Blöff volt a Dagály első látványterve

MTI

2017. február 24., péntek 16:53, frissítve: péntek 19:37

Fürjes Balázs, a budapesti fejlesztések kormánybiztosa szerint a szerdán átadott Duna Aréna esetében is fennáll, hogy az első látványtervek mindig különböznek az elkészült épülettől.

Fürjes Balázs az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, hogy nem készült terv a Dagály uszodáról a pályázat benyújtásakor. Szerinte amit megismert a közvélemény,

„egy blöff volt. Az a helyzet, hogy az egy látványterv volt. Villámgyorsan valakiknek elő kellett varázsolni egy látványtervet”.  

Fürjes Balázs a látványtervek és az elkészült épület végleges formája közötti különbségről szóló, a médiában több helyen is megjelent írásokban foglaltakkal kapcsolatban azt mondta az MTI-nek, hogy minden épület esetében a befejezett építkezés számít.

„A határidő előtt és költségkereten belül elkészült Duna Arénáról Hosszú Katinka azt mondta, hogy a világ legjobb öt uszodaközpontja között van, Marculescu úr, a FINA igazgatója pedig lenyűgözőnek minősítette az elkészült arénát, és példaként mutatta be a tokiói olimpia Budapesten tartózkodó szervezőinek” – mondta a kormánybiztos.

Fürjes Balázs hozzátette, a Duna Arénával kapcsolatos legutóbbi cikkekben említett látványtervet „munkavállaló alkalmazott készítette munkaköri feladata részeként, az nem került egyetlen fillérbe sem az államnak és másnak sem”.

A 17. FINA-világbajnokság fő helyszínéül szolgáló Duna Aréna verseny alatti befogadóképessége 15 ezer fő, a világeseményt követően a két, egyformán 4500 fős mobil lelátót visszabontva csökkentett kapacitással fog működni, fix 6000 fő befogadására alkalmasan. (A korábban Dagály Úszóaréna nevet viselő komplexumot a keddi átadáson Duna Arénának keresztelték el.)

A költségekről több adat is megjelent, Fürjes Balázs állítása szerint 49 milliárdról írták alá a szerződést, amelyből 22 milliárd magának az uszodának a költsége, amit nem léptek túl.

Ferencz Marcell, a Duna Aréna tervezője azt mondta: „Teljesen egyetértettünk abban, hogy sok építkezés elkezdése előtt készül látványterv, és ha a látványtervet a tervezés befejezése előtt készítik, törvényszerű, hogy különösen a bonyolult és nagy épületeknél, a tervek későbbi véglegesítése, a tervezői program alakulása miatt, a látványterv sohasem esik egybe a későbbi végleges megoldással, a megépülő valósággal" – nyilatkozta Ferencz Marcell, a Duna Aréna tervezője az egykori látványtervről és a végleges épületről.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.