Bogárdi Szabó István: Karácsonykor Isten mindennél közelebb jön az emberhez

MN

2017. december 25., hétfő 12:09, frissítve: hétfő 14:47

Karácsony éjjelén az elérhetetlen messzeségbe képzelt Isten mindennél közelebb jön az emberhez – mondta az MTI tudósítása szerint a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke karácsonyi igehirdetésében hétfőn Budapesten.

Bogárdi Szabó István szerint Isten közelebb van hozzánk, mint mi önmagunkhoz, jobban tudja, hogy mi van a szívünkben és mire van szükségünk, mint mi magunk.

A református püspök felidézte: a karácsonyi történetben mindenki a „helyén van” és „teszi a dolgát”. A császár parancsol, a pásztorok őrzik a nyájat, a fogadós vendégeket fogad, és még a késve érkező Józsefnek és Máriának is szállást ad, Mária pedig bölcsőt készít a jászolból újszülött gyermekének.

Isten azonban karácsony éjjelén elhagyja a helyét, „nem trónol elérhetetlen messzeségben, ahova képzeljük”, nem tartja távol magát „az ember percéletű, rövid tülekedésétől”, nyomorúsággal, civakodással, háborúsággal terhes életétől – tette hozzá.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.