Botka, sőt Vona szavazói is voksolnának Szél Bernadettre

Katona Mariann

Katona Mariann

2017. szeptember 9., szombat 15:33, frissítve: vasárnap 10:30

Jelentős arányban lennének hajlandók átszavazni az LMP miniszterelnök-jelöltjének – hamarosan formálisan is – megválasztott Szél Bernadettre más ellenzéki pártok szimpatizánsai, ha több kihívója nem lenne Orbán Viktornak, legalábbis ez derül ki egy külön erre az esetre készült kutatásból. A Magyar Nemzet értesülései szerint az LMP még azelőtt mérette meg társelnöke esélyeit, hogy hivatalosan is bejelentették volna a kormányfőjelöltségét.

A Závecz Research felmérésében kifejezetten arra voltak kíváncsiak, hogy ha valamilyen okból kifolyólag kizárólag Orbán Viktor és Szél Bernadett között lehetne választani, az ellenzéki voksolók vajon ki mellett döntenének. Az derült ki, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltjének,

Botka László szimpatizánsainak akár négyötöde is hajlandó lenne támogatni Szél Bernadettet

abban a hipotetikus helyzetben, ha a szocialista politikus valamiért kiszállna a versenyből. Támogatóinak 79 százaléka választaná ugyanis ilyen helyzetben az LMP-s politikust, 20 százalék viszont nem akart vagy nem tudott ebben a kérdésben állást foglalni.

A jobbikosok körében már más az arány, de az átszavazási hajlandóság egy ilyen esetre náluk sem elhanyagolható.

Vona Gábor támogatóinak többsége, 54 százaléka ugyanis szintén Szél Bernadettre adná a voksát,

ha a Jobbik miniszterelnök-jelöltje nem indulna. Ennél jóval kevesebben, 20 százaléknyian döntenének úgy egy ilyen helyzetben, hogy inkább Orbán Viktort támogatnák. Mindez persze nem azért érdekes, hogy rámutassunk: ha csak egy kormánypárti és egy ellenzéki jelölt között lehetne választani, akkor az ellenzékire más ellenzéki pártok szimpatizánsai is voksolnának – valamilyen arányban –, hiszen ez tulajdonképpen evidencia. Az arányokra viszont már inkább érdemes figyelmet fordítani. Az megint más kérdés, hogyan állhatna elő olyan helyzet, hogy Botka László, illetve Vona Gábor mégsem méreti meg magát.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A kutatásból az is kiderült, hogy ha az emberek közvetlenül a miniszterelnökre szavazhatnának, igen tetemes a jelenlegi kormányfő előnye, az ellenzéki voksok pedig szinte ugyanolyan arányban megoszlanak kihívói között. Orbán Viktorra ugyanis a választók 42 százaléka szavazna, Botka Lászlót 11, Vona Gábort 10, Szél Bernadettet pedig 9 százalék támogatná.

Az LMP egy ilyen helyzetet feltételezve is kíváncsi volt arra, mi lenne, ha csak Orbán Viktor és Szél Bernadett között lehetne választani. Úgy tűnik, hogy lenne bőven átszavazó. A jelenlegi kormányfő így is 44 százalékot tudhatna magáénak, a kihívójaként frissen bejelentkezett Szél Bernadett viszont így már 29 százalékot kapna. Igaz, a válaszadók csaknem harmada nem tudott vagy nem akart választani, ha csak ezt a két politikust lehetett említeni.

Szél Bernadett múlt hét elején az ATV-ben jelentette be, hogy pártja országos elnöksége őt javasolja az LMP miniszterelnök-jelöltjének, erről hivatalosan majd a kongresszusuk fog dönteni. A politikus a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta, hogy szerinte az országnak jót tenne, ha Orbán Viktor helyett ő vezetné.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.