Bocsánatot kért az Orbán Viktort kifütyülő nőt lerántó fotós

MN

2017. július 23., vasárnap 08:55, frissítve: vasárnap 23:31

Facebook-oldalán kért bocsánatot az a fotós, aki Tusványoson a hajánál fogva földre rántotta az Orbán Viktort kifütyülő fiatal nőt – írja a Hír TV. Az esküvői fotózással foglalkozó Borbáth Áron a közösségi oldalon tegnap késő este azt írta: „Ami ma történt, tudom, elfogadhatatlan! Elnézést kérek, nem így kellett volna eljárnom!”

Mi is megírtuk, hogy egy nő sípolni kezdett Orbán Viktor szombati tusnádfürdői előadása közben. A Hír TV beszámolója szerint a nőt a tömeg szélére kísérték, ahol azonban ismét belefújt a sípba. Válaszul itt már nem csak kíséretet kapott. Az egyik felvételen az is látszik, ahogy egy nő megüti, majd a férfi a hajánál fogva a földre rántja.

Kósa Lajos tusnádfürdői sajtótájékoztatóján provokációnak nevezte a fütyülést, és köszönetet mondott azért, hogy a rendezők a sípolót „kimentették a tömegből”. Úgy véli, a provokáció veszélyes, mert erőszakot szülhet. „A provokációt és az erőszakot is elítéljük” – jelentette ki. Hozzátette: sportmérkőzéseken is provokációnak minősül, ha valaki az egyik csapat mezében jelenik meg a másik csapat szurkolótáborában. Ilyenkor a provokátort a biztonsága érdekében kell kimenteni az ellenséges közegből. Hozzátette: „a teljesen véletlenül ott tartózkodó újságírók dokumentálták, hogy mi következett be, úgyhogy ezt mindenki saját szemével láthatja”.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A kormányközeli Figyelő újságírója már pénteken megelőlegezte, mire számíthatnak azok, akik Tusványoson Orbán Viktor kifütyülésére készülnek. Azt írta, hogy a tiltakozók készüljenek a legrosszabbra, mert az a jobbik eset, ha csak megütik őket, a székelyek ugyanis nem szoktak viccelni, ha a magyarság és kormányfője ellen szervezkedik valaki – tette hozzá a lap publicistája.

Orbán Viktor előadásáról itt olvashat.

Tényi István feljelentést tett, az LMP jogsegélyt ajánl

Az ügyben feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen Tényi István. A Fidesz egykori tagja azt mondta: az elkövetők állampolgárságától függően előfordulhat, hogy csak a legfőbb ügyész tud eljárni az ügyben. Tényi szerint a felvételek alapján akár a garázdaság minősített esetéről is szó lehet.

„Valóban speciális a kérdés, hogy vajon melyik ügyészség, melyik magyarországi szerv indíthat eljárást, én jobb híján a Fővárosi Főügyészséghez fordultam. A bejelentést garázdaság vétség gyanújával tettem, de ez sem teljesen helytálló, hiszen a felvételek alapján látható, hogy nem egy ember követte el ezt a cselekményt, hanem mondjuk úgy, csoportosan, és hogyha csoportosan követték el az eseményt, akkor a garázdaságnak a minősített esete fordulhat elő, az pedig már garázdaság bűntettét jelenti” – vázolta a feljelentéseiről ismert egykori fideszes.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke Facebook-oldalán tett közzé egy bejegyzést az esettel kapcsolatban. Azt írta, a közönség sorai között Orbán Viktor beszéde alatt füttyögve tiltakozott egy lány, és „az ott álló viktoriánus nyugdíjasokon eluralkodott a lincshangulat”.

„Minden tiszteletem a szüleink és a nagyszüleink generációjáé. Az én szüleim is nyugdíjasok. Nehéz dolgokat kellett átélniük, és megérdemelnék a nyugodt és tisztes időskort. Ehelyett viszont az aljas orbánizmus játékszereivé váltak” – fogalmazott.

„Hová tart ez az ország? Nézzünk már körül egy pillanatra, párthovatartozástól függetlenül! Itt nem a fiatalok radikalizálódnak, mint máshol a világban. Nem! A magyar fiatalok elmenekülnek innen. Az itthon maradt szüleik, nagyszüleik pedig egymást eszik keserű lélekkel, a megegyezés és a közös országépítés reménytelenségével” – írta Vona Gábor.

Az Együtt elnökségi tagja, Spät Judit közleményben szolidaritását fejezi ki. Azt írta, tiltakozik amiatt, hogy az Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét kifütyülő fiatal nőt „agresszív módon, a hajánál fogva rángatva földre teperték, majd pedig kicsavart karral kényszerítette egy biztonsági ember a rendezvény elhagyására. A bátor fiatal csak politikai véleménynyilvánítási jogával élt, ezért akarata ellenére történő kivezetése jogszerűtlen volt” – fogalmazott.

„Kérdés, hogy a Romániában megtartott rendezvény biztosításában és a konkrét jogszerűtlen cselekményben milyen szerepet játszottak a magyar Belügyminisztérium alá tartozó szervezetek, és ha szerepük volt, akkor milyen következménye lesz az inzultusnak. Ennek tisztázása érdekében az Együtt Pintér Sándor belügyminiszterhez fordul” – fűzte hozzá.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke Facebook-oldalán azt írta, nem nőket kell verni, amikor fáj az igazság, hanem felébredni: szembenézni azzal, hogy mivé lett ez az ország az Orbán-kormány alatt. „Orbánnak még mindig viszket a tenyere? Még mindig nem volt elég az uszításból, a polgárháborús hangulatból? Tegnap azt mondta, hogy »ha a világ bármely sarkában rálépnek egy magyar lábára, akkor Budapesten egy vörös lámpának ki kell gyulladnia«. Tegnap annak a fiatal magyar lánynak nem a lábára léptek, hanem a hajánál fogva rántották a földre. Kigyulladt az a lámpa?” – tette fel a kérdést.

Az MSZP közleményben közölte: míg Orbán Viktor a magyarok védelméről beszélt a tusványosi színpadon, szimpatizánsai a szeme láttára majdnem meglincseltek egy nőt: magyarok vertek magyart a véleménye miatt. „Orbán a folyamatos ellenségkereséssel, gyűlöletkeltéssel egyre erőszakosabbá hergeli híveit. A Nemzeti Választási Iroda és a Városliget után a fideszes agresszió már nem ismer határokat: idős és fiatal fideszes férfiak rángattak egy székely nőt” – írták, hozzátéve, a Fidesz most nem kopaszokkal végeztette el a piszkos munkát, saját hívei váltak lincselő hordává.

Az LMP még szombaton Facebook-oldalán azt írta az ügyben, szerintük „tűrhetetlen, hogy az Orbán-zsoldosok korlátozni próbálják a véleménynyilvánítás szabadságát”, ezért jogsegélyt ajánlanak fel a bántalmazottnak.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.