók felé pedig közvetlen hátrányos megkülönböztetést valósított meg. 

Halász hangsúlyozta, a munkáltató a véleménynyilvánítás szabadságát nem korlátozhatja, különösen egy bizonyos politikai vélemény vonatkozásában nem. Ezzel kapcsolatban a retorziónak még a kilátásba helyezése is tilos – tette egyértelművé a bíró.

Lapunknak Szert Boglárka úgy kommentálta a pénteki döntést, fontosnak tartja, hogy az emberek – különösen a fiatalok – a határozatból láthatják, nem kell félniük nyíltan vállalni az álláspontjukat, és kiállni a tisztességtelenség ellen. Szert köszönetet mondott a Magyar Helsinki Bizottságnak, amely a perbeli képviseletét ellátta, illetve a Momentumnak, mivel a párt felajánlotta, hogy pervesztesség esetén viseli a költségeket. 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.