Börtönbe vonult Szima Judit

MN

2017. május 11., csütörtök 14:55, frissítve: csütörtök 15:14

Börtönbe vonult csütörtökön Szima Judit – írja a 24.hu. A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkárát tavaly novemberben ítélte jogerősen öt év letöltendő szabadságvesztésre a Zalaegerszegi Törvényszék egyebek mellett folytatólagosan, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalás és sikkasztás miatt.

A Tettrekész vezetője korábban lapunknak adott interjújában ártatlannak vallotta magát, és a szakszervezet belső életébe való durva állami beavatkozásnak nevezte az egész eljárást.

Csütörtök reggelre élőláncot szerveztek a veszprémi börtön elé, hogy így tiltakozzanak Szima Judit – igazságtalannak, méltatlannak és törvénytelennek nevezett – büntetése ellen. A 24.hu információi szerint körülbelül tíz-tizenkét ember vett részt a megmozdulásban. Úgy tudják, a főtitkár már a reggel bevonult.

A Zalaegerszegi Törvényszék tavaly novemberi döntésével súlyosbította az első fokon eljáró Szekszárdi Járásbíróság 2015. júniusi ítéletét. Akkor a TMRSZ főtitkára három év börtönbüntetést kapott. A vád szerint a főtitkár 2010 augusztusa és 2011 januárja között fiktív útiköltség-elszámolásokkal több millió forintot tulajdonított el a szakszervezet pénzéből, továbbá lakásában, amely a szakszervezet székhelye is volt, 19 millió forintos beruházást végeztetett el a szakszervezet költségére. Két társának pedig, szintén fiktív útiköltség-elszámolásokkal, másfél millió forintot utalt át.

A bíróság megállapítása szerint a sikkasztás értéke 22 millió forint volt. Szima Judit 2011 novemberétől több mint hét hónapot töltött előzetes letartóztatásban.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.