Bölcsőde épül a Ferencvárosban

TK

2012. május 4., péntek 12:22

Új, negyven férőhelyes bölcsőde épül a főváros IX. kerületében, ahol az alapellátáson túl időszakos gyermekfelügyelet is lesz.

A Thaly Kálmán utcai épület ünnepélyes alapkőletételén, pénteken Soltész Miklós szociális, családügyi és ifjúságért felelős államtitkár azt hangsúlyozta: fontos, hogy egy édesanya minél hosszabb ideig otthon tudjon maradni gyermekével, ugyanakkor sok olyan élethelyzet van, amikor ezt nem tudja megtenni. Az eddigi kormányzati intézkedések között említette a gyes 3 évre való visszaállítását, a bölcsődék támogatását, s kiemelte, hogy a jövőben nagyobb lehetőséget kapnak a céges napközik és egyéb gyermekgondozási alternatívák is.

Bácskai János (Fidesz–KDNP), a kerület polgármestere ismertette, hogy legutóbb 20 éve épült bölcsőde Ferencvárosban, ugyanakkor a városrész fejlődésének köszönhetően egyre nő a gyermekszám, amely időről időre megjelenik a bölcsődei jelentkezéseknél is.

A kerületvezető a 40 férőhelyes új intézmény kapcsán kiemelte, hogy modern technológiával építik a következő hónapokban, az ingatlan fenntartása pedig energiagazdaságos lesz. Szólt arról is, hogy a bölcsődéhez 244 millió forintos uniós támogatást nyertek el, és csaknem ugyanennyit kell kigazdálkodnia az önkormányzatnak.

Lengyel Zoltánné, a Ferencvárosi Egyesített Bölcsődei Intézmények vezetője arról számolt be, hogy a mostani 4 intézményben 250 férőhely van, ami nem elegendő. 2010-ben 151, 2011-ben 242 volt az elutasítottak száma, s az előrejelzések alapján az idei évre is hasonló adatokra számítanak – mondta az intézményvezető, hozzátéve, hogy 2006 óta egyre hosszabb a várólista.

A jövő augusztusra elkészülő intézményben lesz időszakos gyermekfelügyelet, sószoba, speciális tanácsadás, gyógypedagógiai és pszichológiai szolgáltatás, valamint nyitva tartáson túli felügyelet is.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.