Blöff volt a Dagály első látványterve

MTI

2017. február 24., péntek 16:53, frissítve: péntek 19:37

Fürjes Balázs, a budapesti fejlesztések kormánybiztosa szerint a szerdán átadott Duna Aréna esetében is fennáll, hogy az első látványtervek mindig különböznek az elkészült épülettől.

Fürjes Balázs az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, hogy nem készült terv a Dagály uszodáról a pályázat benyújtásakor. Szerinte amit megismert a közvélemény,

„egy blöff volt. Az a helyzet, hogy az egy látványterv volt. Villámgyorsan valakiknek elő kellett varázsolni egy látványtervet”.  

Fürjes Balázs a látványtervek és az elkészült épület végleges formája közötti különbségről szóló, a médiában több helyen is megjelent írásokban foglaltakkal kapcsolatban azt mondta az MTI-nek, hogy minden épület esetében a befejezett építkezés számít.

„A határidő előtt és költségkereten belül elkészült Duna Arénáról Hosszú Katinka azt mondta, hogy a világ legjobb öt uszodaközpontja között van, Marculescu úr, a FINA igazgatója pedig lenyűgözőnek minősítette az elkészült arénát, és példaként mutatta be a tokiói olimpia Budapesten tartózkodó szervezőinek” – mondta a kormánybiztos.

Fürjes Balázs hozzátette, a Duna Arénával kapcsolatos legutóbbi cikkekben említett látványtervet „munkavállaló alkalmazott készítette munkaköri feladata részeként, az nem került egyetlen fillérbe sem az államnak és másnak sem”.

A 17. FINA-világbajnokság fő helyszínéül szolgáló Duna Aréna verseny alatti befogadóképessége 15 ezer fő, a világeseményt követően a két, egyformán 4500 fős mobil lelátót visszabontva csökkentett kapacitással fog működni, fix 6000 fő befogadására alkalmasan. (A korábban Dagály Úszóaréna nevet viselő komplexumot a keddi átadáson Duna Arénának keresztelték el.)

A költségekről több adat is megjelent, Fürjes Balázs állítása szerint 49 milliárdról írták alá a szerződést, amelyből 22 milliárd magának az uszodának a költsége, amit nem léptek túl.

Ferencz Marcell, a Duna Aréna tervezője azt mondta: „Teljesen egyetértettünk abban, hogy sok építkezés elkezdése előtt készül látványterv, és ha a látványtervet a tervezés befejezése előtt készítik, törvényszerű, hogy különösen a bonyolult és nagy épületeknél, a tervek későbbi véglegesítése, a tervezői program alakulása miatt, a látványterv sohasem esik egybe a későbbi végleges megoldással, a megépülő valósággal" – nyilatkozta Ferencz Marcell, a Duna Aréna tervezője az egykori látványtervről és a végleges épületről.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.