Birtokba vehették a kőbányaiak a 2004-es baleset miatt lezárt és azóta helyreállított területet

2012. december 17., hétfő 06:13, frissítve: hétfő 13:15

Visszaadták tegnap Kőbányán az Óhegy park 2004 óta elkerített részét a közönségnek. A szakemberek szerint kizárható, hogy valaha megismétlődjön a nyolc évvel ezelőtti halálos baleset, amikor egy férfit elnyelt a beomló föld.

Több mint nyolc év után Kovács Róbert polgármester és Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő tegnap délelőtt néhány tucat egybegyűlt jelenlétében közösen vágta le a lakatot, majd kezdte meg a kerítés lebontását az egyhektáros terület körül. A katlanként ismert részt azután kerítették el, hogy 2004-ben életét vesztette egy férfi, amikor kutyasétáltatás közben beszakadt alatta a talaj. Mint arról beszámoltunk, idén augusztusban kezdődött el a veszélyesnek nyilvánított katlan alatt húzódó mészkőbe vájt pince- és üregrendszer feltöltése.

A bányászok az elmúlt hónapokban 65 méternyi új járatot tártak fel, és majdnem 900 köbméternyi anyagot használtak az üregek feltöltéséhez. Rábukkantak egy 43 méter hosszú, hat méter széles és öt méter magas járatra is, amely valamennyi üreg közül a legnagyobb. A műveleteket a közbeszerzési eljáráson kiválasztott Geoda Kft. szakemberei végezték el, s a 90 millió forintos beruházás kizárólag önkormányzati tőkéből valósult meg. Múlt héten fejeződött be a terület műszaki átadása, miután vibrációs úthengerrel is megbizonyosodtak arról, hogy elmúlt az omlásveszély.

Kovács Róbert hangsúlyozta, hogy a bányászok hihetetlen munkát végeztek úgy, hogy közben szinte végig életveszélyben voltak a fejük fölött függő 15-20 méter szemét, valamint a hulladék bomlásából keletkező mérgező gázok miatt. Szarvasi Ákos, a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. városüzemeltetési igazgatója lapunknak megerősítette, az elvégzett munkálatok nyomán a nyolc évvel ezelőttihez hasonló baleset nem fordulhat elő.

– Ha efelől egy cseppnyi kétség is maradt volna, nem bontjuk le a kerítést – hangsúlyozta. Ismert, az Óhegy park területén és annak környezetében az 1800-as évek második felére az intenzív és viszonylag nagy területre kiterjedő bányászati tevékenység, az építőanyagként használt mészkő kitermelése befejeződött. A követ felszíni, és egyes helyeken mélyműveléssel fejtették. Az ismert föld alatti vágatok magassága általában három–öt méter. Ezek felett rendszerint viszonylag vékony, egy–három méteres kőzetréteg húzódik. Később erre többméternyi háztartási szemetet hordtak, majd földréteggel vonták be.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.