Bokros Tavares mellett

Munkatársainktól

2014. október 10., péntek 06:05, frissítve: péntek 15:06

Büszkén beszélt a hazánkat elmarasztaló Tavares-jelentés megszavazásáról a baloldal főpolgármester-jelöltje. Bokros Lajos saját pártja, a Modern Magyarország Mozgalom által szervezett kampányzárón fejtette ki nézeteit. Jellemző, hogy az MSZP budapesti szervezetének, az Együttnek és a DK-nak is ott voltak a vezetői, ám egyikük sem szólalt fel. A Bokros támogatását elutasító MSZP-elnök, Tóbiás József Tatabányán tartott hasonló rendezvényt.

Amikor annak idején megszavazta a hazánkat elmarasztaló Tavares-jelentést az Európai Parlamentben, Bokros Lajos nemzeti érdeket védett – erről beszélt a baloldal főpolgármester-jelöltje a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) tegnapi kampányzáróján. Azt pedig a „parancsuralmi vezértől tanult csőcselék kultúrájának” nevezte, amikor ezért az utcán megszólták. – Tiszteletet az emberi méltóságnak, amit a vezérelvű kormány a sárba tipor – jelentette ki Bokros, aki szerint manapság nem is annyira lopakodó önkényuralmi rendszer alakul ki. A MoMa elnöke megköszönte az „önzetlen, odaadó, emelkedett, méltóságteljes” döntését a javára visszalépő Falus Ferencnek és Magyar Györgynek, akik részt vettek a rendezvényen.

Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

Beszédet ugyan nem mondott, de ugyancsak megjelent a kampányzárón Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) vezetője, Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, illetve Szigetvári Viktor, az Együtt–PM ügyvezető társelnöke. Ott volt Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester is, aki arra biztatta a budapestieket, hogy akik korábban rá szavaztak, azok most Bokros nevéhez húzzák be az ikszet. Az ugyancsak egykori szabad demokrata Bauer Tamás úgy fogalmazott, hogy Bokros a saját „hazafiságindexének” szempontjai alapján makulátlan magyar hazafi, aki mindig is a versenyalapú gazdaságot és a szolidaritáselvű társadalompolitikát képviselte.

Eközben Bokroséktól külön tartott kampányzáró nagygyűlést az MSZP, a DK és az Együtt–PM. Tóbiás József, a szocialisták elnöke – aki vállaltan nem támogatja Bokros főpolgármester-jelöltségét – a tatabányai rendezvényen arról beszélt, hogy az önkormányzati hivatalokból a segítség házát kell formálni, ez kell hogy az első intézkedésük legyen a választás után a baloldali polgármestereknek. Körülbelül százötven résztvevő előtt kijelentette: „Az önkormányzat az utolsó demokratikus védvonal a kormányzat által okozott krízisben”, és a rászorulók csak az önkormányzattól várhatnak segítséget. – Négymillió mélyszegénységben élő emberrel nem lehet erős Magyarországról beszélni – tette hozzá.

A tegnapi kampányzárókat több is követi még. Ma a DK, szombaton pedig a három baloldali kis párt tart közös rendezvényt, ismét Bokrossal. Ez utóbbin azonban már nemcsak megjelenik, hanem fel is szólal majd Kunhalmi Ágnes, Szigetvári Viktor és Gyurcsány Ferenc is.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.